KJÆRLIGHETSSVINDEL: Det er en myte at det bare er uoppmerksomme og godtroende mennesker som blir svindlet. Svindlerne er profesjonelle og alle, uavhengig av alder og bakgrunn, kan bli rammet av svindel. Foto: Nordea
Rekordsparing på Nord-Vestlandet
SPARELYSTEN VEKKET: Allerede etter 14 dager i januar i år passerte Nordeas kunder i Vestfold og Telemark fjorårets fondsinvesteringer for hele januar, ifølge banksjef Torstein Grytting. Foto: Nordea
Sparelysten i Vestfold og Telemark ble vekket i 2020
KJÆRLIGHETSSVINDEL: Det er en myte at det bare er uoppmerksomme og godtroende mennesker som blir svindlet. Svindlerne er profesjonelle og alle, uavhengig av alder og bakgrunn, kan bli rammet av svindel. Foto: Nordea

Nå er det høysesong for kjærlighetssvindel

Svindlere utnytter folks ensomhet.

Petter anså seg ikke som spesielt ensom, men i det siste hadde det på mange måter blitt mer tydelig for han at han savnet noen å dele livet med. Etter skilsmissen fire år tidligere hadde Petter tilbragt mye tid alene. Hans ekskone hadde raskt funnet kjærligheten på ny, og selv om Petter var glad på hennes vegne kunne han ikke annet enn å føle et lite snev av sjalusi. Det ble ikke bedre av at de to voksne sønnene hadde flyttet på en helt annen kant av landet og sjelden tok seg tid til å komme på besøk.

Det var derfor med stor glede at Petter en dag kunne registrere at han hadde fått en melding i innboksen sin på Facebook fra en ukjent kvinne. Til tross for at han aldri hadde fått eller respondert på denne typen tilnærmelser tidligere aksepterte han venneforespørselen. Kort tid etter ramlet det inn en melding fra kvinnen i innboksen hans. Petter responderte raskt. I starten var de digitale samtalene overfladiske, men etter hvert ble de mer personlige og samtalen flyttet over på epost.

Petter måtte innrømme for seg selv at han likte godt smigeren fra den ukjente kvinnen. Og til tross for at han ikke kjente henne så godt måtte han innrømme at han begynte å utvikle følelser for henne. Han brydde seg rett og slett om henne. Peter var derfor ikke vanskelig å be når hans nye bekjentskap plutselig ba han om et mindre lån, for å få utført et nødvendig medisinsk inngrep. I god tro overførte han penger til kvinnens konto, og dette var bare starten på flere forespørsler om penger fra kvinnen han aldri hadde møtt.

Les også: En av fire nordmenn går i denne sosiale medie-fellen

Går etter ensomme

Historien over er basert på virkelige hendelser av kjærlighetssvindel, og er et typisk eksempel på hvordan en kjærlighetssvindel utarter seg.

Etter å ha lest denne historien, tenker du kanskje at dette bare skjer med uoppmerksomme og godtroende mennesker. Det er feil. Mange utsettes for kjærlighetssvindel. Og det kan skje med de fleste dersom svindleren tar kontakt når de er i en sårbar posisjon. Svindlerne er nemlig profesjonelle, som vet hva de skal si og gjøre for å lokke noen inn i fellen sin.

Ensomheten kan også gjøre det vanskeligere å oppdage svindel fordi vi gjerne søker selskap og noen å prate med. Og vi ønsker gjerne å tro at personen på den andre enden er genuin og ekte.

Kjærlighetssvindel skjer ofte gjennom fire faser:

1. Kontaktfasen – Jakten på kjærlighet

I denne fasen oppretter svindleren kontakt, gjerne i sosiale medier eller på datingsider. Som oftest er det single personer som kontaktes av svindlere, men det hender seg også at personer i forhold mottar henvendelser. Svindleren har ofte lite informasjon tilgjengelig om seg selv på den profilen han eller hun tar kontakt gjennom.

Når svindleren har oppnådd kontakt er det ikke uvanlig at han eller hun prøver å dreie samtalen med offeret over på enn annen plattform, som for eksempel WhatsApp, Outlook eller Skype. Svindleren begrunner gjerne plattformbyttet med at det er enklere å kommunisere med hverandre på disse plattformene. Den egentlige årsaken er at det kun er et tidsspørsmål før svindlerens profil, på for eksempel Facebook eller en datingside, blir sperret.

