ETTERSPØRRES: Leder John Brenden for bedriftsmarkedet i Nordea tror at grønne bedriftslån vil etablere seg som en standard i markedet. Foto: Gorm K. Gaare
SAMBOERAVTALE: Forbrukerøkonom Derya Incedusun i Nordea gir deg en innføring i hva du bør vite om samboeravtale. Foto: Nordea
Unngå svindel og ubehagelige overraskelser når du handler på nett
TOPPLASSERING: Administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge er gledelig overrasket over at Nordea ble kåret til den mest attraktive arbeidsgiveren blant unge økonomer. Foto: Nordea
Nordea kåret til den mest attraktive arbeidsgiveren
ETTERSPØRRES: Leder John Brenden for bedriftsmarkedet i Nordea tror at grønne bedriftslån vil etablere seg som en standard i markedet. Foto: Gorm K. Gaare

Nordea lanserer grønne bedriftslån

Lånene er øremerket utlån til investeringer og prosjekter med miljøfordeler.

– Vi tror at grønne lån vil etablere seg som en standard i markedet. Vi tror også at vår egen kredittportefølje vil vokse seg sterkere, ettersom de mest bærekraftige bedriftene er fremtidens vinnere, sier leder Jon Brenden for bedriftsmarkedet i Nordea Norge.

Grønne obligasjoner har lenge vært tilgjengelig for store selskaper, men nå kan Nordea tilby grønne bedriftslån til små og mellomstore bedrifter i flere bransjer.

– Bærekraft løftes ofte frem av våre bedriftskunder i kundemøter, noe som sier oss at etterspørselen etter grønne lån vil øke, sier Brenden.

Fikk du med deg denne?: Nordea rangert som et av verdens mest bærekraftige selskaper

En klimapådriver i byggebransjen

VIL BIDRA: Administrerende direktør Martin Asp i JM Norge forteller at de gjør mer enn de må, i en veldig regulert bransje. Foto: JM Norge AS

VIL BIDRA: Administrerende direktør Martin Asp i JM Norge forteller at de gjør mer enn de må, i en veldig regulert bransje. Foto: JM Norge AS

En av de første kundene som har tegnet et grønt lån er JM Norge AS. JM bygger miljøvennlige nybygg, og er en pådriver for det grønne skiftet innen byggebransjen. De svanemerker alle prosjektene sine og stiller høye krav til sin egen miljøprofil.

─  Vi gikk bredt ut til alle bankene våre og var tydelige på at grønn finansiering er et viktig kriteria for samarbeid i fremtiden, sier administrerende direktør Martin Asp i JM Norge.

Det er et sett med krav som må innfris for å kvalifisere til grønn finansiering. Innenfor grønne bygninger er det krav om alt fra avfallshåndtering og utslipp på byggeplassen, til hva slags tapetlim som brukes. Prosjekter som er svanemerket kvalifiserer automatisk til en grønt lån. Lånet til JM går til å føre opp boliger i prosjektet «Presterødalleen» i Tønsberg.

– Vi gjør mer enn vi må i en veldig regulert bransje. Vi vil at byggebransjen skal bidra til miljøet, og ser på dette som et konkurransefortrinn for oss, sier Asp.

Les mer om miljøsatsingen til JM på deres hjemmesider

Hele kjeden er grønn

Med grønne bedriftslån er hele kjeden grønn, der lånene er øremerket utlån til investeringer eller prosjekter med miljøfordeler. I første omgang gir Nordea ut disse lånene, og når totalvolumet av grønne lån er stort nok, utstedes det en grønn obligasjon.

– Pengene som samles i obligasjonen er øremerket grønn finansiering. Låntaker binder seg til å bruke lånet til en bærekraftig investering, og må kunne vise til den positive påvirkningen som investeringen har. Det kan for eksempel være til energieffektive eiendommer, vindkraft, vannrensing, elbiler eller solenenergi, sier Brenden.

Nordea har også nylig lansert grønne bedriftslån i Finland og Danmark. I Sverige har Nordea hatt grønne bedriftslån i over et år, og interessen blant kundene har vært stor.

─ Snart er tre prosent av totale utlån i Sverige grønne. Inkludert grønne obligasjoner og grønne boliglån (kun tilgjengelig i Sverige foreløpig) har vi en total grønn låneportefølje i Nordea-konsernet på 22 milliarder SEK, sier Brenden.

På Nordea sine hjemmesider finner du mer informasjon om grønne bedriftslån

Del denne artikkelen

Relaterte artikler