Foto:Forbrukerøkonom Derya Incedursun og Eiendomsmegler Soliman Sarwar deler sine beste tips
BILLIGST PÅ KURTASJE: – Vi merker stor pågang fra nye aksjonærer og får spørsmål om alt fra hvordan man kommer i gang og legger inn en ordre til mer avanserte spørsmål fra de som har vært i markedet en stund, sier Lars Thorstensen, Leder for Online Aksjehandel i Nordea. FOTO: Nordea
Betydelig økt interesse for sparing i aksjer
TIPS OM FONDSSPARING: Nicolay Eger, leder av Nordea Fondene i Norge, gir deg sine tips til sparing i fond og hvordan du kan komme i gang. Foto: Nordea
Er du ny på fondssparing? Her får du ekspertens fem tips
Foto: Forbrukerøkonom Derya Incedursun og Eiendomsmegler Soliman Sarwar deler sine beste tips

Fem tips til hvordan vinne budrunden

Enten det er første eller tiende gang du skal by på en bolig, er det helt normalt å være nervøs. Det lønner seg å ha en tydelig strategi før du går inn i budrunden, i hvert fall hvis målet er å gå seirende ut av den.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun og Eiendomsmegler Soliman Sarwar deler sine beste tips og triks til hvordan du bør gå fram for å sikre deg drømmeboligen.

Gå på visning

Det er lett å la seg rive med når du finner den perfekte boligen. Kanskje blir du til og med fristet til å kjøpe den med én gang.

– Du kan legge inn et bud når som helst, men det lønner seg å gå på visning før du kaster deg inn i en budrunde. Det er her du får muligheten til å avdekke eventuelle feil og mangler, sjekke ut nabolaget og kjenne på om du får den viktige godfølelsen, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.

Still spørsmål til megler

Mange tenker kanskje at megleren kun representerer selgeren av boligen. Soliman Sarwar, Eiendomsmegler hos Privatmegleren, forklarer at begge parter skal føle seg ivaretatt.

– Ikke vær redd for å ta kontakt med megler, enten på visning, via telefon eller e-post. Han eller hun sitter med mye informasjon som er relevant for deg som interessent. Hva tror megleren om forventingene til selger? Og hvor mange er interesserte i å by? Å snakke med megleren er det beste tipset jeg kan gi, sier han.

Les prospektet nøye

Du har alt å vinne på å sette deg godt inn i prospektet til boligen, slik at du er kjent med objektet du skal by på.

– Et boligkjøp er trolig den største investeringen du gjør i livet, og det er helt avgjørende at du vet hva du betaler for. Hvilken stand er boligen i, hva slags utgifter kan du forvente og hvor lenge skal du bo der? For at boligkjøpet skal kunne regnes som en ren investering, bør du bo der i minst 5 til 6 år. Samtidig kjøper du først og fremst bolig for å bo, ikke for å tjene penger over tid. Et godt råd er derfor å lytte til magefølelsen før du bestemmer deg, sier hun.

Legg en strategi

Budrunden handler mye om psykologi, men hvilken taktikk skal man gå for? Ifølge Soliman er målet å eliminere konkurrentene.

– Hvis du virkelig vil ha boligen, må du legge inn bud på prisantydning. Dersom du legger inn et lavere bud, det vi gjerne kaller for et «skambud», risikerer du å ta med deg flere i runden. Da sitter plutselig femti eller hundretusen veldig løst, og da er det lett å by over evne. Tenk på budrunden som en auksjon, avslutter han.

PS! Ikke fortell om låneevnen din

Et siste tips fra Derya er å holde finansieringsbeviset tett til brystet.

– Ikke la megler få kjennskap til hvor langt du kan strekke deg. Dersom megleren har den informasjonen, er det lettere å la seg overtale til å gi «litt» mer. Du er ikke pliktig til å si noe om den maksimale låneevnen din, og du tjener mest på å ikke oppgi det, avslutter hun.

Vi håper du føler deg litt tryggere i jakten på drømmeboligen din, og at budrunden blir litt mindre skummel med disse triksene i ermet.

Du kan høre hele episoden fra vår Podcast «Pengetreet» her.

 

 

Del denne artikkelen

Relaterte artikler