så mye mindre egenkapital trenger du for å kjøpe bolig nå boligprisene
Nå lanseres spareroboten Nora
Du kan bruke Google Pay på nett, i apper og i alle butikker med en kontaktløs terminal.
Slik kommer du i gang med Google Pay

Er det lurt å kjøpe bolig nå?

Eller skal jeg vente?

Som de fleste har fått med seg er ikke boligmarkedet like brennhett som før. I oktober sank prisene med 0, 6 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge. Korrigert for sesongvariasjon var prisene uendret. Dette er tredje måned på rad med en tilnærmet flat prisutvikling sesongkorrigert.

Voldsom prisvekst, stort tilbud av boliger for salg og ikke minst renteoppgang har vært bidragsytere i avkjølingen.

studentøkonomi

Forbrukerøkonom Elin Reitan gir tips tips deg på boligjakt.

Rentenivået har stor betydning for hvordan boligprisene utvikler seg. Når utlånsrenten stiger blir det dyrere å låne penger og etterspørselen etter boliglån synker. Dette påvirker boligprisene, blant annet fordi vi ikke kan legge like mange penger på bordet for å sikre oss drømmeboligen, som da renten var lavere.

Når innholdet i lommeboken synker skrur vi også gjerne igjen forbrukskrana litt, og betalingsvilligheten vår blir lavere. Bare vissheten om at utlånsrenten skal opp en gang i fremtiden bidrar gjerne til at vi holder litt igjen. Naturlig nok går dette gjerne ut over boligprisene.

Hva skjer med boligprisene fremover?

Hvor stor effekt de ventede rentehevingene vil ha er vanskelig å si med sikkerhet. Vi må bare vente å se.

Brems i boligprisutviklingen er gode nyheter for deg som står utenfor boligmarkedet. Boligdrømmen er litt nærmere nå. Men Sentralbanken har varslet ytterlige renteheving og jeg får stadig spørsmål om hvorvidt det er lurt å kjøpe bolig nå, eller vente. I tilfelle boligprisene skulle falle enda mer.

Når er boligkjøp en god idé?

Det er vanskelig å spå boligprisutviklingen. Men å investere i bolig er nesten alltid en god idé. Så lenge du ikke kjøper for å tjene penger, unngår å låne over evne og du ser på boligkjøpet som en langsiktig investering.

Til tross for renteoppgang viser nemlig de aller fleste regnestykker at det er billigere å eie enn å leie. Nedbetaling av lån er samtidig en form for tvungen sparing. Dessuten har boliginvestering historisk sett ofte vært en svært god investering, på sikt.

Her er fire tips til deg på boligjakt:

1. Finn ut hva du kan kjøpe for

En ting er hvor mange penger du få låne fra banken. Noe helt annet er hva slags livsstil du får når du låner dette beløpet. Det er ikke nødvendigvis så stas å sitte i en leilighet du har kjøpt og spise havregrøt og drikke vann hver eneste helg.

Det er derfor lurt å finne ut hvordan du ønsker å leve livet ditt, og hva du er villig til å gi avkall på for å bli boligeier. Deretter kan du sette opp et budsjett som tar med i beregningen de utgifter en slik livsstil medfører. Dette gir deg et klart bilde av hvor mye du bør låne. Deretter kan du sjekke hvor mye du kan låne.

Sjekk hva du kan låne her: Boliglånskalkulator

2. Skaff deg finansieringsbevis

Du må ha et finansieringsbevis når du skal kjøpe bolig. Et finansieringsbevis er et dokument du får fra banken, som sier noe om hvor mye du kan låne. Finansieringsbeviset brukes for å vise at du får lån til å betale for den boligen du byr på.

Det er lurt å skaffe seg et finansieringsbevis før du begynner å gå på visninger. Da slipper du å stresse med å skaffe deg finansieringsbeviset, når du plutselig finner drømmeleiligheten. Og så har du et realistisk bilde av hvilke leiligheter du har råd til å by på. Et finansieringsbevis er gjerne gyldig i 3 måneder. Så du har relativt god tid på å finne drømmeboligen.

Søk om finansieringsbevis her.

3. Sjekk boligen grundig

Det er viktig å sjekke boligen og salgsoppgaven grundig før du byr på en bolig. Påse at boligen ikke har store mangler, som kan bli kostbare å utbedre. Ønsker du å by på en bolig som trenger utbedring er det viktig å lage seg realistiske beregninger av hvor  mye dette vil koste deg, slik at du slipper å gå på en smell.

Ting koster gjerne mer enn du tror, og eksempler på kostbare utbedringer er oppussing av bad og kjøkken, bytting av vindu, isolering, bytting av tak, nye gulv og elektrisk anlegg. Studer salgsoppgaven og spør megler dersom du er usikker på noe. Det aller beste er å ta med seg en fagperson på visning som kan påpeke og gi deg et kostnadsoverslag, men de færreste gjør dette.

Jeg vil også anbefale deg å se boligen flere ganger.

4. Sett deg en beløpsgrense

Det er lett å forelske seg i en leilighet. Mange begynner å innrede boligen allerede på visning, og ser for seg hvordan livet kan bli dersom man bor der. Med slike tanker er det lett å la seg rive med i en budrunde, og kanskje by over evne.

Selv om boligmarkedet ikke er like hett som det en gang var, kan du fort ende opp i en budrunde. Legg bort følelsene og sett deg en budgrense før du begir deg ut i en budrunde. Det kan også være lurt å unngå å gå opp i pris når megleren presser prisen og du er den eneste igjen i budrunden. Det er ikke prisantydningen, men markedet og hva folk er villig til å betale som bestemmer hva boligen selges for.

 

Del denne artikkelen

Relaterte artikler