2. Relasjonsfasen – Jeg elsker deg

I relasjonsfasen blir offer og svindler kjent med hverandre, hvor målet er at offeret skal utvikle følelser for svindleren. Denne fasen kan vare i noen uker, eller flere måneder.

De to blir gjerne kjent gjennom daglig kommunikasjon, der samtalene handler om trivielle og hverdagslige temaer. Svindleren er gjerne veldig interessert i å få vite mer om offerets liv. Han eller hun har gjerne gjort grundige undersøkelser, ved å saumfare sosiale medier og annen tilgjengelig informasjon på nett. På LinkedIn, for eksempel, kan svindleren se hvor offeret jobber. På Facebook finner svindleren offerets adresse og fødselsdato. Også informasjon om offerets familie, utdanning og politiske synspunkter kan gjerne leses her. I Google Maps finner svindleren ut hvordan offerets hus ser ut. Informasjonen bruker svindleren til å bygge opp tilliten, og båndet til offeret.

Til slutt er det ikke uvanlig at offeret gjerne deler sine innerste drømmer med svindleren. Før dette har svindleren jobbet iherdig med å bygge opp tillitten. Det er ikke uvanlig at kjærlighetserklæringer som «jeg elsker deg» og «jeg vil gjøre alt for deg» bli ytret av svindleren i denne fasen.

3. Angrepsfasen – Ber om penger

Når offeret har utviklet følelser for svindleren er det på tide å angripe. Svindleren er nå klar for å spørre om sitt hovedmål, nemlig penger.

Svindleren dikter opp en historie, som gjør at offeret blir tilbøyelig til å gi han eller henne penger. For eksempel kan svindleren si at han eller hun skal ut på et farlig oppdrag i Afghanistan,. Kompanisjefen har derimot sagt at det er mulig å kjøpe seg fri fra kontrakten for 100.000 amerikanske dollar. Eller at svindleren har kjøpt en stor mengde diamanter i Afrika, men at han eller hun jaktes av kriminelle og derfor må sende diamantene til Norge. Eller at svindleren er blitt syk og trenger penger til en operasjon. Eksemplene er mange. Tredjepartsvitner kobles gjerne inn for å styrke svindlerens sak.

Etter at offeret har ført over pengene, gjerne som vanlig bankoverføring eller gjennom pengeformidlere som Forex og Western Union, fortsetter svindleren å be om penger.

Avslutningsfasen – Kontoen tømmes

Svindelen går mot slutten når offeret enten ikke har mer penger igjen på konto, forstår selv at han eller hun er blitt lurt eller offeret blir kontaktet av banken som overbeviser offeret om at hun eller han er blitt svindlet. Når pengestrømmen stopper er det ikke uvanlig at svindleren blir frustrert, og sender pågående meldinger til offeret. Det kan føre til at offeret låner penger for å kunne gi mer penger til svindleren. Og det til tross for advarsler fra banken eller venner.

Dersom du har, eller mistenker at du har, blitt utsatt for svindel bør du være mistenksom dersom du mottar henvendelser fra fremmede i fremtiden. Svindlere lagrer nemlig ofte kontaktinformasjonen om sine ofre i databaser. Disse databasene selges og spres til andre svindlere.  Har du gått på en svindel én gang er det derfor ikke utenkelig at du kan bli utsatt for nye svindelforsøk i fremtiden.

Har du blitt utsatt for svindel bør du:

  • Opprette en ny e-postadresse
  • Være kritisk til det du deler på sosiale medier
  • Skjule vennelisten og telefonnummeret ditt
  • Ikke godta venneforespørsler fra personer du ikke kjenner

Dersom du mistenker at noen du kjenner er blitt utsatt for svindel bør du:

Strekke ut en hånd og hjelpe de som har blitt utsatt. Det er knyttet mange tabuer til denne typen svindel, og det kan være vanskelig for mange som er rammet å snakke om det. Mange tenker at de som går på en slik svindel er dum eller uintelligent. Slik er det ikke. Mistenker du noe er det derfor lurt å stille kritiske spørsmål da offeret gjerne kan være i en fornektelse om at noe er galt.

Les mer om nettsvindel og hvordan du kan unngå å bli svindlet på nordea.no

Del denne artikkelen

Relaterte artikler