NY APP: I Nordea Boost kan du enkelt sjekke lønnen din som pensjonist, og ta flere smarte grep for å øke den. Foto: Nordea
NY LEDER: Randi Marjamaa er utnevnt til ny leder av Personal Banking og Country Senior Executive for Nordea i Norge. Foto: Nordea
Randi Marjamaa er ny leder av Personal Banking i Norge
SPARETIPS: Petter Hermansen, leder av Nordea Fondene, gir sine beste råd til deg som har investert i aksjemarkedet, eller vurderer å komme i gang med sparingen. Foto: Nordea
Hva bør du gjøre med sparingen din i urolige tider?
NY APP: I Nordea Boost kan du enkelt sjekke lønnen din som pensjonist, og ta flere smarte grep for å øke den. Foto: Nordea

Ny app lar deg enkelt justere pensjonssparingen din

Når børsene svinger kraftig påvirkes også pensjonssparingen din. Hva bør du gjøre, og hvordan? Nå kan du enkelt ta grep i Nordea Boost.

Pensjon kan virke både fjernt og komplisert for mange. Det kan i tillegg være vanskelig å forstå hvordan pensjonen vår påvirkes av den økonomiske usikkerheten vi opplever i forbindelse med koronakrisen.

Det er viktig å huske at pensjonssparing er langsiktig sparing, og at den nettopp derfor er godt rustet til å tåle de svingninger markedet i dag opplever. Vi følger markedene tett, og våre forvaltere gjør alt de kan for at din pensjon skal være trygg, også når markedene beveger seg.

Bli med på oppturen

Pensjon via arbeidsgiver plasseres langsiktig i aksjer, renter eller en kombinasjon av disse. Mange har i tillegg mulighet til å selv justere hvor mye som investeres i aksjer. En høy aksjeandel innebærer ofte økt risiko, men til gjengjeld høyere forventet avkastning, som igjen kan bidra til økt pensjon.

De med høyest aksjeandel på sparingen vil imidlertid oppleve det største verdifallet nå som pilene peker nedover. Selv om vi erfarer et kraftig fall, er det vanlig at markedene på sikt vil stabilisere seg, sett i et historisk perspektiv. Det skjedde blant annet etter 2008, da verdens aksjemarkeder falt med opptil 50 prosent under finanskrisen. De som hadde is i magen den gang, fikk til gjengjeld en god avkastning i ettertid.

I Nordea Boost kan du enkelt justere hvor stor aksjeandel du vil ha på pensjonssparingen din.

Så, hvilken spareprofil bør jeg ha?

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea oppfordrer normalt kunder til å ha en høy aksjeandel på pensjonssparingen. Folk flest sparer med en lav aksjeandel, og dette går utover kjøpekraften din når du blir pensjonist.

– Er det mange år til du går av som pensjonist kan det vært lurt å ta litt risiko og å ha is i magen. Dette fordi det kan være spesielt gunstig å få med seg oppturen når markedets stabiliserer seg igjen etter turbulente tider. Vi anbefaler derfor folk å sitte stille i båten, og ikke nedjustere sin aksjeandel, sier Nordeas forbrukerøkonom.

– Jeg har selv ikke nedjustert aksjeandelen i denne perioden for å minimere risikoen. Det er mange år til jeg er pensjonist, og aksjemarkedet vil gå opp og ned flere ganger før den tid, fortsetter hun.

Boost pensjonen din

Med dagens pensjonsordning må du selv ta noen aktive valg rundt pensjonen din, også den delen som arbeidsgiver sparer for deg. Pensjon kan som nevnt oppleves som komplisert, og mange skulle ønske de hadde bedre oversikt.

Vi har derfor lansert Nordea Boost, appen som visualiserer pensjonen din på en helt ny måte. I Nordea Boost kan du enkelt sjekke lønnen din som pensjonist, og ta flere smarte grep for å øke den. Her har vi samlet dine pensjonsavtaler, og med noen tastetrykk kan du booste pensjonen din. Alt på ett sted – rett på mobilen.

BEDRE OVERSIKT: Appen Nordea Boost visualiserer pensjonssparingen din på en oversiktlig måte. Foto: Skjermdump Nordea Boost

BEDRE OVERSIKT: Appen Nordea Boost visualiserer pensjonssparingen din på en oversiktlig måte. Foto: Skjermdump Nordea Boost

Ta smarte grep på 1-2-3

I Nordea Boost kan du få bedre oversikt ved samle pensjon fra tidligere arbeidsgivere på ett sted. Da slipper du i tillegg å betale administrasjonskostnader til flere selskaper. Du kan også enkelt justere aksjeandelen direkte i appen. I tillegg kan du booste pensjonen din ved å starte egen sparing, enten i Fondskonto eller IPS

Nordea Boost er en gratis app som er tilgjengelig for alle, uavhengig av bankforhold og hvor du har pensjonen din. Du trenger kun å identifisere deg med BankID.

Appen er snart tilgjengelig i AppStore og GooglePlay, men allerede nå kan du teste den ut eller laste den ned her.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler