SAMBOERAVTALE: Forbrukerøkonom Derya Incedusun i Nordea gir deg en innføring i hva du bør vite om samboeravtale. Foto: Nordea
TRAINEESAMARBEID: Thommessen og Group Legal i Nordea har inngått samarbeid hvor de søker deg som ønsker muligheten til å være trainee i fem uker i hver bedrift. Foto: Thommessen
Nordea og Thommessen inngår traineesamarbeid
ETTERSPØRRES: Leder John Brenden for bedriftsmarkedet i Nordea tror at grønne bedriftslån vil etablere seg som en standard i markedet. Foto: Gorm K. Gaare
Nordea lanserer grønne bedriftslån
SAMBOERAVTALE: Forbrukerøkonom Derya Incedusun i Nordea gir deg en innføring i hva du bør vite om samboeravtale. Foto: Nordea

Unngå svindel og ubehagelige overraskelser når du handler på nett

Det er flere ting du bør undersøke før du trykker på «kjøp»-knappen.

Shopping har aldri vært enklere, og stadig flere nordmenn foretrekker å handle på nett fremfor fysisk i butikk.

Her er noen grep du kan ta for å unngå store overraskelser fra tollmyndighetene eller at falske nettsider tar pengene dine.

Bestill fra nettsider du stoler på

For å være på den sikre siden, bestill fra nettbutikker du stoler på og har handlet hos før. Sjekk alltid selskapets leverings- og returbetingelser.

Sjekk ut virksomheten

Vær en detektiv på nettet. Undersøk om nettbutikken er å finne på sosiale medier, hva sier kundeanmeldelsene, har den en historie med klager og svindel? Det kan videre være smart å ta direkte kontakt med nettbutikken. Dersom nettsiden ikke oppgir en e-postadresse, telefonnummer og adresse, er det et sterkt signal om at dette kan være noe useriøst. Et kontaktskjema er ikke godt nok.

Er et tilbud for godt til å være sant, er det sannsynligvis det. Sammenlign priser og bilder av varene på lignende nettsider.

Se opp for e-post-svindel

Kanskje mottar du en e-post som vekker din kjøpelyst, og som kan være fristende å åpne. Klikker du på e-postmeldinger fra ukjente avsendere og for eksempel oppgir personlige opplysninger, kan du bli utsatt for svindel. Slett dem, ikke klikk på koblinger, og ikke åpne vedlegg fra enkeltpersoner eller bedrifter du ikke er kjent med.

Ikke gi ut for mye informasjon

Ingen nettbutikker trenger noensinne personnummeret ditt. Hvis du blir bedt om å oppgi personlige opplysninger, ta kontakt med nettbutikken og spør om du kan levere annen identifiserende informasjon. Eller rett og slett bare droppe å bestille fra den aktuelle nettbutikken.

Betal med kredittkort

Du får som oftest den beste ansvarsbeskyttelsen dersom du skulle være så uheldig og bli utsatt for svindel når du bruker et kredittkort ved netthandel. Blir du utsatt for svindel og et beløp er trukket fra ditt kredittkort, kan du som regel få dekket tapet av banken. Har overføringen av pengene nettopp skjedd, bør du kontakte banken umiddelbart for å forsøke å stanse overføringen.

Kredittkort lar deg låne pengene rentefritt i ca. 45 dager, men da er det lurt å betale tilbake pengene i løpet av denne perioden.

Sjekk webadressen

Før du legger inn kredittkortinformasjon, må du se om webadressen på siden begynner med «https:» og ikke «http:». Den ekstra bokstaven «s» forteller deg at nettstedet er sikkert og kryptert. Med andre ord innebærer dette at nettadressen er bedre sikret mot hacking og at informasjon du legger igjen på sidene er tryggere.

Se opp for utenlandske nettbutikker med norsk domenenavn.

Vær oppmerksom på nettbutikker som ikke er basert i Norge men som ligger bak et norsk domenenavn som «.no». Se på nettsiden om det står noe om hvor nettbutikken drives fra og om momsen er kalkulert inn i prisen. Eventuelt kan nettbutikken også være falsk.

Å handle utenfor Norge kan føre til uventede importavgifter som toll og moms. Den jakken du trodde du sparte 20 prosent på har du kanskje betalt 10 prosent mer for.

I de fleste tilfeller må du betale 25 prosent moms på varer du bestiller fra en utenlandsk nettbutikk, hvis varen har en verdi inkludert frakt og forsikring på over 350 kroner. Handler du klær for over 350 kroner, må du også betale toll.

Eksempel:

Du kjøper en jakke til 2000 kroner fra en utenlandsk nettbutikk. Frakten på 200 kroner kommer i tillegg. Merverdiavgiften regnes ut fra den totale summen når du legger sammen varens pris, frakt, toll, andre avgifter, forsikring, gebyrer og lignende.

Jakken + frakt:                                                 2200 kroner

Toll på 10,7 prosent av 2200 kroner:            235 kroner

Merverdiavgift på 25 prosent av 2435:        609 kroner

Sum:                                                                   3044 kroner

Jakken som du fant på nettet til 2000 kroner koster deg nå 3044 kroner.

I tillegg kommer som regel pris for fortolling. Den som frakter varen, for eksempel Posten, tar seg betalt for fortollingsjobben.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler