LØNNSOM SOMMER: Forbrukerøkonom Derya Incedursun forklarer hvordan du kan leie ut skattefritt i sommer. Foto: Nordea
ARVEFORSKUDD: Forbrukerøkonom Derya Incedursun gir deg sine råd om hva du må være kjent med rundt arv, og hva du må passe deg for. Foto: Nordea
Dette må du vite om forskudd på arv
FRADRAGSJAKTEN: Forbrukerøkonom Derya Incedursun gir deg sine tips til hvilke poster du bør endre i skattemeldingen. Foto: Nordea
Derfor bør du vite hva reiseforsikringen din dekker
LØNNSOM SOMMER: Forbrukerøkonom Derya Incedursun forklarer hvordan du kan leie ut skattefritt i sommer. Foto: Nordea

Tjen penger mens du er på ferie

Med smart planlegging kan sommerferien bli lønnsom.

Er du blant dem som ikke skal bruke hytta eller boligen i ferien, kan det være innbringende å vurdere utleie. Du kan nemlig leie ut din egen hytte eller bolig, som du selv bruker til fritidsformål. Utleieinntekter på inntil 10 000 kroner i året er skattefritt for hver eiendom.

Leier du ut boligen din for en kort periode – mindre enn 30 dager per utleieforhold – eller hytta, skal det skattes av utleieinntekten etter en såkalt sjablongmetode. Dette innebærer at utleieinntekt på inntil 10 000 kroner i året er skattefritt. Utover dette beløpet regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt.

Det er viktig å påpeke at kostnader knyttet til korttidsutleie av bolig og hytte ikke er fradragsberettiget. Leies eiendommene ut gjennom et utleieselskap, får du ikke fradrag for provisjonen selskapet tar som honorar.

Inntekten du sitter igjen med etter fradrag skattlegges med 22 prosent.

BILUTLEIE: – Det er ikke bare bolig og hytte som kan leies ut. Har du i tillegg en bil stående i garasjen kan også denne leies ut skattefritt, skriver forbrukerøkonom Derya Incedursun.

BILUTLEIE: – Det er ikke bare bolig og hytte som kan leies ut. Har du i tillegg en bil stående i garasjen kan også denne leies ut skattefritt, skriver forbrukerøkonom Derya Incedursun.

Eksempel:

Du leier ut din bolig gjennom Airbnb, og mottar årlig utleieinntekt på 40 000 kroner.

Samlet årlig utleieinntekt: 40 000 kr

Skattefri inntekt:                  10 000 kr

Netto inntekt:                       30 000 kr

Skattepliktig inntekt:          25 500 kr (85 prosent av 30 000 kr).

Du skal da betale 22 prosent skatt av 25 500 kroner, det vil si 5 865 kroner i skatt.

Utleie av privat bil

Det er ikke bare bolig og hytte som kan leies ut. Har du i tillegg en bil stående i garasjen kan også denne leies ut skattefritt. Du kan leie ut bilen din for inntil 10 000 kroner i året skattefritt. Utleieinntekt utover dette skal beskattes.

I motsetning til reglene om leie av bolig og hytte, er kostnader i forbindelse med utleie av bilen fradragsberettiget. Dersom bilen leies ut gjennom et formidlingsselskap og leietakeren dekker drivstoff, får du fradrag for utgifter med 2,80 kroner per kilometer. Nettoinntekt fratrukket fradrag skal deretter beskattes med 22 prosent.

Eksempel:

Du leier ut bilen gjennom Nabobil.no og får en samlet årlig utleieinntekt på 18 000 kroner. Leietakerne dekker drivstoff og har totalt kjørt 500 kilometer.

Samlet utleieinntekt:    18 000 kr

Skattefri inntekt:           10 000 kr

Nettoinntekt:                  8 000 kr

Fradrag for utgifter:      1 400 kr (500 km x 2,80)

Skattepliktig inntekt:    6 600 kr

Du skal da betale 22 prosent skatt av 6 600 kroner, det vil si 1 518 kroner i skatt.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler