USIKKER HØST: – Virkeligheten slår inn når støtteordninger opphører og den avdragsfrie perioden tar slutt. Mange har hatt støttekrykker, de nå skal klare seg uten, sier leder Jon Brenden for bedriftsmarkedet i Nordea Norge. Foto: Nordea
Podcast Pengetreet Foto:Nordea
Podcast : Hvordan bli en bærekraftig forbruker?
HANDLER MER: Fra taket til Dagens Næringsliv kunne leder Randi Marjamaa for personmarkedet i Nordea Norge fortelle at nordmenn har brukt mye penger i sommer. Foto: Nordea.
Nordmenn handler som aldri før
USIKKER HØST: – Virkeligheten slår inn når støtteordninger opphører og den avdragsfrie perioden tar slutt. Mange har hatt støttekrykker, de nå skal klare seg uten, sier leder Jon Brenden for bedriftsmarkedet i Nordea Norge. Foto: Nordea

Frykter en usikker høst for bedriftene

Norske bedrifter har så langt klart seg godt gjennom pandemien. – Vi tror siste halvdel av 2020 kan bli utfordrende når støtteordningene avvikles, sier Jon Brenden, leder for bedriftsmarkedet i Nordea.

I strålende sol på taket til Dagens Næringsliv møtte flere av Nordeas eksperter denne uken for å diskutere hvilken effekt korona har hatt på norsk økonomi. I tillegg til Brenden, snakket leder Randi Marjamaa for personmarkedet i Nordea Norge om hvordan korona har påvirket nordmenns lommebok og sjefstrateg Erik Bruce delte innsikt i hvordan man sparer under en pandemi.

– Det har vært tøft for mange og spesielt for mange små- og mellomstore bedrifter. Likevel ser vi at de aller fleste har klart seg godt, sier Brenden.

Han legger til at det selvfølgelig er store bransjeforskjeller.

– Noen opplevde plutselig total stillstand, men vi ser at mange har vært flinke og brukt tiden godt. De har omstilt seg for å holde omsetningen oppe, sier han.

Brenden viser til eksempler på kunder som har brukt anledningen til å få sving på nettsalget sitt og restauranter som har gått over til digital bordbestilling og storskala av take-away.

Han legger ikke skjul på at flere bedrifter har opplevd nye problemstillinger.

– Import av enkelte varer har blitt vanskelig, det skaper problemer for enkelte. Bedrifter som er avhengige av utenlandsk arbeidskraft har også hatt noen utfordringer med arbeidere i karantene og arbeidere som ikke kommer. Det er klart at det gir ekstrakostnader, sier han.

Tilbake til «normalen»

Nå er Norge på vei til å gradvis normaliseres.

– Den økonomiske aktiviteten har tatt seg opp raskere enn forventet, men vi er fortsatt langt under pre-korona nivåer.

Han tror likevel siste halvdel av 2020 kan bli tøft for mange.

– Virkeligheten slår inn når støtteordninger opphører og den avdragsfrie perioden tar slutt, sier Brenden.

Trusselen om en ny smittebølge ligger over oss, og en runde to kan bli hard for mange.

– Vi ser at det er de små- og mellomstore bedriftene som er mest sårbare. De har ofte mindre buffere og lite å gå på, sier han.

Brenden understreker at selv om Norge klarer å holde smittetallene lave, er vi ikke upåvirket av at utviklingen i andre land.

– Mange bedrifter er avhengig av eksport, stopper denne opp må mange tenke nytt, sier han.

Søk hjelp tidlig

Brenden har noen klare råd til bedrifter som møter utfordringer.

– Det er viktig å raskt få oversikt over egen situasjon, lag budsjetter og kalkuler med «worst case». Det er viktig å spille med åpne kort mot eiere, aksjonærer og banken.

Han understreker at jo tidligere man søker hjelp, jo lettere er det å løse situasjonen.

– Mange tenker at mer gjeld ofte er løsningen. Den skal tilbakebetales, så det er ikke alltid en god idé. Det finnes andre alternativer, sier han.

Du kan se hele sendingen «Etter pandemivåren – hvor er norsk økonomi på vei?» med Jon Brenden, Erik Bruce og Randi Marjamaa på nettsidene til DN Studio.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler