FINANSIERINGSSTRATEGI: Carsten Werner i Nordea Startup & Growth snakket om hva som inngår i en finansieringsstrategi for deltakerne under bootcampen som gikk av stabelen i Trondheim tidligere i år. Foto: Nordea
Nordea og T:Lab inviterer gründere til bootcamp i Oslo
Forbrukerøkonom Derya Incedursun. Foto: Nordea
Slik kan du få hundretusener ekstra i pensjon

Tjenestepensjon er en viktigere del av lønnen din enn du tror

Tjenestepensjonsordninger er pensjonssparing som arbeidsgiveren er pålagt å gjøre for deg, og som skal gi supplerende ytelser til folketrygden. Arbeidsgiver skal hvert år betale en prosentandel av lønnen til din pensjon, og du kan tidligst ta ut pensjonen fra du er 62 år.

Arbeidsgiver velger sparesats

Arbeidsgiveren kan velge mellom tre forskjellige pensjonsprodukter. Ifølge en statistikk fra Finans Norge er innskuddspensjon den dominerende pensjonsordningen blant ansatte i privat sektor.

For innskuddspensjon sier loven at arbeidsgiver skal spare minst 2 og maksimalt 7 prosent av lønn mellom 1 G og 12 G. G står for grunnbeløpet i folketrygden og tilsvarer 99 858 kroner per 1. mai 2019. Det er opp til arbeidsgiver å velge om de vil spare for deg fra første krone.

Er du under 20 år, eller har en stillingsprosent under 20 prosent er ikke bedriften pålagt å spare for deg, men det kan avtales.

Arbeidsgiver kan også velge å ha en tilleggssparing på inntill 18,1 prosent av for lønn mellom 7,1 G og 12 G. Med andre ord er det arbeidsgiver som velger sparesats i en innskuddsordning.

TJENESTEPENSJON: Har du en dårlig pensjonsavtale i din nåværende jobb, bør du forhandle om høyere lønn og heller spare ekstra selv til pensjonen din. Foto: Nordea

TJENESTEPENSJON: Har du en dårlig pensjonsavtale i din nåværende jobb, bør du forhandle om høyere lønn og heller spare ekstra selv til pensjonen din. Foto: Nordea

Ta tjenestepensjon i regnestykket

Stadig flere lever lenger, og en økonomisk trygghet i alderdommen bør engasjere de fleste.

Skal du begynne i ny jobb, bør du undersøke hva slags pensjonsordning du kommer inn i før du signerer arbeidsavtalen.

Lønn er viktig men du skal også ta tjenestepensjon i regnestykket. Dette er penger du skal ha den dagen du ikke kan jobbe lenger og det vil ha en betydning for din fremtidige økonomi.

Har du en dårlig pensjonsavtale i din nåværende jobb, bør du forhandle om høyere lønn og heller spare ekstra selv til pensjonen din.

Du kan tape hundretusener i pensjon

Er innskuddspensjonen på arbeidsplassen på nivå med maksimalgrensen på 7 prosent, har du en veldig god pensjonsordning. Men er innskuddspensjonen på minimumsnivået på 2 prosent, har du rett og slett en altfor dårlig pensjonsavtale og kan tape opptil flere hundre tusen kroner i pensjon.

La oss se på et konkret eksempel

Arbeidsgiver sparer 2 prosent fra første krone. Ved et lønnsnivå på 600 000 kroner vil det bli satt av 12 000 kroner i pensjonssparing i året.

Arbeidsgiver sparer 7 prosent fra første krone. Ved et lønnsnivå på 600 000 kroner, vil det bli satt av 42 000 kroner i pensjonssparing i året.

Med andre ord blir det avsatt 30 000 kroner mindre til din pensjon når arbeidsgiver sparer kun 2 og ikke 7 prosent.

Har du i tillegg bonus er det viktig å avklare om denne inngår i beregningen av pensjonsgrunnlaget. Gjør den ikke det, kan du forhandle deg til at arbeidsgiver binder seg til å inkludere bonus.

 

Del denne artikkelen

Relaterte artikler