NORDEA NORWEGIAN STARS: Robert Næss lanserer et nytt fond, kun med norske selskaper og ingen selskaper tilknyttet oljeindustrien. Foto: Nordea
Inflasjonen spiser av sparepengene. Foto: Forbrukerøkonom Derya Incedursun, Nordea
Dette bør du ikke gjøre med sparepengene
BIKE FIXX: Per Christian Grenan-Grimstad (f.v.), salgssjef i Bike Fixx, Stian Steen-Olsen, adm.dir, Bike Fixx, Håvard Lindtvedt, leder av gründersatsingen i Nordea, og Kjetil Lindblad, serviceansvarlig for bedriftskunder i Bike Fixx under Vext-arrangementet, som har mål om å finne den beste gründerbedriften i Norge. Foto: Nordea
Skal kåre den beste gründerbedriften
NORDEA NORWEGIAN STARS: Robert Næss lanserer et nytt fond, kun med norske selskaper og ingen selskaper tilknyttet oljeindustrien. Foto: Nordea

Disse norske selskapene er fremtidens stjerner

Fondsforvalter Robert Næss i Nordea lanserer et nytt fond med kun norske bærekraftige selskaper i porteføljen, fritt for oljeinvesteringer. Se hvilke selskaper han velger og hvilke han styrer unna.  

Nå lanserer Nordea fondet «Nordea Norwegian Stars» som kun investerer i norske selskaper med ekstra fokus på bærekraft. Fondet er det nyeste tilskuddet i Stars-familien, en samling med fond som investerer i selskaper i globale markeder som utmerker seg innenfor miljø, menneskerettigheter og arbeidsvilkår.

­ –  Hva er spesielt med dette fondet?

– Det er stor interesse for å plassere sparepengene i bærekraftige selskaper. I Norge har vi mange gode selskaper, men med tanke på det grønne skiftet, har Oslo Børs fortsatt en høy andel av olje og energiselskaper. Vi ser derfor en økt interesse av å investere i norske selskaper som ikke er innenfor oljesektoren, sier Robert Næss.

Han legger til at dette fondet heller ikke vil investere i selskaper som utvinner naturgass, olje og kull.

– Vi investerer ikke i de selskapene som har som formål å være en del av denne verdikjeden, som for eksempel oljeserviceselskap. Det gjør at fondets karbonfotavtrykk vil være vesentlig lavere enn gjennomsnittet for andre norske fond.

Robert Næss har hatt stor suksess med andre fond: Nordea-fond kåret til beste globale aksjefond

Risiko og avkastningspotensial

– Hvordan vil det påvirke risikoen og avkastningspotensialet i fondet å utelukke visse sektorer og selskaper?

– På lang og mellomlang sikt har ikke energiselskaper levert høyere avkastning enn andre selskaper på Oslo Børs. Vi tror derfor at selv om disse selskapene utgjør en femtedel av børsen så vil ikke den langsiktige avkastningen eller risikoen påvirkes når vi utelater å investerer i disse selskapene. På kort sikt vil avkastningen kunne skille seg fra utviklingen på Oslo Børs, sier Næss.

Han utdyper:

–  I Norge har vi det siste året hatt veldig god avkastning i typiske bærekraftige selskaper som Tomra, Bonheur og Quantafuel. I de internasjonale markedene har vi sett en kraftig kursutvikling i plantebaserte selskaper som Beyond Meat. Vi har selvfølgelig ingen garanti for at det er de «grønne» selskapene vil utvikle seg best fremover, men tar vi høyde for hvilke utfordringer verden står ovenfor nå, så vil vårt investeringsfokus være på fundamentalt gode selskaper som også er ledende på bærekraft, sier fondsforvalteren.

Disse selskapene vil fondet Nordea Norwegian Stars investere i:

DNB, Telenor, Atea, Mowi, Sparebank 1 SMN, Borregaard, Sparebank 1 SR Bank, Schibsted, Lerøy Seafood,  Fjordkraft holding, Yara International, Olav Thon Eiendomsselskap, Quantafuel, bergenbio, Bakkafrost, Austevoll Seafood, Orkla, Adevinta, Storebrand, Grieg Seafood, Klaveness Combination Carriers.

Disse selskapene vil fondet Nordea Norwegian Stars ikke investere i:

Aker BP, Equinor, DNO, Subsea 7, TGS Nopec Geophysical co, Aker Asa A-shares, Magseis Fairfield, Hunter Group, Odfjell Drilling, Flex LNG, Northern drilling, Sd Standard Drilling, Pipestone Energy Corp.

Les mer om Nordea Stars-fondene på nordea.no

Del denne artikkelen

Relaterte artikler