VÆR OPPMERKSOM: Svindlerne tar ikke ferie selv om du gjør det. Nordea gir deg tips til hva du bør være oppmerksom på i sommer. Foto: Nordea
SVINDELTRENDER: Her er svindeltrendene du og din bedrift må se opp for. Foto: Nordea
Ferietid er svindeltid
Forbrukerøkonom Derya Incedursun. Foto: Nordea
Dette kan du gjøre med feriepengene dine
VÆR OPPMERKSOM: Svindlerne tar ikke ferie selv om du gjør det. Nordea gir deg tips til hva du bør være oppmerksom på i sommer. Foto: Nordea

Se opp for svindel i sommer

Sommerferie er høytid for svindel. Dette må du se opp for.

Digital svindel er en økende trussel, og svindlere utnytter koronapandemien til å trappe opp den kriminelle aktiviteten på nett.

Kortsvindel øker

Tall fra Finanstilsynet viser at nordmenn ble utsatt for kortsvindel for i underkant av 95 millioner kroner i 2019. Det er en økning på 28 prosent fra 2018. Det var spesielt misbruk av kortinformasjon fra netthandel som økte.

Kriminelle bruker forskjellige taktikker for å stjele din kortinformasjon. En av den vanligste formene er å sende falske tilbud på e-post eller SMS. Det legges også ut fristende tilbud på nett og på sosiale medier. Målet er å få deg til å tenke at dette er tilbud du bør slå til på, og dermed lure deg til å oppgi personlig informasjon som kortnummer, BankID-passord, kontonummer, navn, adresse eller e-post.

Dette bør du se opp for:

  • Tilbud som er for gode til å være sanne. Gå inn på nettsiden til tilbyder og sjekk om tilbudet stemmer, ikke klikk på lenken i e-post/sms
  • Tilbud hvor du bes legge inn personlig informasjon. Gå inn via nettsiden istedenfor å klikke på lenke i e-post
  • Oppringninger hvor du blir bedt om å oppgi personlig informasjon. Avslutt samtalen umiddelbart. Seriøse bedrifter vil aldri be om konfidensiell informasjon via telefon, e-post eller SMS.
  • Henvendelser der du bes oppdatere dine personlige opplysninger. Ikke klikk på lenken, men gå inn på nettsiden til leverandøren for å gjøre endringene
  • Sjekk om nettstedet oppgir kontaktinformasjon, hvis ikke, kan det være tegn på at det er en useriøs nettside

Husk at BankID er personlig

Svindel ved bruk av nettbank utgjorde 3,6 millioner kroner i første halvår 2019, ifølge Finanstilsynet. Svindlere manipulerer deg til å oppgi innloggingsinformasjon til nettbanken eller mobilbanken. Dersom de tar over din BankID kan de ta over livet ditt på nett, og kan søke om lån, pantsette boligen, og få tilgang til helseopplysninger og offentlige tjenester.

Ved å ha tilgang til din BankID kan svindlere utføre betalinger fra nettbanken din og tømme kontoen din for penger. De kan også åpne en konto i ditt navn, i en annen bank, som de fører midlene over til for å redusere risikoen for at svindelen blir oppdaget raskt.

Husk at BankID er din digitale legitimasjon og signatur på nett. Ved å spille på frykt og følelsene dine lurer svindlere deg til å klikke på en lenke i en e-post eller sms. Lenken fører deg til en nettside som er lik bankens innloggingsside, men det er en falsk nettside hvor svindlere følger med på innlogginsinformasjonen du legger inn.

Ikke logg inn med BankID hvis noen ber deg om å gjøre det via e-post, sms eller telefon. Selv ikke banken din eller politiet vil kontakte deg  og spørre om dette – så hvis dette skjer, bør varsellampene umiddelbart blinke. BankID-passordet og kodebrikken din er personlig og skal aldri deles med familiemedlemmer, eller andre, selv om du stoler på dem.

Svindel mot pensjonister (Olga-svindel)

Det siste året har svindlere benyttet seg av en spesiell taktikk for å ramme pensjonister. Denne svindelen har fått navnet «Olga -svindelen» fordi svindlerne går etter kvinner som heter Olga, Kari, Sigrid, Gerd, Ragnhild eller liknende, navn som man gjerne forbinder med eldre mennesker.

Slik gjennomføres en “Olga-svindel»:

En person som utgir seg for å være fra en norsk bank ringer. Samtalen ser ut som den kommer fra bankens telefonnummer, men nummeret er forfalsket. Svindleren  hevder at et lån er i ferd med å bli godkjent i kundens navn. Når «Olga» naturligvis benekter dette, får hun beskjed om at hun blir satt over til sikkerhetsavdelingen i banken. Deretter lures hun til å oppgi BankID-passord og engangskoden til nettbanken.

Dette gir svindlerne  kontroll over nettbanken til kunden, og de kan tømme kontoen for penger. Seriøse bedrifter vil aldri be om konfidensiell informasjon via telefon, e-post eller SMS. Får du en slik henvendelse anbefaler vi at du avslutter samtalen umiddelbart og kontakter banken din for å dobbeltsjekke informasjonen.

Investeringsvindel frister med umiddelbar rikdom

Investeringsvindel starter ofte med falske artikler på nett eller på sosiale medier. I annonsen brukes det store overskrifter og du får servert lange falske historier om hvordan norske kjendiser har blitt rike på Bitcoin og andre kryptovalutaer. Logoene til kjente nettaviser blir ofte misbrukt for at annonsen skal fremstå ekte. Svindelen utføres av kriminelle grupper som er eksperter på å lure privatkunder, via falske annonser eller på telefon. De spiller på tillit, fristelser og frykt. Alt som står i annonsen er falskt og ingen av historiene som du får servert stemmer. For at du skal bli rik fra dag en, blir du bedt om å komme i gang ved hjelp av tre enkle trinn:

  1. Oppgi din personalia som navn og etternavn, telefonnummer og e-postadresse.
  2. Legg inn kortinformasjon.
  3. Last ned en App eller lignede som viser en falsk avkastnings profil.

Denne appen er selvsagt falsk og vil vise deg en voldsom potensiell vekst av verdi. Ofre for investeringsvindel er ofte eldre menn og kvinner, og spesielt pensjonister. Det er heller ikke uvanlig at engelsktalende svindlere utgir seg for å være agenter og ringer deg for å få deg til å investere enda mer penger.

Har du blitt lurt?

Det kan skje den beste. Svindlerne er kreative, kyniske og de har blitt dyktige på å lure alle type mennesker. Dersom du har blitt utsatt for svindel, kan du sperre kortene dine i mobilbanken og kontakte kundeservice. Anmeld også forholdet til politiet.

Flere gode råd om sikkerhet på nett finner du på nordea.no

Fikk du med deg denne?: Andre svindeltrender som florerer i 2020

Del denne artikkelen

Relaterte artikler