FRA BOLIGDRØM TIL DRØMMEBOLIG: Rådgiver Peder Ramberg i Nordea jobber daglig med lån til nye kunder. Da er det en rekke krav fra boliglånsforskriften som må oppfylles for at kunden skal få boliglån. Foto: Nordea
FRADRAGSJAKTEN: Forbrukerøkonom Derya Incedursun gir deg sine tips til hvilke poster du bør endre i skattemeldingen.
Disse postene må du endre i skattemeldingen
TEAM INGEBRIGTSEN: Avtalen innebærer at Nordea vil samarbeide med Team Ingebrigtsen over de neste tre årene. Foto: Nordea
Nordea inngår samarbeid med Team Ingebrigtsen
FRA BOLIGDRØM TIL DRØMMEBOLIG: Rådgiver Peder Ramberg i Nordea jobber daglig med lån til nye kunder. Da er det en rekke krav fra boliglånsforskriften som må oppfylles for at kunden skal få boliglån. Foto: Nordea

Dette er avgjørende for at du skal få lån

Banken ser hovedsakelig på tre ting når du søker boliglån.

– Hver dag får vi henvendelser fra kunder som ønsker å kjøpe bolig. Men mange er også interessert i å vite hva som må til for å oppfylle boligdrømmen, sier rådgiver Peder Ramberg i Nordea.

Ramberg jobber med nye kunder i Nordea, og hjelper daglig kunder som søker boliglån. I likhet med alle andre banker, må han følge kravene i Boliglånsforskriften når han vurderer lånesøknader.

Skal tåle solid rentehopp

– Det første punktet vi må vurdere er din evne til å betjene lånet, basert på nåværende inntekt og relevante utgifter. Videre må vi legge til grunn at du skal tåle en renteøkning på fem prosentpoeng fra det aktuelle rentenivået, sier Ramberg.

Dette betyr at hvis du får tilbud om et lån med en rente på 2,60 prosent har banken tatt høyde for at du vil tåle en rente på 7,60 prosent.

Maks fem ganger inntekt

Det neste punktet handler om gjeldsgrad. Bankene kan ikke gi deg et lån dersom det medfører at din samlede gjeld overstiger mer enn fem ganger årlig bruttoinntekt.

– Når det gjelder samlede gjeld så vil dette inkludere alt fra billån og forbrukslån, til studielån og kredittkortgjeld. Har du kredittkort, er det den samlede kredittrammen du har tilgjengelig som legges til grunn, selv om du ikke har brukt kortet, sier Ramberg.

Fikk du med deg denne?: Slik får du lån på 1-2-3

Øk sparetempoet

Det siste punktet dreier seg om belåningsgrad, og dette handler om hvor mye av din bolig som kan være finansiert med gjeld. Lånet du får fra banken kan ikke overstige 85 prosent av verdien til boligen. Det betyr at du må ha spart en egenkapital på 15 prosent av kjøpesummen.

Så mye egenkapital må du ha

*I tillegg til dette må dokumentavgiften på 2,50 prosent av kjøpesummen betales av egenkapitalen din.

– Her handler det om å kutte lommetyver og sette seg et konkret sparemål. Over ett år kan du klare å spare summer som gjør at du komme raskere i mål med 15 prosent egenkapital, sier han og legger til:

– Manglende egenkapital kan dekkes inn med kausjonist, det betyr at vi for eksempel at vi kan ta sikkerhet i foreldres bolig eller fritidsbolig. Men det er ikke alle som har denne muligheten, påpeker Ramberg.

Hvis du skal kjøpe en sekundærbolig i Oslo, er kravet at lånet ikke kan overstige 60 prosent av boligens verdi ved kjøp.

Disse tre grepene kan du ta for å få boliglån

1. Reduser kredittkortrammen din

Din totale kredittkortramme regnes som gjeld, selv om du ikke har brukt kortet ditt. Har du høy kredittkortramme kan du vurdere å redusere den.

– Reduserer du kredittkortrammen din med 50 000 kroner, kan du potensielt få 50 000 kroner mer i lån, sier Ramberg.

Har du flere kredittkort du ikke bruker, kan du med fordel kvitte deg med dem.

2. Nedbetal kortsiktig gjeld

– I tvilstilfeller kan høy forbruksgjeld som er brukt på fest og moro ha negativ innvirkning på vår vurdering. Det er selvfølgelig noe annet hvis lånet er tatt for å betale for en helt nødvendig behandling eller en stor uforutsett utgift i hjemmet, sier rådgiveren.

Samtidig minner han om at dette er grunnen til at det anbefales at du sparer opp en buffer. Da kan du bruke det til å betale uforutsette kostnader, i stedet for å ta opp et forbrukslån.

3. Spar egenkapital

–  Hvor kan du kutte kostnader for å spare mer? Små beløp blir store i lengden, Finn ut hvor du kan kutte kostnader, for å spare egenkapital raskere, sier Ramberg.

Er du under 34 år kan sparepengene dine med fordel settes på en BSU-konto. Her kan du spare opptil 25 000 kroner i året til en bedre rente enn vanlig sparekonto. I tillegg får du 20 prosent skattefradrag på det årlige sparebeløpet.

Boliglånsforskriften

Uavhengig av hvilken bank du er i kontakt med, følges det en rekke krav fra boliglånsforskriften. Forskriften ble fastsatt av Finansdepartementet i 2015, og ble i 2018 videreført frem til 31. desember 2019. Formålet med forskriften er å bidra til en mer bærekraftig utvikling i boliglånsmarkedet.

Kilde: Forskrift om krav til nye utlån med pant i bolig (boliglånsforskriften)
Del denne artikkelen

Relaterte artikler