Nesten 80 prosent av henvendelsene Nordea får inn til teamet er spørsmål om arv.
Forvalter av Nordeas nye likestillingsfond Audhild Asheim Aabø og adminstrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge deltok på SHE-konferansen denne uken.
Nordea lanserer likestillingsfond
Nye rentefond: – Vi vil legge til rette for at det skal bli enklere å velge bærekraftige. Nærmere sommeren planlegger vi også å lansere bærekraftige kombinasjonsfond, som en ett-produkts-løsning for alle våre kunder som ønsker det, sier Petter Hermansen, leder for Nordea Fondene.
Nordea vil gjøre det enklere å spare grønt
Nesten 80 prosent av henvendelsene Nordea får inn til teamet er spørsmål om arv.

Dette problemet trenger mange hjelp til

Nordea lanserte i fjor høst juridisk rådgivning til sine Premium-kunder, der de kan få hjelp til alt fra å sette opp testamentet til samboerkontrakt. Telefonen har ikke stått stille.

– Mottagelsen av dette tilbudet har vært over all forventing. Fra dag én har det strømmet på med henvendelser fra kunder som ønsker hjelp til juridiske problemstillinger. Til nå har vi gjennomført om lag 1000 kundemøter, sier Elsa Charlotte Gil, advokat og leder for teamet på tre.

Av juridiske problemstillinger er det en problemstilling som soleklart topper listen. Nesten 80 prosent av henvendelsene Nordea får inn til teamet er spørsmål om arv.

– Det er ikke så rart. Arveloven passer veldig godt for A4-familien, som er gift og har felles barn. Men i dagens samfunn er det mange som ikke passer inn i den rammen og da blir det fort mer komplisert, sier Elsa Gil.

Samboere, ektefeller uten barn og ektefeller eller samboere med særkullsbarn er blant dem som bør sette opp et testament.

– Spesielt ofte får vi spørsmål om særkullsbarn, sier Gil.

Innhente samtykke

– Mange er opptatt av hvordan man kan beholde boligen hvis man må skifte med særkullsbarna. Det viktigste man kan sikre i testament, som man ikke får gjennom arveloven, er at det ektefellen arver skal gå tilbake igjen til først­avdødes barn når den lengst­levende faller fra. Det kalles en sekundær­disposisjon, sier Gil.

– Det er det mange som ønsker å sette opp i et testament, når de vet at det er mulig. Årsaken til det er at man ønsker å sikre ektefellen i hans eller hennes levetid, samtidig som det oppleves mer rettferdig at arven ikke skal gå til lengstlevendes egne særkullsbarn. Vi opplever at det da også er lettere for særkullsbarna å akseptere at arven først går til ektefelle og så tilbake.

– En annen mulighet er å vurdere om man kan innhente samtykke fra særkullsbarna til å sitte i uskifte, sier Gil.

Hun understreker at Nordea ikke hjelper kundene i forbindelse med arveoppgjør eller skilsmisseoppgjør, bare i planleggingsprosessen.

– Vi forsøker å gjennomgå regelverket, og planlegge hvordan kundene ønsker at det skal være hvis noen faller fra. Målet er å fjerne usikkerhet og bekymring, og unngå unødvendige konflikter, sier hun.

Fikk du med denne?: Nordea tilbyr gratis advokathjelp

Del denne artikkelen

Relaterte artikler