HYTTE: Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea gir sine råd til hva du bør tenke på før hyttejakten starter, samt noen feller du absolutt bør unngå. Foto: Nordea
Unngå disse fellene ved kjøp av hytte
Head of Sustainable Investments i Nordea Liv, Sigrid Wilter Slørstad, gir deg Nordeas markedssyn for desember og oppdaterer deg på siste taktiske allokering for Nordea Livs porteføljefond.
Nordeas markedssyn for januar implementeres i porteføljefondene
Processed with VSCO with ke1 preset

Nordmenn setter sparerekord

2020 bød på mange utfordringer, men sparelysten blant nordmenn ble vekket. Aldri før har nordmenn spart mer og trenden fortsetter inn i 2021.

– Antallet kunder som tar kontakt med oss for å få rådgivning rundt sparing har økt betraktelig siste halvdel av 2020 og inn i 2021, sier Randi Marjamaa, landssjef og leder for personmarkedet i Nordea.
I 2020 økte antallet kunder med en fast månedlig spareavtale med 25 prosent.

Tall fra Verdipapirfondenes forening viser det samme. November hadde den høyeste nettotegningen i aksjefond fra norske personkunder som er registrert noensinne. Da kjøpte nordmenn fond for fem milliarder kroner. Til sammen har nå norske personkunder spart 272 milliarder i fond per november 2020. Dette tallet har aldri vært høyere.

Stor sparevilje
Spareviljen er fortsatt på vei opp, det viser en ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av Nordea. – 40 prosent svarer at de vil spare mer 2021 enn de gjorde i 2020, og det er kvinnene som er mest sparesultne. Her svare 43 prosent at de skal spare mer i år, mot 38 prosent av mennene, sier Marjamaa.

Hun tror at den økte sparingen skyldes flere forhold.
– Koronaen rammer veldig ulikt. Noen har fått en vanskelig økonomi som følge av at de er permittert eller har mistet jobben. Men de aller fleste har fått en romsligere økonomi. Renten har gått ned og vi har mindre handlingsrom i forhold til aktiviteter og reiser. Det gjør at vi får mer penger mellom hendene, sier hun.

Mer avanserte
Marjamaa legger til at det er gledelig å se at mange bruker de ekstra pengene på å spare.
– Vi ser at nordmenn blir mer avanserte i sparingen. Langt flere velger å spare i fond fremfor sparekonto. Det er naturlig nå når renten er lav, men historisk sett har nordmenn vært litt trege her, sier hun.

 

Del denne artikkelen

Relaterte artikler