FORBRUKERØKONOM DERYA INCEDURSUN: Det nye gjeldsregisteret vil også registrere ubrukt kreditt på kortene dine som gjeld. Det kan lønne seg å ta en opprydning.
FULL SAL: Parken Kulturhus i Ålesund var fylt med 500 niendeklassinger da Ålesund kommune og Nordea inviterte til bærekraftig dag. Foto; Nordea
– Det er om vi har en jord når vi blir voksne
Forbrukerøkonom Derya Incedursun har samlet sine tips for sommerferien. Foto: Nordea
Fem tips som rigger deg til ferien
FORBRUKERØKONOM DERYA INCEDURSUN: Det nye gjeldsregisteret vil også registrere ubrukt kreditt på kortene dine som gjeld. Det kan lønne seg å ta en opprydning.

Ubrukte kredittkort kan ødelegge boligdrømmen

Første juli vil det nye gjeldsregisteret være operativt. Målet er å forebygge gjeldsproblemer blant privatpersoner og begrense uforsvarlig utlån.

Gjeldsregisteret skal gjøre det enklere for bankene å gjøre en helhetlig kredittvurdering av personene de låner ut til. Registeret fungere godt sammen med de nye forskriftene for forbrukslån som sier blant annet at du skal:

  • tåle en renteøkning på 5 prosentpoeng på samlet gjeld
  • ikke få innvilget forbrukslån dersom din samlede gjeld overstiger fem ganger årsinntekt
  • bankene skal kreve månedlig nedbetaling av forbrukslånet
  • den månedlige nedbetalingen skal utgjøre et beløp som medfører at lånet nedbetales i løpet av fem år.

Med gjeldsregisteret er det mindre risiko for at du får innvilget lån du ikke er i stand til å betjene.

Forbruksgjeld kan ødelegge boligdrømmen

Informasjonen i gjeldsregisteret vil for deg ha en direkte innvirkning på for eksempel hvor mye boliglån du får innvilget. Dersom du har mye gjeld fra før, skal gjeldsregisteret bidra til at det blir vanskelig for deg å ta opp ytterligere lån. Når du fremover skal beregne hvor mye du har mulighet til å låne er det viktig å tenke på at forbrukslån, men også innvilget kreditt på for eksempel kjøpskreditt eller kredittkort vil være med i regnestykket.

Selv om du kanskje har oversikt over hvor mye utestående gjeld du har på ulike kort, er det faktisk ikke hvor mye du har brukt av kredittrammen som er det avgjørende, men den samlede kredittrammen for alle kredittkortene og lånene dine.

Dette er avgjørende for at du skal få boliglån

Nordmenns forbruksgjeld øker

Nordmenns samlede forbruksgjeld ligger på 117 milliarder kroner, mot 106 milliarder i fjor, viser en fersk rapport fra Finanstilsynet. Andelen misligholdte forbrukslån ligger på åtte prosent, mot én prosent for totale utlån. Misligholdende har vært økende helt siden 2014. Myndighetene ser med uro på utviklingen og har gjennom ny gjeldsinformasjonslov lagt til rette for etablering av gjeldsinformasjonsforetak. Evry, Experian og Finans Norge har fått konsesjon til å etablere hvert sitt gjeldsregister.

Hvilken informasjon finnes i gjeldsregisteret

Frem til nå har ikke bankene hatt noen mulighet til å få et helhetlig bilde av hvor mye gjeld du har. Lån som er sikret med pant, for eksempel boliglån og billån, finnes det informasjon om i andre registre, som grunnboka og Løsøreregisteret. Men usikrede gjeld, typisk forbrukslån, kjøpskreditt og kredittkort har det vært opp til deg selv å opplyse om.

Dette har ført til at det har vært enkelt å skaffe seg forbrukskreditt og annen usikret gjeld, ikke bare fra én långiver, men fra flere. For bankene har det vært vanskelig å gjøre en korrekt kredittvurdering, og risikoen for at forbrukere har fått innvilget lån de ikke er i stand til å betjene har vært stor.

Alle som tilbyr forbrukskreditt er nå pålagt å rapportere inn informasjon til gjeldsregisteret.

Eksempler på data som registreres er navn på finansforetaket du har lånt av, hvor mye du skylder i dag, hvor stor kredittgrense du har og hva renten på lånet er. Har du nedbetalingslån i form av et forbrukslån, vil også opprinnelig lånt beløp, hvor lenge man har igjen å betale på lånet og hvor mye man skal betale hver måned, være registrert.

Du har selv full oversikt

Du kan selv enkelt logge deg inn i gjeldsregisteret ved bruk av BankID. Der får du full oversikt over din usikrede gjeld. Bankene kommer bare til å innhente gjeldsinformasjonen din når du søker om lån og skal vurdere søknaden. Du vil få beskjed hvis noen henter ut opplysninger om deg i gjeldsregisteret, på samme måte som du i dag får et brev i posten hver gang noen gjør en kredittsjekk på deg.

Her kan du lese mer om Gjeldsregisteret.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler