FELLES STANDARD: Poseidon Principles støtter IMOs (International Maritime Organization) mål om å redusere klimagassutslippene i shippingbransjen med 50 prosent innen 2050.
SHOWMAN: Paal Christian har jobbet i Nordea Finans siden 2007. På fritiden er han artist og vier mye tid til Oslo fagottkor. Foto: Privat
– Ofte kan jeg føle meg som Clark Kent
Nå kan du som selvstendig næringsdrivende spare mer til pensjon.
Nordea kåret til beste kapitalforvalter i Norge
FELLES STANDARD: Poseidon Principles støtter IMOs (International Maritime Organization) mål om å redusere klimagassutslippene i shippingbransjen med 50 prosent innen 2050.

Vil gjøre shippingbransjen grønnere

Nordea er en av 11 banker som vil kreve tøffere miljøstandard ved vurderingen av nye lån til shippingbransjen.  

Det såkalte «Poseidon Principles»-initiativet ble tirsdag signert av Nordea og ti andre storbanker, blant annet DNB, Danske Bank, Citi og Société Générale.  Bankene som er med dekker 20 prosent av det globale shipping-markedet på 450 milliarder dollar, og vil nå stille krav om at bedrifter i shippingbransjen må kutte utslipp av klimagasser.

Vivian Jeanette Børseth, Director, CI&B, Nordea Bank.

Vivian Jeanette Børseth, Director, CI&B, Nordea Bank.

– Som den største banken i Norden er det svært viktig for oss å være med på dette initiativet for å fremme en ansvarlig shippingindustri, og å bidra til økt bevissthet rundt miljøutfordringer. Finansinstitusjoner spiller en viktig rolle hvis vi skal få til et grønt skifte i bedriftene, slik at vi når de globale klimamålene, sier Vivian Jeanette Børseth,  Director, CI&B, Nordea Bank.

Klimanøytral i 2050?

Det er ventet at flere banker vil signere Poseidon Principles de kommende måneder. Poseidon Principles støtter IMOs (International Maritime Organization) mål om å redusere klimagassutslippene i shipping-bransjen med 50 prosent innen 2050.

LANSERING I NY: Nordea under lanseringen av Poseidon Principles i New York. Fra venstre: Joachim Heide, sjef for obligasjonsutstedelse i Nordea Markets, Martin Lunder leder for NY-avdelingen i International Shipping & Offshore og Thor-Erik Bech, leder for International Shipping and Offshore.

I tillegg støttes initiativet av flere store aktører i shipping-bransjen, blant annet Maersk.

– Hele spørsmålet om å bli klimanøytral i 2050 handler om ny teknologi og innovasjon. Derfor må vi ha nye, klimavennlige skip i sjøen innen 2030, som samtidig er kommersielt bærekraftige. Derfor er det viktig at långiverne blir engasjert i denne innovative reisen, sier Maersks klimadirektør John Kornerup Bang.

Nordea blant verdens største

Poseidon Principles  gir en felles standard for å vurdere om de som søker lån oppfyller de fastsatte klimakravene. På denne måten vil prinsippene også fungere som et viktig verktøy for å vurdere investeringsrisiko for bankene. Nordea er en av de aller største i denne bransjen, bare i første kvartal 2019 ble det syndikert lån for over en milliard dollar til  shipping- og offshorekundene i Nordea. Som en så stor aktør har Nordea derfor et spesielt ansvar.

– Ved å underskrive Poseidon-prinsippene ønsker å spille en aktiv rolle i å redusere det globale karbonavtrykket. Nordea  vil bidra til et renere og mer bærekraftig miljø for fremtidige generasjoner, sier Børseth.

Her kan du lese om prinsippene bankene forplikter seg til gjennom Poseidon Principles-initiativet.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler