HYTTE: Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea gir sine råd til hva du bør tenke på før hyttejakten starter, samt noen feller du absolutt bør unngå. Foto: Nordea
Forbrukerøkonom Derya Incedursun gir deg tips til hva du kan gjøre med BSU-pengene. Foto: Forbrukerøkonom Derya Incedursun,
Dette kan du gjøre med BSU-sparingen hvis du ikke lenger får skattefradrag
Nordmenn setter sparerekord
HYTTE: Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea gir sine råd til hva du bør tenke på før hyttejakten starter, samt noen feller du absolutt bør unngå. Foto: Nordea

Unngå disse fellene ved kjøp av hytte

Mange nordmenn har en drøm om å eie egen hytte, men det dukker gjerne opp mange spørsmål når du skal kjøpe en.

Det er viktig å finne svarene på disse for å være trygg på at de valgene du tar er riktige. Her er mine råd til hva du bør tenke på før hyttejakten starter, samt noen feller du absolutt bør unngå.

Tenk beliggenhet

Finn et område som kan passe deg og familien. Er du usikker, kan du alltid leie en hytte for å se om det er et område du vil kjøpe i.

Kanskje skal hytta brukes både vinter og sommer? Da er det lurt å se etter et område tilpasset for ulike sesonger.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun. Foto: Nordea

VÆR NØYE: Forbrukerøkonom Derya Incedursun råder det til å blant annet undersøke festeavtalen og lokale regler i det aktuelle området. Foto: Nordea

Regler som kan sette begrensninger

Er det et stille og fredelig område du ser etter, kan det være lurt å undersøke om det er planer for nye bygg i området. Spør kommunen og megleren om dette.

Kjøper du en hytte du ønsker å bygge videre på, bør du undersøke reglene for den aktuelle kommunen. Påbegynt arbeid kan vise seg å være ulovlig.

Undersøk muligheter for parkering i nærheten. Det kan være slitsomt å måtte frakte matvarer og diverse eiendeler hvis nærmeste parkeringsplass er 100 meter unna hytta.

Unngå overraskelser

Skal du kjøpe hytte på festet tomt, altså at grunnen hytta står på er leid, er det viktig å sette seg godt inn i festeavtalen. Vær særlig oppmerksom på plikter, rettigheter, når avtalen løper ut, hva som skjer når den løper ut, kan tomten innløses og til hvilken pris, og hvor mye festeavgiften kan reguleres med.

Videre kan det for noen være sjenerende dersom grunneier har forbeholdt seg rettigheter i tomten slik som rett til vei og parkering eller annet bruk. For eksempel at grunneier kan parkere bilen sin ved hytta di.

Ta med alle utgifter i beregningen

Les prospektet nøye før du drar på visning. Ha spørsmålene klar og spør megleren om alt du lurer på.

Du må også spørre deg selv hva hytta vil koste når du tar med utgifter til vedlikehold, strøm, forsikring, eiendomsskatt og kommunale avgifter. En eldre hytte koster ofte mer å vedlikeholde enn en ny, og det er ikke uvanlig at en hytte kan koste deg opp mot 100.000 kroner i året.

Det er lurt å skaffe deg et finansieringsbevis før du går på visninger. Da vet du hvor mye du kan kjøpe hytte for.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler