SAMBOERAVTALE: Forbrukerøkonom Derya Incedusun i Nordea gir deg en innføring i hva du bør vite om samboeravtale. Foto: Nordea
FRAMPEK: Analytiker Joachim Bernhardsen (t.v.), forbrukerøkonom Derya Incedursun og energianalytiker Jørgen Bruaset gir deg sine utsikter for 2020 for henholdsvis norsk økonomi, nordmenns privatøkonomi og oljeprisen. Foto: Nordea.
Nordeas eksperter gir deg sine utsikter for 2020
Pakkegaver til veldedige organisasjoner. Foto: Forbrukerøkonom Derya Incedursun Nordea
Er jula blitt for materialistisk?
SAMBOERAVTALE: Forbrukerøkonom Derya Incedusun i Nordea gir deg en innføring i hva du bør vite om samboeravtale. Foto: Nordea

Du har i utgangspunktet ingen rett til å bytte julegaven

Kanskje får du en gave eller to som ikke faller helt i smak og ønsker å bytte disse. Men vet du hvilke rettigheter du har?

Det er ingen lovbestemt rett at du har krav på å bytte varer som er kjøpt over disk. For å yte god service gir de aller fleste butikker sine kunder muligheten til dette, men gjerne på visse betingelser.

Butikkene operer med ulik praksis

Det er ingen garanti for at butikkene vil gi deg pengene tilbake. Ofte må du bytte til en annen vare, eller ta til takke med en tilgodelapp.

Hvor lang bytterett du får varierer. I en butikk kan du for eksempel få tre dager bytterett, mens andre butikker gir deg muligheten til å bytte varen inntil ett halvt år etter innkjøp. Noen butikker er svært rause med byttepraksisen sin, og lar deg teste varen – slik som elektroniske varer – før du eventuelt får penger tilbake.

Forhør deg i butikken om hvilken praksis de har før du kjøper varen. Av innlysende årsaker er det ofte ikke bytterett på undertøy og hygieneartikler.

Når du bytter gaven er det viktig at du leverer den tilbake i originalemballasjen, slik at butikken har mulighet til å selge varen på nytt. Har varen forsegling må denne gjerne være intakt. Varen må også være uten skade, og ubrukt. Sistnevnte gjelder da ikke i de få butikker som gir deg muligheten til å prøve varen før du kan levere den tilbake.

Kjøp utenfor utsalgssted

Har du fått en vare som ikke er kjøpt over butikkdisk er det andre regler som gjelder.

Når du handler utenfor fast utsalgssted slik som kjøp på internett, gir loven deg angrerett og mulighet til å returnere varen.

Angrefristen er i utgangspunktet 14 dager fra den dagen den som bestiller mottar varen. Du trenger heller ikke å begrunne hvorfor du ønsker å returnere varen, men viktig å huske at denne angreretten gjelder ikke ved kjøp fra en privatperson.

For å returnere varer kjøpt på nett må du ofte fylle ut et returskjema. Ligger ikke denne ved julegaven du har fått, må du nesten kontakte den du har fått gaven av.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler