KRISEPAKKE TIL STUDENTER: Regjeringen har presentert nye økonomiske tiltak under koronakrisen som de mener vil hjelpe studenter som har mistet sin arbeidsinntekt. Foto: Nordea
GOD AVSTAND: Medarbeiderne har spredd seg utover i lokalet med minst to meters avstand. De får spesielt mange spørsmål om rente, avdragsfrihet og børsuro.
Dette lurer kundene på
PASS PÅ: Svindlere forsøker dessverre å utnytte den sårbare situasjonen vi er i. Det er stor kreativitet og det kan være vanskelig å avdekke svindelforsøk. Her er svindelmetodene du bør være ekstra oppmerksom på i disse dager. Foto: Nordea
Pass opp for svindelforsøk
KRISEPAKKE TIL STUDENTER: Regjeringen har presentert nye økonomiske tiltak under koronakrisen som de mener vil hjelpe studenter som har mistet sin arbeidsinntekt. Foto: Nordea

Krisepakke til studenter

På grunn av koronasituasjonen har mange blitt permittert fra jobbene sine, og studenter som har jobbet ved siden av studiene har mistet sin biinntekt.

Mange studenter lever allerede på en begrenset økonomi, og studiestøtten alene er ofte ikke nok til å dekke faste utgifter som husleie, strøm, telefon og mat. Dette har forståelig nok skapt bekymring og økonomiske utfordringer for en del.

Som følge av dette har regjeringen presentert nye økonomiske tiltak under koronakrisen som de mener vil avhjelpe studenter som har mistet sin arbeidsinntekt.

Koronavirus- dine rettigheter. Forbrukerøkonom Derya Incedusun Foto: Nordea

TA GREP ALLEREDE NÅ: Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea forklarer hvilke rettigheter du har som student, og hvilke økonomiske grep du kan ta. Foto: Nordea

Dine rettigheter

Lånekassen vil utbetale utdanningsstøtten for mai og juni sammen med utbetalingen for april. Dette gjelder for alle studenter uavhengig av tapt arbeidsinntekt. For de som mottar fullt lån og stipend vil dette utgjøre 27 500 kroner.

Studenter som har mistet arbeidsinntekt på grunn av koronasituasjonen får i tillegg et ekstra lån fra lånekassen på 26 000 kroner. Dette gjelder også for studenter i utlandet som kan dokumentere tapt arbeidsinntekt. 30 prosent av dette lånet kan omgjøres til stipend. Ekstralånet er rentefritt under utdanningen, har ingen etableringsgebyr og gir mulighet for 36 betalingsutsettelser etter endt studie.

Med disse tiltakene vil studentene få tilgang til ekstra penger raskt for å kunne komme seg gjennom en vanskelig økonomisk situasjon.

Ta noen økonomiske grep

Vi vet dessverre lite om hvor lenge koronasituasjonen eller permitteringene vil vare. Hvis denne perioden skulle vare lenger enn det utdanningsstøtten strekker til, kan det være lurt å ta noen grep allerede nå.

  • Hvis du aldri har satt opp et budsjett, er det på tide å gjøre det nå. Gjennomgå alle utgiftene dine og se hvor du kan kutte, planlegg matinnkjøp og reduser matsvinn.
  • Snakk med utleier hvis du får problemer med husleien. Be om utsettelse av hele eller deler av husleien. Du kan også foreslå en redusert husleiepris under koronakrisen.
  • Klarer du ikke å betale regningene dine i tide, bør du ta kontakt med kreditorene så tidlig som mulig. Forklar situasjonen og be om en utsettelse.
  • Mange gir bort gratis ting på nettet. Følg med på ulike markedsplasser ved å abonnere på søk der det er mulig. Du kan også spørre familie og venner om de har ting de ikke bruker som du kan få eller låne.
  • Hvis du har noe å lære bort, kan du gi online-privatundervisning mot betaling.
  • Kan du droppe innboforsikringen? Dersom du ikke har endret folkeregistrert adresse er de eiendelene du tar med deg til studenthybelen dekket av dine foreldres innboforsikring, så lenge du er student.
  • Søk legater. I Legathåndboken og på UNIFOR finner du en god oversikt over hvilke legater du kan søke på.
Del denne artikkelen

Relaterte artikler