NORDEA MUSEUM: Elisabeth Wælgaard Steen er museumsansvarlig i Nordea. I bakgrunnen ses et av de over 400 verkene med samtidskunst som henger rundt på Nordea-huset, og som kan oppleves under Oslo Kulturnatt. Foto: Nordea
Forbrukerøkonom Derya Incedursun forklarer hva avdragsfrihet og rentenedsettelse betyr for deg. Foto:Nordea
Alt du må vite om fastrente
FINANSIERINGSSTRATEGI: Carsten Werner i Nordea Startup & Growth snakket om hva som inngår i en finansieringsstrategi for deltakerne under bootcampen som gikk av stabelen i Trondheim tidligere i år. Foto: Nordea
Nordea og T:Lab inviterer gründere til bootcamp i Oslo
NORDEA MUSEUM: Elisabeth Wælgaard Steen er museumsansvarlig i Nordea. I bakgrunnen ses et av de over 400 verkene med samtidskunst som henger rundt på Nordea-huset, og som kan oppleves under Oslo Kulturnatt. Foto: Nordea

Er dette Norges sjeldneste mynt?

Under Oslo kulturnatt 13. september holder Nordea åpent hus. Da kan du blant annet se en svært sjelden tredobbel spesidaler fra 1668.

SJELDEN: Tredobbel spesidaler fra 1668. Den er preget med kong Fredrik 3.

Nordea åpner dørene for publikum og viser frem en unik samling av samtidskunst, mynter og sedler under Oslo Kulturnatt 2019. Fredag 13. september kan  du vandre rundt og beundre de mer enn 400 unike verkene med samtidskunst, eller gå innom Nordea museum for å få et innblikk i bankhistorien.

Unik kunstsamling

Mange som kommer er overrasket over hvor mye ulik samtidskunst de finner.

– Samlingen består av over 400 kunstverk, med både norske og internasjonale kunstnere. Vi har 1/3 internasjonale kunstnere, og setter deres verk inn i en sammenheng med de norske.  Vi er stolte over hva vi har klart å samle, sier Svein Olav Øversveen, kunstansvarlig i Nordea.

Samlingen består av både malerier, grafiske verk og skulpturer.

Spesidaler fra 1668

Ekstra gøy er det å vise frem de virkelig sjeldne og gamle myntene, synes Elisabeth Wælgaard Steen, museumsansvarlig i Nordea.- Vi har blant annet en tredobbel spesidaler fra 1668. Den er «lillebroren» til en liknende mynt fra 1666, som fikk mye oppmerksomhet da den skiftet eier i fjor. Det er en svært sjelden mynt, sier hun.

Mynten som kan beskues i myntutstillingen ved Nordea Museum, er det eneste kjente eksemplar i privat eie. Det finnes ett annet eksemplar i en offentlig samling, men selv ikke Kulturhistorisk museum eller Nasjonalmuseet i København har denne mynten i sine samlinger. Mynten er i sølv og er preget under Frederik III, som var konge av Norge og Danmark fra 1648til 1670. Mynten er tre ganger så tykk som en vanlig mynt, og er den desidert tykkeste i samlingen.

–Nordea museum regnes for å være en av de fineste samlinger av norsk mynt i privat eie, og det er vi selvsagt stolte av, sier Elisabeth.

Nordea er med på Kulturnatt for fjerde gang.  Gjennom hele kvelden og natta vil det være over  200 arrangementer i Oslo under den stadig mer populære Oslo Kulturnatt.

–De som kommer innom blir her gjerne lenge, og blir både begeistret og interesserte. Her trenger du ikke være verken mynthandler eller kunstsamler for å synes dette er gøy, vi har noe for enhver smak, sier Elisabeth.

Les mer om Oslo Kulturnatt på deres hjemmesider

Del denne artikkelen

Relaterte artikler