bytte
IPS privatøkonomien kryptovaluta
Derfor bør dine ansatte vite hva de får i pensjon
Kvinne som sitter i en stol og ser på mobilen sin. Nå kan du betale regninger i Facebook Messenger. salg
Slik unngår du salgstabbene

Dette er bytterettighetene dine

Det er ikke sikkert du har rett til å bytte julegaven.

Vi har vel alle opplevd at det ligger en julegave eller to under treet som ikke faller helt i smak. Hvert eneste år strømmer nordmenn til butikkene i romjulen for å bytte gaver de har fått. Ofte er handelsstanden raus når du ønsker å bytte en vare du har fått i gave, men vet du egentlig hvilke rettigheter du har?

Etter loven har du egentlig ikke krav på å bytte varer som er kjøpt over disk. Men, som sagt, er mange butikker rause og vil ikke motsette seg dette.

Men gjerne på visse betingelser.

Varer kjøpt over disk

Er varen kjøpt over disk har du ingen garantier for at varen kan byttes i penger. Vær derfor forberedt på at du må ta til takke med å bytte gaven i en annen vare, eller motta en tilgodelapp som du kan bruke ved en senere anledning.

Hvor lang bytterett du har varierer også fra butikk til butikk.

Enkelte utsalgssteder operer med korte byttefrister, noe som betyr at du må bytte varen i romjulen eller i begynnelsen av januar. Andre utsalgssteder har veldig lange byttefrister, der noen lar deg bytte inntil et halvt år etter innkjøp. Andre steder lar deg til og med prøve varen før du eventuelt returnerer varen og får pengene tilbake. Sjekk om det medfølger en byttelapp med betingelser på gaven du har fått. Eventuelt kan du finne ut hvor varen er kjøpt og sjekke beiterettighetene på hjemmesiden til butikken der gaven er kjøpt.

Noen butikker krever kvittering for at du skal få byttet varen. Og da må du nesten be den som ga deg gaven gikk deg dette. Mange har kanskje opplevd at det er vanskelig å bytte salgsvarer. Men også her operer butikkene med ulik praksis, og mange butikker lar deg bytte en vare som er kjøpt på salg.

Av innlysende årsaker er det ofte ikke bytterett på undertøy og hygieneartikler.

Når du bytter gaven er det viktig at du leverer den tilbake i originalemballasjen, slik at butikken har mulighet til å selge varen på nytt. Har varen forsegling må denne gjerne være intakt. Varen må også være uten skade, og ubrukt. Sistnevnte gjelder da ikke i de få butikker som gir deg muligheten til å prøve varen før du kan levere den tilbake.

Les også: Stadig flere unge dropper dette geniale sparegrepet

Varer kjøpt på nett

Har du fått en vare som ikke er kjøpt over butikkdisk er det andre regler som gjelder. Da har den som kjøper varen rett til å angre på kjøpet sitt.

Stadig flere kjøper julegaver på nett, og da har du 14 dager angrefrist på kjøpet fra den dagen den den som bestiller varen mottar den.

For å returnere varer kjøpt på nett må du ofte fylle ut et returskjema. Ligger ikke denne ved julegaven du har fått, må du nesten kontakte den du har fått gaven av.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler