UNNGÅ FELLA: – Det som ofte skjer er at folk blir engstelige når aksjemarkedet faller. De venter og venter, og til slutt selger de, og da selger de på feil tidspunkt, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea (til høyre). Leder Jon Brenden for bedriftsmarkedet i Nordea Norge til venstre i bildet. Foto: Nordea
HANDLER MER: Fra taket til Dagens Næringsliv kunne leder Randi Marjamaa for personmarkedet i Nordea Norge fortelle at nordmenn har brukt mye penger i sommer. Foto: Nordea.
Nordmenn handler som aldri før
STØRRE UTGIFTER ENN INNTEKTER?: Slik kan du få kontroll på privatøkonomien igjen. Foto: Nordea
Har du brukt mer penger i sommer enn planlagt?
UNNGÅ FELLA: – Det som ofte skjer er at folk blir engstelige når aksjemarkedet faller. De venter og venter, og til slutt selger de, og da selger de på feil tidspunkt, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea (til høyre). Leder Jon Brenden for bedriftsmarkedet i Nordea Norge til venstre i bildet. Foto: Nordea

Hvordan spare under en pandemi?

I mars førte usikkerheten rundt koronautbruddet til at aksjemarkedet stupte, men nå er noen av indeksene tilbake på samme nivåer som før krisen. – Ikke gå i fella og selg på feil tidspunkt, sier Nordea-strateg Erik Bruce.

– Vi greier ikke å treffe bunner eller topper. Vårt råd har vært å holde på den porteføljen du har, og sparer du langsiktig, skal du ha mye aksjer, sier sjefstrateg Erik Bruce.

I strålende sol på taket til Dagens Næringsliv møttes flere av Nordeas eksperter for å diskutere koronaens effekt på økonomien. I tillegg til Bruce, snakket leder Randi Marjamaa for personmarkedet i Nordea Norge om hvordan korona påvirker nordmenns lommebok, og leder Jon Brenden for bedriftsmarkedet delte Nordeas tanker om hva bedriftene har i vente i høst.

– Det som ofte skjer er at folk blir engstelige når aksjemarkedet faller. De venter og venter, og til slutt selger de, og da selger de på feil tidspunkt, sier Bruce.

Til tross for at bildet er usikkert nå som spredningen av koronaviruset har tatt seg opp igjen, minner han om at vi har kommet gjennom alvorlige kriser tidligere.

– Til syvende og sist vil vi komme gjennom dette også, og da tror jeg bedriftene igjen vil få en mer normal inntjening. En av de drivkreftene her er at myndighetene har gjort ekstremt mye for å støtte opp om økonomien, sier han.

Stor påvirkning fra USA

Bruce peker på myndighetene i USA som en viktig faktor. De har støttet bedriftene, kjørt rentene i null, og sørget for at arbeidsledige i USA frem til 1. august får omtrent det samme i lønn som de hadde som arbeidstaker. I tillegg fikk amerikanere en sjekk i posten som skulle hjelpe å stimulere økonomien i landet.

– På tross av at arbeidsledigheten i USA gikk fra fire til 15 prosent, så økte inntektene blant forbrukerne. Det betyr at når økonomiene gradvis åpnes opp, har folk råd til å kjøpe varer og tjenester. Da har bedrifter noe å gjøre, og da kommer arbeidsplassene tilbake, sier Bruce, og fortsetter:

– Det internasjonale aksjemarkedet, og særlig det amerikanske, er veldig styrende for hva som skjer på børsindekser generelt.

En av grunnene til at gjeninnhentingen i aksjemarkedene har gått raskere enn hva mange forventet, er at de store amerikanske teknologiselskapene veier tungt på børsindeksene.

– Noen av disse selskapene, som Amazon og Apple, har tjent på koronakrisen og levert inntjeningsvekst i andre kvartal, sier Bruce.

Skapes en selvforsterkende effekt

Bruce forklarer at man ser en positiv holdning fra sparere, og at troen er tilbake. Dette skaper en selvforsterkende effekt, og da er trenden oppover i markedet.

– Folk var veldig pessimistiske og usikre tilbake i mars. Sakte, men sikkert, ser man at forbruket tar seg opp igjen når økonomiene åpnes opp, og arbeidsplassene kommer tilbake. Denne gradvis økende positive holdningen, kombinert med at aksjemarkedet går opp, gjør at folk går inn i markedet igjen, sier Bruce.

Han understreker at han tror aksjer vil være et godt sted å putte pengene sine, også fremover.

– Aksjer framstår som attraktive relativt til renteplasseringer, som gir ikke langt fra null i rente, sier Bruce.

Du kan se hele sendingen «Etter pandemivåren – hvor er norsk økonomi på vei?» med Erik Bruce, Randi Marjamaa og Jon Brenden på nettsidene til DN Studio.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler