Pakkegaver til veldedige organisasjoner. Foto: Forbrukerøkonom Derya Incedursun Nordea
SAMBOERAVTALE: Forbrukerøkonom Derya Incedusun i Nordea gir deg en innføring i hva du bør vite om samboeravtale. Foto: Nordea
Du har i utgangspunktet ingen rett til å bytte julegaven
SOLCELLELAMPE: Organisasjonen Star For Life jobber med å gi lys til skolebarn. Nordea Private Banking har så langt kjøpt 100 lamper. Foto: Star For Life
Bidra til lys i mørket
Pakkegaver til veldedige organisasjoner. Foto: Forbrukerøkonom Derya Incedursun Nordea

Er jula blitt for materialistisk?

Ukene frem mot jul er som oftest en hektisk periode og sesongen for gavehandel er i gang.

For mange er julen kanskje blitt en mer kulturell begivenhet som gjerne er forbundet med utveksling av gaver, særlig for julens mest relevante målgruppe – nemlig barna. På denne tiden av året øker forbruket vårt betraktelig, og noen av oss bruker mer enn det vi har råd til.

Men hva er egentlig meningen med julen, og bruker vi denne høytiden til å reflektere over de tingene som virkelig betyr noe?

Gjennom våre handlinger skaper vi kultur, og jeg tør å påstå at vi har etablert en mening gjennom vårt forbruk. Vi kjøper gjerne flere gaver til samme familiemedlem og ubevisst tar på oss materialistiske verdier.

Giverglede

Julen er en tid der alle skal kose seg. Det er en tid for familie, venner, masse moro og god mat. Det er også en tid for å vise mer nestekjærlighet og at vi tar vare på hverandre. Å være raus og å lære bort raushet til neste generasjon er viktig. Derfor er mitt råd for i år at vi kjøper færre gaver og heller gir noe til de som trenger det mest.

Du kan for eksempel gi pakkegaver eller pengegave til veldedige organisasjoner som Røde Kors og Frelsesarmeen og slik hjelpe de mest trengende. Eller gi en gave til veldedighet i noen andres navn eller be om veldedighetsbidrag i stedet for gaver.

Hvis du gir pengegave på minst 500 kroner til frivillig organisasjon, kan du få fradrag i skattepliktig inntekt for pengegaven- maksimalt fradrag er 50.000 kroner. For å få fradraget må organisasjonen være forhåndsgodkjent av skattemyndighetene.

Liste over godkjente organisasjoner finner du på Skatteetatens hjemmesider.

Frivillighetsarbeid

Å gi trenger ikke nødvendigvis å bety at du skal donere penger. I stedet for å gi penger til veldedige organisasjoner, kan du donere litt av tiden din til frivillighetsarbeid.

Å gi er smittsomt. Når vi gir, hjelper vi ikke bare mottakeren, men vi fremmer også en ringvirkning av raushet i samfunnet vårt.

Du kan for eksempel besøke eldre på et sykehjem eller invitere de som skal sitte alene på jula over på middag. Med andre ord, bruke tid på de som ikke har det så bra og som opplever julen som vanskelig.

Det finnes flere organisasjoner slik som Kirkens bymisjon og Frivillig.no som arrangerer jul for de som opplever juletiden som vanskelig. Her kan du melde deg på og få muligheten til å være med å bidra.

Uansett hva du velger å gi, så er bidraget ditt med på å gjøre verden til et bedre sted. Kanskje litt klisje, men det gjør faktisk det.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler