Aldri før har nordlendingene spart mer
KJÆRLIGHETSSVINDEL: Det er en myte at det bare er uoppmerksomme og godtroende mennesker som blir svindlet. Svindlerne er profesjonelle og alle, uavhengig av alder og bakgrunn, kan bli rammet av svindel. Foto: Nordea
Nå er det høysesong for kjærlighetssvindel

Rekordsparing på Nord-Vestlandet

Aldri før har Nordea opplevd at kundene på Nord-Vestlandet har spart mer enn i 2020, og trenden fortsetter inn i 2021.

– Antallet kunder som tar kontakt med oss for å få rådgivning rundt sparing har økt betraktelig siste halvdel av 2020 og inn i 2021, sier banksjef Iselin Giskeødegård i Nordea Nord-Vest.
Hun legger til at i regionen Nordvest økte plasserte sparemidler med 25 prosent fra mars 2020 til januar 2021.
– Det er sjelden vi har sett så trykk på sparing som vi gjør nå, sier hun.

Sparelysten er fortsatt på vei opp

En ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av Nordea svarer  42 prosent av de spurte i området Nord-Vest at de vil spare mer i 2021 enn i 2020. Det er litt over landsgjennomsnittet der 40 prosent svarer det samme.

Banksjefen tror at den økte sparelysten skyldes flere forhold.

– Koronaen rammer veldig ulikt. Noen har fått en vanskelig økonomi som følge av at de er permittert eller har mistet jobben. Men de aller fleste har fått en romsligere økonomi. Renten har gått ned og vi har mindre handlingsrom i forhold til aktiviteter og reiser. Det gjør at vi får mer penger mellom hendene, sier hun.
Giskeødegård legger til at det er gledelig å se at mange bruker de ekstra pengene på å spare.

Mer avansert sparing

– Vi ser at kundene blir mer avanserte i sparingen. Langt flere velger å spare i fond fremfor sparekonto. Det er naturlig nå når renten er lav, men historisk sett har nordmenn vært litt trege her, sier hun.

I undersøkelsen svarer hele 46 prosent av de spurte at de planlegger å spare i fond i 2021.

– Alle må finne den spareformen som passer best for dem med tanke på sparehorisont og risikovilje. En tommelfinger er å når du er 30 år og har lang horisont på sparingen din, bør du spare i fond med minst 70 prosent aksjeandel. Er du 70 år bør du ha maks 30 prosent aksjeandel, sier Giskeødegård.

På nordea.no kan du se hvor mye pengene dine kan vokse ved å spare i fond ved å teste fondskalkulatoren

 

Del denne artikkelen

Relaterte artikler