Kvinne som sitter i en stol og ser på mobilen sin. Nå kan du betale regninger i Facebook Messenger. salg
bytte
Dette er bytterettighetene dine
Planlegger du å spare på BSU eller IPS, vil du ikke misse denne fristen.
Dette er fristen hvis du skal sikre deg skattefradrag

Slik unngår du salgstabbene

Tips til deg som skal jakte gode tilbud på salg.

Mange har ventet med spenning på at det skal bli salg. Men redselen for å gå glipp av et godt tilbud har en tendens til å stresse oss til kjøp når butikkene reklamerer med salg. Da tror jeg vi har en trendens til å senke kravene, og vi blir mindre selektive. Dette tror jeg bidrar til at vi kjøper ting vi normalt aldri ville lagt i handlekurven dersom gjenstanden ble solgt til fullpris. Og da kan vinninga fort gå opp i spinninga.

Foruten å være bevisst våre egne handlinger, er det også lurt å være bevisst butikkenes handlinger når det er salg.

Det er spesielt ett fradrag du bør være ekstra oppmerksom på. Det er nemlig lett å gjøre denne skattetabben.

Det er mulig å gjøre mange gode kupp på salg, men det er også lett å gå i en av de mange salgsfellene.

Det er for eksempel lurt å være klar over at det ved flere anledninger har blitt rettet kritikk mot butikker som har presenterer varer som et tilbud når varen har hatt den samme «nedsatte» prisen i lang tid. Når en vare har hatt redusert pris i en lengre periode er ikke varen lenger på salg. Da er denne prisen en etablert pris og skal derfor ikke markedsføres som en tilbudsvare. Dette er nettopp fordi salgsskilt stresser oss i kjøpsøyeblikket, da et tilbud er ment for en begrenset periode. En vare som har nedsatt pris gir gjerne økt salg. Butikker har derfor ikke lov å villede kundene, eller stresse dem, ved å la de tro at dette tilbudet kun gjelder for en begrenset periode.

Salg og feller

Det er heller ikke uvanlig at butikker henter frem varer fra tidligere sesonger under en salgsperiode. Som de så selger til sterkt nedsatt pris. Selv om du kan gjøre gode kupp ved å kjøpe slike varer, ville nok mange satt pris på at de visste at jakken de kjøpte til halv pris faktisk er en variant vare fra høst- og vinterkolleksjonen fem år tilbake i tid.

Vi vet også at det hender seg at butikker setter opp prisen på en vare før salget, før de setter den ned og presenterer den som en salgsvare under salget. Da kan du faktisk ende opp med å kjøpe noe du trodde var på salg til en høyere pris enn det varen tidligere kostet.

Nettopp på grunn av dette er det lurt å være bevisst på når skal handle salgsvarer. Det er mange gode tilbud der ute, det gjelder bare å luke bort de som ikke er det. Det er samtidig lurt å forberede seg litt før du begir deg ut på handletur. Her er fem tips.

Lag et salgsbudsjett

Sett deg en grense for hvor mye du har råd til, og ønsker, å handle for. Tenk også gjennom hva du trenger og hva du er ute etter før du begynner å tråle butikkene. Da er det lettere å vite hva du skal se etter, og enklere å unngå bomkjøp.

Vurder hver vare nøye

Gå ikke til innkjøp av noe kun fordi det er på salg. Spør deg selv om du ville kjøpt varen om den ikke var på tilbud. Er svaret nei bør du kanskje revurdere kjøpet. Det er også lett å la seg friste til å kjøpe klær som ikke passer, bare fordi de er på salg. Finner man et plagg man liker til nedsatt pris, men i feil størrelse, er det lett å se bort fra at varen er for liten eller for stor. Men det er ikke så lurt.

Undersøk priser

Ta det ikke for gitt at tilbudet er et godt et. Sjekk på nettet hva varen koster i andre butikker, og benytt deg gjerne av nettbaserte prissammenligningstjenester, Du kan også spørre butikkpersonalet om hva varen tidligere har kostet, dersom før-pris ikke er opplyst.

 Sjekk hva totalprisen blir

Handler du fra utenlandske nettbutikker kan det være andre kjøpsbetingelser og vilkår enn i norske nettbutikker. Husk også at frakt og toll vil komme i tillegg til selve vareprisen.

Unngå svindel

Det er grunn til å tro at også svindlere øker innsatsen sin under store handlebegivenheter. Det store romjuls- og nyttårssalget er en av dem. Det er derfor lurt å være oppmerksom på hvordan svindlere opererer.

Svindlere oppretter blant annet falske nettsider med tilbud for å prøve å få tak i sensitiv informasjon. Som for eksempel kortopplysninger eller innloggingsdata eller for å plante et virus. Svindlere lager også falske e-postadresser, som ser ut som kommer fra legitime forhandlere. Klikker du deg videre til en nettbutikk via en slik epost, og foretar et kjøp, kan svindlere stjele dine sensitive opplysninger. Svindlere kan også forsøke å få tak i offer via sosiale medier. Og de kan bruke falske Facebook- og Instagram-kontoer til å poste tilbud via annonser her. Gjerne av «et tilbud som er for godt til å være sant».

For å redusere sjansen for å bli rammet av svindel er det lurt å gjøre noen undersøkelser før du handler varer via nettbutikker. Let etter vitnesbyrd fra andre kunder. Og undersøke hvor lett det er å komme i kontakt med nettbutikken. Det kan også være en fordel å gå direkte til nettbutikken. Fremfor å klikke deg inn via en epost eller annonse. Husk også at et tilbud som virker for godt til å være sant, ofte er det.

Les mer om hvordan du kan unngå nettsvindel her.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler