Forbrukerøkonom Derya Incedursun har samlet sine tips for sommerferien. Foto: Nordea
FORBRUKERØKONOM DERYA INCEDURSUN: Det nye gjeldsregisteret vil også registrere ubrukt kreditt på kortene dine som gjeld. Det kan lønne seg å ta en opprydning.
Ubrukte kredittkort kan ødelegge boligdrømmen
Stadig flere legger reisen på skinner. Foto: Nordea
Så mye kan du spare på å velge interrail
Forbrukerøkonom Derya Incedursun har samlet sine tips for sommerferien. Foto: Nordea

Fem tips som rigger deg til ferien

Forbrukerøkonom Derya Incedursun har samlet sine beste tips for sommerferien.

Sommeren er rett rundt hjørnet, og mange er allerede i full gang med planleggingen.

Her er mine tips for å gi deg en tryggere ferie.

Rydd opp i økonomien

I disse dager utbetales både feriepenger og skattepenger. Har du lån og andre gjeldsposter som har gått til inkasso, kan det være smart å benytte noen av de ekstra kronene til å rydde opp.

Gjør du i tillegg opp regninger før de forfaller, vil du få mer oversikt og kan nyte ferien med god samvittighet.

Frys abonnementer

Abonnementer du ikke får bruk for når du er på ferie bør fryses, hvis det er mulig.

Du kan spare noen kroner ved å fryse avis, treningsstudio og TV-abonnementer. Disse kan startes igjen til høsten.

Mobilbruk i utlandet

I juni 2017 trådte EUs felleseuropeiske regler om bruk av mobiltelefon på reise i utlandet i kraft. Dette innebærer at du kan bruke mobilen slik du gjør hjemme i EU/EØS-land. Utenfor disse landene kan det være dyrt å bruke mobiltelefonen.

Du kan tekste, surfe og ringe akkurat som hjemme når du er i EU/EØS-land. Men vær oppmerksom på at dette ikke gjelder på ferger og cruiseskip. Disse bruker satellitt for å koble seg til land og kan koste deg dyrt.

Sjekk alltid prisen på hjemmesiden til din mobiloperatør før du reiser utenfor EU/EØS-land og til sjøs.

Ta med to betalingskort

Som en sikkerhet kan det være smart å ha med flere betalingskort på ferien i tilfelle du skulle være så uheldig å miste eller bli frastjålet det ene kortet. Og husk alltid å oppbevare dem hver for seg.

Få oversikt og kontroll med mobiltjenester

Uansett om du skal tilbringe sommerferien hjemme, dra på norgesferie eller reise utenlands, kan mobiltjenester komme godt med og gjøre hverdagen din mye enklere og tryggere.

Nordea Wallet: Med Nordea Wallet får du oversikt og full kontroll over ditt kortbruk. Du kan til enhver tid se hvor mye du har brukt og hvor mange kjøp du har hatt for eksempel i løpet av en dag, en uke eller en måned. Alle betalingskort du har er automatisk med i oversikten. Hver gang du gjør et kjøp får du et varsel på telefonen som forteller deg summen i både lokal valuta og norske kroner.

Mobilbank-app: Å bruke mobilbank i ferien kan gjøre hverdagsøkonomien lett tilgjengelig. Den gjør blant annet  at du enkelt kan overføre mellom egne kontoer, holde oversikt over saldo og forbruk på ferie, betale regninger som forfaller i ferien, se PIN-koden til kortet ditt i tilfelle du glemmer, samt sperre og bestille nytt kort ved for eksempel tyveri.

Mobilbetalinger som Apple Pay, Google Pay, Garmin og Fitbit: Betalingstjenestene Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay og Fitbit Pay gjør at du kan betale med smarttelefonen eller klokken din, på en enkel og sikker måte, i både butikker, restauranter og på nett. Disse tjenestene benytter du på  kontaktløse terminaler verden over og du identifiserer deg ved hjelp av «Touch ID» eller «Face ID».

I tillegg gjør dette det mulig å aktivere et nytt kort på dagen, hvis du skulle være uheldig å miste eller bli frastjålet kortet. Her er en oversikt over alle tjenestene.

God sommer!

Del denne artikkelen

Relaterte artikler