feriepenger
IPS
Slik kan du sikre pensjonistdrømmen
Nå lanseres spareroboten Nora
Stadig flere unge dropper BSU-sparing. Stoler de på at foreldre skal hjelpe de inne på boligmarkedet, eller er det et trendskifte på gang?

Stadig flere unge dropper dette geniale sparegrepet

Mens de som sparer, venter for lenge.

Stadig færre velger å spare i boligsparing for ungdom (BSU), viser undersøkelser Nordea har gjennomført de siste årene. I årets undersøkelse svarte 47 prosent mellom 18 og 29 år at de plasserte penger på BSU-konto i 2017. Til sammenligning var det 84 prosent som hadde gjort det samme i 2014.

BSU

I 2014 svarte 84 prosent av unge at de sparte i BSU. Kun 47 prosent svarte det samme i en tilsvarende undersøkelse i 2017.

Jeg stusser litt over at stadig flere unge velger bort denne sparingen. Det er grunn til å tro at mange vil angre på at de ikke sparte i BSU. Terskelen for å komme seg inn på boligmarkedet har knapt vært høyere, kravet til egenkapital er høyt og de skattemessige fordelene ved å eie bolig er så stor at de fleste av oss gjør lurt i å eie.

Det kan være mange årsaker til at unge i dag velger bort BSU-sparingen.

Kanskje er det slik at unge i dag forventer å få hjelp fra foreldre når de skal realisere boligdrømmen? Og at de derfor ikke har motivasjon nok til å legge av penger fra egen lomme? Eller går trenden mot å dele og låne, fremfor å eie? Eller har mange unge rett og slett glemt at det er lurt å forberede seg på hva voksenlivet, og det som er i vente?

Les også: Er det lurt å kjøpe bolig nå?

Stor pågang før jul

Selv om flere dropper å spare i BSU om dagen opplever allikevel bankene et rush fra kunder som ønsker å fylle opp BSU-kontoen sin i desember.

Som de fleste vet gir sparing i BSU de med tilstrekkelig skattbar inntekt 20 prosent av sparebeløpet i fradrag på skatten. Ønsker du fratrekk på årets ligning må du fylle opp kontoen innen utgangen av året. Dette fører til stor pågang fra sparelystne nå på tampen av året.

Når sant skal sies, er det litt dumt at så mange venter til desember før de fyller opp BSU-kontoen sin. Mange har nok ruget på sparepengene sine en stund, men avventet for å ha midler tilgjengelig i tilfelle de av en eller annen grunn skulle få behov for pengene. Som kjent må de midler du plasserer på en BSU-konto brukes til boligkjøp eller boligrelaterte formål. De kan derfor ikke tas ut om du for eksempel får behov for kontanter på grunn av et tannlegebesøk, eller en ferietur.

På grunn av dette lar nok mange heller sparepengene hvile på en vanlig bankkonto til slutten av året. Bare sånn i tilfelle. Det mange ikke tenker på er at de kan sette inn og ta ut inneværende års sparebeløp fra BSU-kontoen sin så mange ganger de ønsker (uansett hva de skal bruke pengene til). Det er først etter årsskiftet at pengene låses og kun kan tas ut om de skal brukes til boligkjøp eller andre boligrelaterte formål.

Forbrukerøkonom Elin Reitan tipser BSU-sparere å ikke vente med å plassere penger på denne kontoen.

Ingen grunn til å vente

Så dersom du venter til tampen av året med å plassere penger på BSU-kontoen som du har hatt tilgjengelig hele eller deler av året, går du glipp av den gode avkastningen som denne sparingen gir. Renten på BSU-kontoen er nemlig høyere enn det du kan få på både høyrentekontoer og vanlig bankkonto. Det er derfor ingen grunn til å vente med å overføre penger.

Tar du ut pengene før nyttår går du naturligvis glipp av skattefradraget, men du nyter uansett godt av god avkastning.

Sjekk inntekt

Husk imidlertid at om du ønsker skattefradrag på årets ligning må du fylle opp BSU-kontoen med de midler du har i løpet av desember. Men påminnelsen over kan kanskje komme til nytte i 2019.

For å spare i BSU må du være under 34 år. Det er derfor smart å komme i gang med sparingen tidlig, slik at du har muligheten til å fylle opp kontoen med maks sparebeløp, som er 300.000 kroner.

Har du skattbar inntekt får du igjen 20 prosent av sparebeløpet i form av spart skatt. Noe som betyr at du kan spare inntil 5.000 kroner om du fyller opp kvoten før nyttår.

Da forutsetningen for å få fullt skattefradrag på BSU-sparingen din, er en lønnsinntekt på 74.650 kroner (det er da betaler du 5.000 kroner i skatt) bør du vurdere andre spareformer om det er slik at du har en inntekt som er under dette.

Husk å sjekke hvilke tider din bank opererer med når gjelder siste frist for overføring til BSU-kontoen for å sikre deg skattefradraget. I Nordea er fristen 31. desember kl. 13.45.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler