Forbrukerøkonom Derya Incedursun gir deg tips til hva du kan gjøre med BSU-pengene. Foto: Forbrukerøkonom Derya Incedursun,
Forbrukerøkonom Derya Incedursun. Dette må du vite om den nye arveloven. Foto: Nordea
Dette må du vite om den nye arveloven
HYTTE: Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea gir sine råd til hva du bør tenke på før hyttejakten starter, samt noen feller du absolutt bør unngå. Foto: Nordea
Unngå disse fellene ved kjøp av hytte
Forbrukerøkonom Derya Incedursun gir deg tips til hva du kan gjøre med BSU-pengene. Foto: Forbrukerøkonom Derya Incedursun, Nordea

Dette kan du gjøre med BSU-sparingen hvis du ikke lenger får skattefradrag

BSU-ordningen er endret fra 2021, og vil nå være mest gunstig for unge som ikke eier bolig.

Det årlige sparebeløpet økes fra 25.000 kroner til 27.500 kroner. Du kan fortsatt spare totalt 300.000 kroner med gunstig rente til og med det året du fyller 33 år, men for å få skattefradrag kan du ikke helt eller delvis eie primær- eller sekundærbolig.

Omtrent en tredjedel av de som sparer i BSU eier allerede bolig, og disse mister nå muligheten for fradrag. Du som ikke lenger får skattefradrag gjennom BSU-ordningen, og som lurer på hvordan du bør spare fremover, kan nå gjøre følgende:

1. Betale ned boliglån

Du kan bruke hele BSU-sparingen eller deler av den til å betale ned på boliglånet.

Dersom du klarer å betjene boliglånet uten å bruke BSU-pengene, kan det lønne seg å la kontoen stå så lenge renten på BSU-kontoen er høyere enn renten du har på boliglånet.

Har du for eksempel en innskuddsrente på 2,8 prosent og en boliglånsrente på 2 prosent, vil du få høyere avkastning av å ha pengene på kontoen inntil videre.

2. Fortsette å spare i BSU

Du kan fortsette å spare i BSU til og med det året du fyller 33 år. Det er en risikofri sparing som har en gunstig rente sammenlignet med sparing på vanlig konto. Derfor er det attraktivt å beholde BSU-kontoen selv uten skattefradrag.

Skal du for eksempel kjøpe ny fast bolig til eget bruk om et par år, kan du bruke BSU-pengene som egenkapital. Og selger du boligen din uten å kjøpe en ny, vil du kunne spare på BSU-konto med fradrag igjen.

3. Spare i fond

Du kan dra fordeler av den gode renten og la det du har spart opp stå urørt på BSU-kontoen. Samtidig kan du spare i fond med det beløpet du vanligvis plasserer på BSU-kontoen.

Det er forventet høyere avkastning i fond enn på BSU. Men har du planer om å kjøpe ny bolig om et par år, for eksempel oppgradere til noe større, bør du ikke plassere sparepengene som skal gå til boligkjøp i fond. Sparing i fond innebærer risiko og egner seg best for deg som vil spare langsiktig, i minst fem til seks år.

4. Spar hele boliglånsavdraget

Pengene du har spart på BSU-konto kan brukes til å kjøpe en ny bolig eller nedbetale lån på en bolig du kjøpte etter du opprettet kontoen. Med andre ord kan du ikke bruke BSU-sparingen direkte på for eksempel fondssparing.

Men, du kan bruke BSU som trekkonto for nedbetaling av boliglån, og la trekk fra brukskontoen som gikk til nedbetaling av boliglån gå til å spare i fond.

5. Unngå dette ved sparing i BSU

Hvis du bruker pengene til noe annet enn boligformål, vil skattemyndighetene kreve å få tilbakebetalt skattefradragene du har fått siden du startet BSU-sparingen. Du vil heller ikke få mulighet til å spare i BSU senere hvis du har tatt ut pengene. Derfor er det viktig å være oppmerksom på hva disse pengene benyttes til dersom du ønsker å ta dem ut fra BSU-kontoen.

 

Du kan også lytte til podcasten Pengetreet med forbrukerøkonom Derya Incedursun og programleder Per Arne Gedde Lium, og få gode tips til hva du kan gjøre med BSU-pengene.

Klikk her for å lytte til episoden.

*Generelt om risiko ved sparing i fond: Det er viktig å merke seg at historisk og forventet avkastning ikke gir garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 
Del denne artikkelen

Relaterte artikler