PASS DEG FOR SVINDEL I SOMMER: Gjør research på nettsiden til bedriften før du bestiller reise eller handler på nett. FOTO: Nordea
Forbrukerøkonom Derya Incedursun gir deg sparetips. Foto: Nordea
Få mest ut av feriepengene og skattepengene dine
Nordea er stolt partner til Pride
PASS DEG FOR SVINDEL I SOMMER: Gjør research på nettsiden til bedriften før du bestiller reise eller handler på nett. FOTO: Nordea

Sommer, sol og høysesong for svindel

Sommerferien er årets høydepunkt for mange, men det er også høysesong for svindel – og det kan fort sette en stopper for feriekosen. Dette er tingene du bør følge med på.

Koronapandemien har endret våre handlevaner, og stadig flere shopper hjemmefra. Dette har svindlerne fått meg seg, og de prøver å utnytte det. Hvordan?

Utnytter netthandel og hjemlevering

De sender blant annet ut falske e-poster fra selskaper som Posten og PostNord. I e-postene får du for eksempel beskjed om at en pakke ikke kunne leveres på grunn av manglende porto, med lenke til en nettside der porto kan betales. Her prøver de å lure deg til å betale.

En god huskeregel er å tenke deg om før du trykker på lenker i SMS-er eller e-poster. Hvis du er usikker, kan du gå inn på nettsiden til de som leverer pakken og se status på sendingen. Du kan også kontakte leverandørens kundeservice og få de til å sjekke det ut.

Mange falske SMS-er i omløp

Har du opplevd å motta en SMS fra et kjent selskap som ber deg trykke på en link for å beskytte kontoen din? Da er du ikke alene. Hvis du trykker på lenker i slike SMS-er kommer du gjerne videre til en falsk innloggingsside til nettbanken, som ber deg oppgi sensitiv informasjon som BankID-engangskode, passord og kortinformasjon. Dette gjør svindlerne for å tilegne seg din kort- og bankinformasjon, for så å misbruke dette senere.

Vi anbefaler at du ikke trykker på lenker i SMS-er og aldri gir fra deg personlig informasjon. Gå heller inn på selskapets nettside, app eller nettbank direkte, og logg inn der. Et annet tips er å installere apper direkte fra App Store på telefonen din, og ikke via en lenke du har fått på SMS.

Klar for å reise utenlands? Vær forsiktig når du booker billetter

Nå er det mange som gleder seg til å reise utenfor landegrensene – men vær forsiktig når du booker billetter. Svindlerne utnytter gjerne det at mange er på jakt etter gode reisetilbud.

Vårt beste tips for å unngå svindel, er å gjøre research på siden til reisebyrået før du bestiller eller legger fra deg kortinformasjon. Og husk at tilbud som virker for godt til å være sant, ofte er det.

Investeringssvindlere frister med umiddelbar rikdom

I investeringssvindel lokkes det med gunstige investeringer i produkter eller tjenester som få har kunnskap om, som kryptovaluta eller valutaspekulasjoner.

Under koronapandemien har vi sett en økning av denne typen svindel rettet mot privatpersoner.

Investeringsvindel starter ofte med falske annonser på nett eller i sosiale medier. Disse bruker store overskrifter og serverer falske historier om hvordan norske kjendiser ble rike på Bitcoin og andre kryptovalutaer. Logoene til kjente nettaviser blir ofte misbrukt for at annonsen skal virke ekte.

Disse svindlerne vil ofte be om personopplysninger og kortinformasjon før du kan starte investeringen, gjerne i forbindelse med at du må opprette brukerkonto eller fylle ut et skjema. De kan også ringe deg og late som de er meglere eller rådgivere, og oppfordre deg til å investere mer. Svindlerne er ofte høflige og profesjonelle, og fremstår som troverdige.

Mange oppdager ikke at de er blitt svindlet før de ønsker å ta ut gevinsten. Da blir man bedt om å betale et gebyr for å få pengene. Dette er ofte bare den første i en rekke betalinger som må gjøres for å frigjøre de investerte pengene. Dessverre er dette bare et triks for å lure kunden for mer penger.

Har du blitt lurt?

Det kan skje den beste. Svindlerne er kreative og kyniske, og de har blitt dyktigere. Hvis du har blitt utsatt for svindel, kan du sperre kortene dine i mobilbanken og kontakte kundeservice. Anmeld også saken til politiet.

Her får du flere tips om hvordan du kan beskytte deg mot nettsvindel:

Fikk du med deg denne?: Her er svindeltrendene du og din bedrift bør se opp for

Del denne artikkelen

Relaterte artikler