ØKONOMISNAKK: Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea (t.v) og Sigrid Bonde Tusvik, komiker, snakket om hvor viktig det er for kvinner å ta grep om egen økonomi for ikke å gå på en smell.
FULLT HUS: Over 100 kvinner var til stede da Female Invest ga deltakerne en innføring i hvordan de kan komme i gang med aksjesparingen. Foto: Nordea
Skal gjøre aksjer interessant for kvinner
BEST PÅ PRIVATE BANKING: En pris som dette inspirerer oss i vårt daglige arbeid med å hjelpe kundene våre i å nå sine mål, sier Torsten Østensen, leder for Private Banking i Norge.
Nordea kåret til best på Private Banking
ØKONOMISNAKK: Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea (t.v) og Sigrid Bonde Tusvik, komiker, snakket om hvor viktig det er for kvinner å ta grep om egen økonomi for ikke å gå på en smell.

– Det er som å gå til gynekologen, du vet du burde men bare utsetter

Det var livlig på Det Norske Teatret når 140 mødre med baby møttes til barseltreff i Oslo sentrum.

På seminaret snakket både forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea og komiker Sigrid Bonde Tusvik. Et av temaene som kom opp var kvinner og økonomi.

Kvinner vet mindre om økonomi

– I alle undersøkelser kommer kvinner dårligst ut når det gjelder både privatøkonomi og sparing. Kvinner scorer generelt dårligere enn menn også når det gjelder kunnskap om økonomi, sier Incedursun.

Forbrukerøkonomen snakket om hvor viktig det er å ta grep og ikke håpe på det beste.

– Spesielt viktig er det å ikke sette seg i en situasjon der man ved et eventuelt samlivsbrudd sitter igjen med ingenting, fordi man for eksempel ikke har kjøpt seg inn i samboerens bolig og kun har latt pengene gå til daglige utgifter. Den fellen er det mange kvinner som går i, sier hun.

Sigrid Bonde Tusvik kjenner igjen det Incedursun sier. Selv er hun gift, og lurer på om hun muligens burde ha skrevet en ektepakt.

– Hos oss er det jo jeg som taper mest siden jeg har mest verdier…hmmm…så det er jo jeg som kynisk rikest burde pushe, men jeg føler at det er et eller annet veldig slemt med det.  Jeg burde muligens ha skrevet en avtale, altså en ektepakt, funderer Sigrid.

Ta tak i egen situasjon

Forbrukerøkonomen kjenner igjen det Bonde Tusvik sier, og har møtt mange kvinner som ikke tar tak i egen økonomiske situasjon før det er for sent.

– Jeg har jobbet som advokat i flere år og har hatt flere slike saker, men noen ganger kan det gå veldig galt hvis man kommer dit at det blir et brudd. Det er ikke så romantisk, men viktig å tenke på, sier Incedursun.

Incedursun nevner også man bør unngå å jobbe deltid over en lengre periode uten at man lager en pensjonsavtale med partneren.

For eksempel kan den som jobber fulltid spare i navnet til den som jobber deltid, tilsvarende det den andre taper i pensjon.

Fikk du med deg denne?: Tjenestepensjon er en viktigere del av lønnen din enn du tror

– Eier ikke konkurranseinstinkt

Bonde Tusvik forteller at økonomi ofte er et tema i hennes venninnegjeng.

– Ja, og særlig om kontrakter når man er gift. Jeg burde jo egentlig ordne det, men det er et eller annet som byr meg i mot med det. At man skal «vinne». Men jeg har jo ikke noe konkurranseinstinkt, pluss at jeg er jo ikke noe god økonomisk. Jeg sløser når jeg har penger og så sparer jeg når jeg ikke har penger. Hehe.

Hun tror det er mange kvinner som tenker at de burde ta noen økonomiske grep, men ikke får gjennomført det.

– Det er som å gå til gynekologen, du vet du burde, men bare utsetter og utsetter, sier hun og flirer.

På Nordea.no finer du svar på spørsmålene du har om pensjon

Del denne artikkelen

Relaterte artikler