Forbrukerøkonom Derya Incedursun. Foto: Nordea
VÆR OPPMERKSOM: Svindlerne tar ikke ferie selv om du gjør det. Nordea gir deg tips til hva du bør være oppmerksom på i sommer. Foto: Nordea
Se opp for svindel i sommer
ALLTID TILGJENGELIG: Med Nordeas mobilbank har du praktisk talt fondssparingen i lomma og kan enkelt kjøpe og selge fond. Foto: Nordea
Nå er det enda enklere å kjøpe og selge fond
Forbrukerøkonom Derya Incedursun. Foto: Nordea

Dette kan du gjøre med feriepengene dine

I disse dager utbetales feriepengene, men før du begynner å dra kortet kan det være lurt å legge en plan for hva du skal gjøre med pengene.  

Uten en plan, kan pengene fordufte ut av kontoen, uavhengig av hvor god økonomi du egentlig har.

Prioriter dyr gjeld

Dersom du har dyr gjeld, kan det være en fin anledning til å kvitte deg med dette først. Har du gjeld med en gjennomsnittlig rente på 15 prosent, er det smartere å prioritere nedbetaling av gjelden fremfor å plassere pengene i aksjemarkedet og håpe på at avkastningen blir over 15 prosent. Betaler du for eksempel 4000 kroner i måneden på dyr gjeld, kan denne summen enkelt flyttes til sparing eller noe annet etter at gjelden er nedbetalt.

Bygg en buffer

Hva hvis hvitevarene eller bilen går i stykker, eller du mister jobben? Dette er hendelser vi ikke liker å tenke på, og det føles typisk at ekstrautgiftene dukker opp når vi minst trenger det.

Etter at du har blitt kvitt dyr gjeld, kan det være smart å begynne å spare opp en buffer eller fylle på den du allerede har. Med en buffer kan du unngå å måtte ta på deg unødvendig gjeld for å holde «flyt» i økonomien i en nødsituasjon, det vil bare koste deg mer. En buffer er også et skritt mot økonomisk trygghet hvor du kan beskytte deg mot store og uventede utgifter.

Betal ned boliggjeld

Mange har strukket den økonomiske strikken langt for å realisere boligdrømmen. Benytt gjerne anledningen til å få ned gjeldsgraden på boliglånet ditt nå som renta er så lav. Da er du bedre rustet til høyere renter eller inntektsbortfall i fremtiden.

Kom i gang med langsiktig sparing

Med litt ekstra penger på konto har du kanskje rom i økonomien til å starte en månedlig spareavtale?

Aksjemarkedet. Stadig flere ser verdien av å spare i fond og aksjer, men denne spareformen gir best avkastning på sikt. Det betyr at hvis du trenger pengene i nærmeste fremtid, så bør du ikke plassere alle pengene dine i aksjer. Pass på at det ikke blir for mye kostnader når du investerer og ta høyde for at aksjemarkedet er utsatt for svingninger.

BSU. Sparing i BSU er en gunstig spareform for deg som er 33 år eller yngre og har en skattbar inntekt. Samtidig får du en svært god rente på sparebeløpet. Pengene kan brukes til boligkjøp og nedbetaling av lån. Du får skattefradrag for 20 prosent av den årlige sparesummen din. Det vil si at hvis du sparer det årlige maksbeløpet på 25.000 kroner i året, får du 5000 kroner i skattefradrag. Forutsetningen er at du har betalt minst 5000 kroner i skatt. Totalt kan du spare 300.000 kroner på BSU.

IPS. Individuell pensjonssparing passer de som betaler skatt. I IPS kan du spare opptil 40 000 kroner i året og få 22 prosent av sparebeløpet i skattefordel. Du kan endre sparebeløp, stoppe eller ta pause i sparingen når du vil. Det er ingen formuesskatt på IPS-sparingen, og ved dødsfall brukes pengene til å sikre pensjon til etterlatte. Det er viktig å være merke seg at IPS-pengene er bundet frem til pensjonsuttak, tidligst ved 62 år, og at det er skatt på uttak av IPS-penger (22 prosent i 2020).

Del denne artikkelen

Relaterte artikler