spare
Som Premium Next-kunde i Nordea føler Simen Østby (25) at han får det lille ekstra.
– Jeg føler meg viktig
Dette er ekspertenes spådommer for 2019
Dette er ekspertenes spådommer for 2019

Slik får du orden på privatøkonomien

Ønsker du å spare inn i hverdagen? Her er seks grep økonomien din vil nyte godt av.

Enten privatøkonomien bærer preg av julehandelen eller du bare har et ønsker om å få mer orden, oversikt og mer ut av pengene dine kan jeg anbefale disse seks grepene.

1. Skaff deg oversikt og skriv budsjett

For å få mest mulig ut av pengene dine er det viktig å ha oversikt over hva som går inn og ut av kontoen din. Gå inn i nettbanken din å se hva du har brukt penger på de siste seks til tolv månedene. Den visuelle oversikten gjør det lettere å kutte unødvendig forbruk, og er et godt utgangspunkt for ditt budsjett. Vurder også om du skal alge deg et budsjett. Et budsjett gir deg nemlig både god oversikt over forbruket ditt, og kontroll på pengestrømmen. Budsjettet er også et verktøy du kan bruke for å få mest mulig ut av pengene dine. Og det er vel noe de fleste av oss ønsker?

2. Hold lommetyvene i sjakk

Kaffelatte fra kaffebaren, en flaske vann fra kiosken, mat på farten eller andre forbruksdrypp i hverdagen er kjøp vi kanskje ikke tenker så mye over, men som fort summerer seg til store beløp. For mange av oss kan det være mye å spare på å holde disse lommetyvene i sjakk. Det betyr nødvendigvis ikke at du skal kutte all kosen. Men det er mye å spare på å redusere forbruket.

3. Planlegg matinnkjøpene

Mange nordmenn har et unødvendig høyt matbudsjett. Lite planlegging og daglige turer til butikken er noen av årsakene til dette. Sparepotensialet er stort om du heller planlegger matinnkjøpene dine, skriver handleliste og besøker butikken én til to ganger i uken. Sørg også for å sjekke hva du allerede har i skap og skuffer før handleturen, så slipper du å komme hjem med varer du allerede har.

Les også: Åtte smarte skattegrep som sparer deg for penger

4. Sjekk dine finansielle avtaler

Minst et par ganger i året bør du påse at du har den beste boliglånsrenten, de riktige forsikringene, den billigste strømleverandøren og det mest optimale mobilabonnementet for deg. Få nordmenn tar seg tid til dette, og taper derfor unødvendig mye penger.

5. Lag deg en solid plan for nedbetaling av gjeld

De færreste går gjennom livet uten gjeld. Men uansett om du har boliglån, forbrukslån, kredittkortgjeld eller andre gjeldsbelastninger er det viktig å ha en plan for nedbetaling av den gjelden du påtar deg. Sørg også for at du holder deg til den nedbetalingsplanen du har laget deg. Har du dyre kreditter bør du prioritere nedbetalingen av disse, da denne gjelden vokser fort.

6. Spar opp en solid buffer

Det er lurt å ha midler tilgjengelig som du kan tære på ved behov. Det gjør økonomien din mer robust for ytre påvirkninger, som for eksempel arbeidsledighet og sykdom. Det er også viktig å spare for fremtiden, spesielt etter at den nye pensjonsreformen ble innført. Endringen gjør det nødvendig for mange å spare på egenhånd for å få det livet de ønsker seg som pensjonist. Begynner du å legge av midler på et tidlig tidspunkt er det ikke så mye som skal til for å spare opp nødvendig kapital.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler