SPARETIPS: Petter Hermansen, leder av Nordea Fondene, gir sine beste råd til deg som har investert i aksjemarkedet, eller vurderer å komme i gang med sparingen. Foto: Nordea
NY APP: I Nordea Boost kan du enkelt sjekke lønnen din som pensjonist, og ta flere smarte grep for å øke den. Foto: Nordea
Ny app lar deg enkelt justere pensjonssparingen din
SAMARBEID: Nordea Direct har inngått en avtale med arbeidstakerorganisasjonen Unio om å bli deres nye medlemsbank. Foto: Nordea
Nordea Direct har inngått bankavtale med Unio
SPARETIPS: Petter Hermansen, leder av Nordea Fondene, gir sine beste råd til deg som har investert i aksjemarkedet, eller vurderer å komme i gang med sparingen. Foto: Nordea

Hva bør du gjøre med sparingen din i urolige tider?

Det er turbulens i aksjemarkedet. Petter Hermansen, leder av Nordea Fondene, gir deg sine beste råd til hva du bør gjøre med sparingen din.

1. Markedsuro er bra

Tenk deg et aksjemarked som aldri svinger. Da ville «alle» flytte pengene til aksjemarkedet og det vil medfører at det ikke blir noe særlig avkastning å hente. Det at aksjekursene svinger og gir dårlig avkastning i en kortere eller lengre periode, er grunnen til at du over tid får bedre avkastning ved å være i aksjer. Dersom du bekymrer deg over investeringen har du trolig tatt for høy risiko.

2. Du skal forberede deg på markedsuro

Tenk deg at du skal gå en langtur på fjellet. Med litt medvind og sol i ansiktet kan det bli en fantastisk tur, og du trenger ikke å drasse på vindklær eller hansker og lue. Men, hva gjør du hvis det blåser opp til storm? Da er det for sent å gjøre grep. Sånn er det også i aksjemarkedene. Når du investerer i fond bør du tenke på hvilken risiko du ønsker.

3. Fortsett spareavtalen din hvis du kan

Det er naturlig at du vil stanse den månedlige sparingen din inntil alt er som normalt igjen. Problemet er at det er vanskelig å vite når det skjer. Det er med andre ord lett å gå glipp av vendepunktet eller bunnen. Månedlig sparing jevner ut risikoen, du kjøper fondsandeler når markedet faller og stiger og du blir dermed mindre sårbar enn hvis du går inn med en større sum penger på samme tidspunkt. Å handle når markedet har falt og prisene er lavere, gjør at du får flere fondsandeler for samme sum. Det kan på sikt gi god avkastning.

4. Salg = salg

Hvis du ikke har investert i aksjemarkedet, men vurderer å gjøre det, kan tidspunktet være riktig nå. Salg er salg. De fleste liker å kjøpe ting som er satt ned i pris.

5. Kjedelig er bra

De som investerte tidlig i Facebook, Google og Tesla tjente mye penger og mange tror at det er slike selskaper man må finne for å få god avkastning i aksjemarkedet. I stedet for å satse på vinneren så kan en investere i gode, trauste selskaper som tjener penger hvert år.

6. Markedsuroen kan vare

Det er en klar tendens til at hvis det først oppstår markedsuro, så varer den en stund. Men, den går begge veier. Noen dager stiger markedet mye og andre dager faller det. Analyser over utviklingen på lang sikt viser faktisk at avkastningen i året etter markedsuro ofte er høyere enn når markedet er rolig.

Få forslag til din egen fondsportefølje

Sjekk her

Generelt om risiko ved sparing i fond

Informasjonen ovenfor er til inspirasjon og må ikke oppfattes som investeringsrådgivning.

Sparing i fond innebærer risiko ved at sparingen din kan både øke og falle i verdi, og det er ikke sikkert at du får igjen det investerte beløpet. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler