HANDLER MER: Fra taket til Dagens Næringsliv kunne leder Randi Marjamaa for personmarkedet i Nordea Norge fortelle at nordmenn har brukt mye penger i sommer. Foto: Nordea.
USIKKER HØST: – Virkeligheten slår inn når støtteordninger opphører og den avdragsfrie perioden tar slutt. Mange har hatt støttekrykker, de nå skal klare seg uten, sier leder Jon Brenden for bedriftsmarkedet i Nordea Norge. Foto: Nordea
Frykter en usikker høst for bedriftene
UNNGÅ FELLA: – Det som ofte skjer er at folk blir engstelige når aksjemarkedet faller. De venter og venter, og til slutt selger de, og da selger de på feil tidspunkt, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea (til høyre). Leder Jon Brenden for bedriftsmarkedet i Nordea Norge til venstre i bildet. Foto: Nordea
Hvordan spare under en pandemi?
HANDLER MER: Fra taket til Dagens Næringsliv kunne leder Randi Marjamaa for personmarkedet i Nordea Norge fortelle at nordmenn har brukt mye penger i sommer. Foto: Nordea.

Nordmenn handler som aldri før

Rekordmange nordmenn har handlet bolig i sommer, hyttemarkedet har fått en solid opptur og kortbruken viser at vi handler mer enn noen gang. Hva har korona gjort med lommeboken vår?

I strålende sol på taket til Dagens Næringsliv møttes flere av Nordeas eksperter denne uken for å diskutere koronaens effekt på norsk økonomi.

– Nordmenn har brukt mye penger i sommer, viser våre kortdata. Forbruket til nordmenn sank som en sten i mars, da landet stengte. Dette har nå tatt seg opp og det totale forbruket overstiger fjorårets nivå. Det viser at folk igjen bruker penger og vi er på vei tilbake til normalen, sier Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea.

I tillegg til Marjamaa, snakket sjefstrateg Erik Bruce om hvordan man sparer under en pandemi, og leder Jon Brenden for bedriftsmarkedet delte Nordeas tanker om hva bedriftene har i vente i høst.

Mer å rutte med

– Mange har opplevd marerittet å miste jobben eller å bli permittert i pandemien. Heldigvis gikk de høye tallene relativt raskt tilbake, men mange lever fortsatt med usikkerheten, og usikkerheten for hva som vil skje utover høsten er stor, sier Marjamaa.

Hun legger til at selv om noen har fått tøffere privatøkonomi, har de aller fleste fått mer penger å rutte med.

– Økt arbeidsledighet virker naturligvis bremsende på økonomien i landet, men rentevåpenet er så sterkt at det mer enn veier opp. For norske boliglånstakere er reduksjon i boligutgifter betydelig. En rentenedgang på 1,5 prosentpoeng betyr isolert sett at man kan by 20 prosent mer for en bolig uten at man bruker en større andel av inntekten på lånet, sier Marjamaa.

Travel bolighøst

Og effekten har ikke uteblitt.

– Rekordmange nordmenn har brukt sommeren til å handle bolig. Svikten i salget som følge av korona i mars og april, er mer enn hentet inn igjen i juli. Vi har hatt stort trykk av kunder som har ønsket boliglån de siste månedene, og ikke minst hyttelån. Her har aktiviteten vært høy i juli og vi tror den vil fortsette utover høsten, sier hun.

For boligmarkedet fremover er det ulike faktorer som drar i hver sin retning. Det er en usikker situasjon avhengig av hvordan smitteutviklingen går, kombinert med at vi har lave renter og økt kjøpekraft.

– Vi tror likevel på en travel bolighøst med stor aktivitet, der prisene går noe opp. Spesielt i Oslo der etterspørselen er større enn tilbudet, sier hun.

 Bygg buffer

–  Vi er fortsatt i en pandemi og vi vet ikke slutten på denne ennå. Det er historisk lav rente nå, bruk anledningen til å bygge deg en buffer. Da får du en mer robust økonomi og står mer støtt om noe uforutsett skjer. Får du personlige økonomiske problemer i form av redusert eller bortfall av inntekt, ta kontakt med banken din og se hvordan de kan hjelpe deg.

Du kan se hele sendingen «Etter pandemivåren – hvor er norsk økonomi på vei?» med Randi Marjamaa, Erik Bruce og Jon Brenden på nettsidene til DN Studio.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler