miljøvennlig, svindel
Her er artistene til årets gratis julekonsert Desembertoner: På plakaten har vi blant annet Julie Bergan, Carola Häggkvist, Nils Bech og unge, dyktige talenter. Det hele ledes av Prinsesse Märtha Louise.
Prinsesse Märtha Louise leder årets Desembertoner
Med disse 5 tipsene for sikker nettbruk kan du beskytte deg mot nettsvindel
5 tips til sikker nettbruk

Én av fire nordmenn går i denne sosiale medie-fellen

Det gjør deg utsatt for svindel.

Du tenker kanskje at det ikke er så farlig å godta venneforespørsler fra ukjente på sosiale medier. Sannheten er at det gjør det utsatt for svindel, som kan skade både deg personlig og arbeidsplassen din.

Til tross for dette er det mange nordmenn som legger til ukjente i sitt venneregister, dersom de får en forespørsel. Faktisk har én av fire nordmenn takket ja til venneforespørsler fra folk de ikke kjenner på sosiale medier. Det viser en undersøkelse YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea.

Frekk svindel

I 2017 ble nordmenn svindlet for 164 millioner kroner etter å ha blitt lurt av «kjærlighetssvindlere» på nett, ifølge Økokrim. En måte svindlerne lokker til seg offer på er å sende venneforespørsler til et stort antall ukjente på sosiale medier, i håp om å få napp og opprette kontakt.

Det er spesielt ett fradrag du bør være ekstra oppmerksom på. Det er nemlig lett å gjøre denne skattetabben.

Forbrukerøkonom Elin Reitan advarer mot å godkjenne venneforespørsler fra ukjente, på sosiale medier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foruten å initiere kontakt via for eksempel Facebook, bruker svindlerne informasjonen de finner på offerets profil til å styrke sin troverdighet. På denne måten kan svindlere fort knytte sterke bånd til sine offer, og på sikt lure dem for store summer.

Dersom du mistenker at noen du kjenner er blitt utsatt for kjærlighetssvindel er det viktig å strekke ut en hånd. Det er knyttet mange tabuer til denne typen svindel, og det kan være vanskelig for mange som er rammet å snakke om det. Mange tenker at de som går på en slik svindel er dum eller uintelligent. Slik er det ikke. Mistenker du noe er det derfor lurt å stille kritiske spørsmål da offeret gjerne kan være i en fornektelse om at noe er galt.

Les mer her: Trodde hun hadde funnet kjærligheten – ble svindlet for flere hundre tusen

Får tak i verdifull informasjon

Men som sagt er det ikke bare du personlig som blir sårbar for å bli utsatt for svindel når du godtar venneforespørsler fra ukjente i sosiale medier.

Svindlere knytter nemlig kontakt med ansatte i bedrifter for å, blant annet, lære mer om bedriftens ansatte, deres arbeidsmetoder og rutiner. Denne informasjonen bruker svindlerne når de benytter seg av sosial manipulering.

I Mørketallsundersøkelsen til Næringslivets sikkerhetsråd kommer det frem at en av fire norske selskaper ble utsatt for svindel i 2017. I over halvparten av tilfellene er bedriftens ansatte skyld i hendelsen. Vi skal ikke se bort fra at mange av svindlerne har fått innpass til ulike typer informasjon ved å legge til ansatte som venner på Facebook, LinkedIn eller andre sosiale medie-kanaler. Men dette er noe mange ikke tenker over, når de kanskje mer eller mindre ubevisst trykker på godta-knappen.

Informasjonen du åpner opp for når du godtar en venneforespørsel fra en ukjent, på for eksempel LinkedIn eller Facebook, kan svindleren igjen bruke for å styrke sin troverdighet. Svindleren har nemlig større sjanse for å lykkes med sin planlagte svindel når vedkommende for eksempel kan referere til jobbarrangementer og bedriftens ansatte med navn.

For å redusere sjansen for at virksomheten blir utsatt for svindel er det viktig å utarbeide gode sikkerhetsrutiner. Like viktig er det å informere og lære opp de ansatte i disse rutinene. Og ikke minst kontinuerlig oppdatere, og minne på, de ansatte om rutinene og viktigheten av å følge dem. Det er også lurt å investere i intelligente sikkerhetsprogram som er ment å øke sikkerhetsnivået.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler