SAMBOERAVTALE: Forbrukerøkonom Derya Incedusun i Nordea gir deg en innføring i hva du bør vite om samboeravtale. Foto: Nordea
REKORDSCORE: Morten Ristvedt synes det er gledelig at kundene har stemt Nordea til topps i Prospera sin kåring av beste bank i storkundesegmentet. Foto: Nordea
Nordea kåret til beste bank for storkunder
BEKYMRET: Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea synes det er bekymringsfullt med undersøkelser som viser at kvinner har lavere finansiell kunnskap enn menn, og mindre interesse for sparing. Foto: Nordea
Slik havner mange i kvinnefella
SAMBOERAVTALE: Forbrukerøkonom Derya Incedusun i Nordea gir deg en innføring i hva du bør vite om samboeravtale. Foto: Nordea

Pass deg for Black Friday-fellene

Det er lett å la seg lure når det er salg. Det er gjerne slik at vi handler mer, og gjerne mer av det vi ikke trenger, når vi fristes med salg. 

Salg og tilbud gjør noe med oss. Vi lar oss friste og stresse til handel når tilbudsplakatene lyser mot oss. Det er for mange vanskelig å la være å handle. Og det til tross for at man hverken har behov for eller egentlig har råd til varene.

Dette betyr nødvendigvis ikke at du skal holde deg unna salget. Det er fullt mulig å gjøre mange gode kjøp, ja til og med kupp, på salget. Men det er viktig å være klar at det ikke er gull alt som glitrer. Og det som kan virke som et svært godt tilbud ikke nødvendigvis er det.

Pris opp og ned

Det hender at butikker setter opp prisen på en vare før salget, før de setter den ned og presenterer den som en salgsvare under salget. I forbindelse med Black Friday har noen butikker blitt avslørt ved å ta i bruk denne taktikken. Da kan du faktisk ende opp med å kjøpe noe du trodde var på salg til en høyere pris enn det varen tidligere kostet.  Dette er noe det er lurt å være bevisst på når du skal ut å jakte Black Friday-tilbud.

Tips til Black Friday-handelen

Men Black Friday er også en mulighet for å spare penger. Du kan blant annet kjøpe julegaver, eller sikre deg noe du har planlagt å kjøpe, til en lavere pris. Men for å unngå å gå på en shoppingsmell er det lurt å ta sine forhåndsregler. Slik får du mest mulig ut av Black Friday:

1. Sett en beløpsgrense

For å unngå at du bruker for mye penger, er det lurt å bestemme på forhånd hvor mye penger du maksimalt kan tillate deg å bruke på «Black Friday». Holder du deg til denne grensen unngår du å gå på en shoppingsmell. Og det er lettere å handle med god samvittighet.

2. Skriv en handleliste

Det er lurt å skrive ned hva du skal kjøpe, eller jakte etter, før du begir deg ut på Black Friday-handel. Da reduserer du sjansen for å handle for mye på impuls. Dersom du skal benytte Black Friday til å handle julegaver, er det lurt å skrive ned hvem du skal kjøpe til, og gjerne noen tanker om hva du skal kjøpe. Da er du godt rustet til handelen.

3. Gjør grundig forarbeid

Alle nedsatte varer skal merkes med førpris, men det er gjerne lettere å gjøre gode kjøp om du på forhånd har studert priser i ulike butikker, og sett på varene du kunne tenke deg å kjøpe

4. Sjekk pris

Det er lurt og alltid å sammenligne førpris og tilbudspris for å forsikre deg om at tilbudet faktisk er et godt tilbud. Er du i fysiske butikker kan du spørre butikkpersonalet om hva varen opprinnelig kostet om dette ikke er oppgitt. Det kan også være lurt å spørre hvor lenge varen har vært på tilbud. Det har nemlig blitt avslørt tidligere at butikker har reklamert med at varer er på tilbud mens prisen faktisk er en etablert nedsatt pris.

5. Vær bevisst

Handler du fra utenlandske nettbutikker kan det være andre kjøpsbetingelser og vilkår enn i norske nettbutikker. Husk også at frakt og toll vil komme i tillegg til selve vareprisen.

6. Tenk deg om

Ikke glem at det blir salg senere også, både i romjulen og etter nyttår. Kjøp kun det mest nødvendige om du har et stramt budsjett.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler