Foto: Forbrukerøkonom Derya Incedursun gir deg sparetips.
BEST I TEST: Administrerende direktør Hans-Erik Lind i Nordea Liv synes det er stas at løsningen deres for Egen pensjonskonto blir trukket frem som best i klassen. FOTO: Nordea
Nordea Liv kåret til best på Egen Pensjonskonto
Forbrukerøkonom Derya Incedursun. Foto: Nordea
Har pandemien endret dine planer og drømmer for fremtiden?
Foto: Forbrukerøkonom Derya Incedursun gir deg sparetips.

Hva drømmer du om når hverdagen blir normal igjen?

Sparing handler ofte om å sette penger til side slik at du kan oppnå dine drømmer og ønsker.

Gjennom det siste året har mange av oss satt planer og drømmer på vent. For noen er det kanskje en reise, andre var kanskje i full gang med planlegging av drømmebryllupet. Nå som alt er satt på pause kan det være lurt å bruke denne tiden til å spare til hverdagen blir normal igjen.

For langsiktig sparing, over fem år, anbefales fondssparing, men det er ikke alltid at pengene du setter til side skal stå så lenge.

Sparemål

Har du et konkret sparemål, blir det lettere å sette av penger hver måned.

Det første du bør gjøre er å spare til å dekke uforutsette utgifter, for eksempel en uventet bilreparasjon, jobbskifte eller sykdom.

Andre mål kan være å spare til en eksotisk ferie, en opplevelse du drømmer om, penger til vedlikehold og oppussing av bolig og hytte, barnedåp, konfirmasjon og bryllup. Eller at du ønsker å sette deg på skolebenken for å ta tilleggsutdannelse. Slike planer og drømmer har ofte et mer kortsiktig perspektiv.

Sparekonto

Sparemålets tidshorisont er avgjørende for hvilken spareform det er lurt å velge. Skal du spare kortsiktig, for eksempel til uforutsette hendelser, ferie, ny bil, eller oppussing, er banksparing trygg.

Sparekonto passer for deg som ønsker forutsigbarhet og lav risiko, og som ikke trenger pengene i din daglige økonomi. Selv om renten på sparekonto er lav i dagens rentemarked, får du bedre rente enn på brukskontoen din. Du står fritt til å ta ut penger når du ønsker, men ved å ha pengene på en egen konto føles de ofte litt mindre tilgjengelige.

Den viktigste grunnen til å sette pengene på en sparekonto, er at pengene er der for å fylle et behov på kort eller mellomlang sikt.

Rentefond

Sparing i rentefond på kort og mellomlang sikt kan passe for deg som ønsker mulighet for bedre avkastning enn bankkonto. Til gjengjeld er risikoen i rentefond litt høyere.

Rentefond er fond som plasserer penger i rentebærende papirer. Investeringer i rentefond er vanligvis mindre risikabelt sammenlignet med å investere i aksjefond. Verdiene kan svinge når du sparer i rentefond, men ofte mindre enn om du setter pengene i et aksjefond eller et kombinasjonsfond.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler