TALERE: Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea Norge, Thina Saltvedt, sjefanalytiker innen bærekraftig finans, og Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge, skal alle holde innlegg under årets SHE Conference. Foto: Nordea
Derfor er Nordea partner til SHE
Aldri før har nordlendingene spart mer
BÆREKRAFTIG SAMARBEID: Kristina Løvenskiold, ansvarlig for bærekraft i Nordea Business Banking, Mette Bogen , kundeansvarlig for prosjektet i Drammen, Thina Saltvedt, sjefananalytiker bærekraft i Nordea, Sindre Juel Berg, konst. adm dir. Vestaksen, Peter Øvrelid, banksjef bedrift Østlandet og Steffen Holm, ansvarlig storkunder Buskerud.

Bygger et av Norges høyeste kontorbygg i tre – får grønn finansiering av Nordea

I Drammen reiser et av Norges høyeste bygg seg i massivt tre – og det har fått aller høyeste miljøsertifisering. Dermed kvalifiserer det også til grønn finansiering gjennom Nordea.

Like ved Drammenselva ligger SporX, og man kan allerede se at dette bygget er spesielt. Da Vestaksen Eiendom AS inviterte til grunnplankenedleggelse gledet de seg til å vise frem hva de har fått til.

– Målet er å bli Nordens mest bærekraftige kontorbygg. I dette ligger et kontorbygg miljøsertifisert som BREEAM Outstanding, passivhus, og med energiklasse A. Med tanke på byggets beliggenhet har vi tillatt oss å ikke ha en eneste parkeringsplass i bygget, men i stedet lagt til rette for både sykkelparkering og treningsrom, sier Sindre Berg, administrerende direktør i Vestaksen Eiendom.

BREEAM star for Building Research Establishment Environmental Assessment Method, og brukes som måleverktøy for å klassifisere hvor miljøvennlig og bærekraftig et bygg er.

Stolt Drammens-ordfører

Dette blir Norges tredje høyeste trebygg etter Mjøstårnet og Treet i Bergen. Hele bærekonstruksjonen over bakken vil utføres i massiv- og limtre, noe som er helt unikt. Berg forteller at de hadde skyhøye miljøambisjoner allerede da de kjøpte tomten i 2019, og er glad for at Nordea turde å satse sammen med dem.

Grunnplanken til bygget signert av ordføreren i Drammen, Monica Myrvold Berg, som et som symbol på at det spektakulære bygget er i ferd med å reise seg.

GRUNNPLANKEN SIGNERT: Drammens ordfører Monica Myrvold Berg signerte grunnplanken for SporX. Her flankert av Sindre Juel Berg, konst. adm. dir. i Vestaksen Eiendom og Thina Saltvedt, sjefanalytiker for bærekraft i Nordea.

– SPOR X er et fremtidsrettet og nyskapende signalbygg. I og med at alt er av tre, også etasjeskillene, kan vi med litt romslighet si at dette er Norges høyeste bygg av rent tre. Det er en glede og en ære å bli invitert til å legge ned grunnplanken, sa ordføreren i talen på byggeplassen.

Fikk grønt eiendomslån

For å få et grønt eiendomslån kreves det i at kunden skal benytte lånet til en bærekraftig investering og at investeringen oppfyller ett visst antall kriterier innenfor «Nordea Green Bond Framework». Siden bygget blir klassifisert som «BreeamOutstanding» – det høyeste av fem nivåer for miljøsertifisering,  får de aller beste betingelser. For Steffen Holm, som er ansvarlig for storkundene i Nordea Buskerud, er dette et stolt øyeblikk.

– For oss er det viktig å aktivt støtte opp under byggherrer som tør å bygge miljøvennlig. Vi  ønsker å følge slike kunder i større grad fremover. Jeg mener det  det er både viktig og effektivt for samfunnet at Nordea som en stor og nordisk aktør bruker balansen sin aktivt på å finansiere prosjekter som gir et lavere miljøavtrykk, sier Holm.

Han forventer at miljøaspektet blir et konkurransefortrinn på lik linje med andre faktorer både for kunde og bank i fremtiden.

Les også: Nordea lanserer grønne bedriftslån

– Bærekraft er et must

Thina Saltvedt , sjefanalytiker for bærekraft i Nordea, var tilstede for å snakke om viktigheten av samarbeidet mellom eiendomsbransjen og finansbransjen, dersom vi skal klare å dra verden i en grønnere retning.

– Bærekraft er et must. Alle må levere på bærekraft i dag, slo Thina Saltvedt fast i sin hilsen på byggeplassen.

Hun understreket at bærekraftige, klimavennlige og sirkulærebygg må bli den nye standarden fremover.

TRE PÅ TRE: Bygget SporX har fått aller høyeste nivå av miljøsertifisering, og kvalifiserer derfor for grønn finansiering i Nordea. Det ligger like ved Drammen jernbanestasjon.

TRE PÅ TRE: Bygget SporX har fått aller høyeste nivå av miljøsertifisering, og kvalifiserer derfor for grønn finansiering i Nordea. Det ligger like ved Drammen jernbanestasjon.

– For at det skal lønne seg å  utvikle fremtidens klimasmarte, bærekraftige og sirkulære løsninger må finans- og byggenæringen jobbe sammen. Spor X er et veldig godt eksempel på at dette går an. Her ser vi samarbeid mellom mange store aktører som har turt å ta sjansen og ønsket å være med på å utvikle fremtidens løsninger, sa Saltvedt.

Bygget har en «digital tvilling», det vil si at prosjektet bygges digitalt før den faktiske byggingen er i gang. Med den digitale modellen kan byggherren og leietagerne ta gjennomdiskuterte beslutninger tidlig, noe som både gir bedre kvalitet, HMS og vesentlig lavere totalkostnad.

Spor X vil etter planen stå ferdig i slutten av 2021, og vil da romme 250 kontorplasser. I de nederste etasjene vil innflytting skje allerede i desember, mens resten vil være klart for innflytting i april 2021. Mange av plassene er allerede leid ut, og byggherre Vestaksen regner med at huset vil fylles av mennesker allerede fra dagen det står ferdig.

Les mer om grønn finansiering og hvordan du kan komme i kontakt med Nordea

Del denne artikkelen

Relaterte artikler