miljøvennlig, svindel
Advokatene Derya Incedursun og Elsa Charlotte Gil skal hjelpe Nordeas Premium-kunder med gratis juridisk rådgivning.
Nordea tilbyr gratis advokathjelp
Her finner du Nordea-profilene under Arendalsuka

Slik overlever du som student

Det gjelder å få mest mulig ut av de pengene du har når du er student.

Det er kjent at livet som student ikke nødvendigvis ikke er så fett, rent økonomisk sett. Studiestøtten har ikke holdt tritt med utviklingen i levekostnadene. Og studenter som satser på å leve utelukkende på støtten fra staten vil gå flere tusen kroner i minus hver eneste måned, ifølge mine utregninger.

De fleste studenter må nok belage seg på å ta seg en ekstrajobb eller få forsyninger hjemmefra for å overleve under studietiden. Dessverre er det også en del studenter som tyr til dyre kreditter for å dekke levekostnadene sine. Dette kan fort bli en svært kostbar løsning på sikt, og er ikke å anbefale.

Det er bedre å gjøre det du kan for å få mest mulig ut av de pengene du har. Her er ti tips.

1. Skaff deg oversikt

Som alltid når man ønsker å få mest mulig ut av pengene sine er det viktig å ha god oversikt over forbruket sitt. Gå inn i nettbanken og se hva du har brukt penger på det siste året. Da bli det fort tydelig hvor du sløser, og hvor du har rom for innsparing.  Sett også opp et budsjett, så har du et verktøy å forholde deg til i hverdagen. Benytt deg gjerne av Forbruksforskningsinstituttets (SIFO) referansebudsjett når du setter opp ditt budsjett. Dette viser hva et rimelig forbruksnivå er for ulike typer husholdninger, og tallene kan fungere som en god pekepinn for deg.

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, gir tips til deg som er student med en slunken lommebok.

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, gir tips til deg som er student med en slunken lommebok.

2. Planlegg matinnkjøpene

Det er mye å spare på å planlegge matinnkjøpene sine og heller gå i butikken en til to ganger i uken, fremfor fem. Lag deg ukentlige middagsplaner, se hvilke varer du allerede har og skriv handleliste. Da reduserer du sjansen for å kjøpe varer du ikke trenger. Samtidig som du sannsynligvis vil bruke mindre penger på matvarer som frister, men som du egentlig ikke har behov for.

3. Smør matpakken din og lag kaffen selv

Bruker du 50 kroner hver dag på mat, kaffe eller annen snacks ute tilsvarer dette 18.250 kroner i året. Det kan derfor lønne seg å smøre matpakken sin selv samt ta med vann og kaffe hjemmefra fremfor å kjøpe dette på en kiosk eller i skolens kantine.

Les også: Vi sendte flere millioner søknader om forbrukslån

4. Reduser matsvinnet

Gjør du en innsats for å redusere matsvinnet spare du både penger og miljøet. Gjør det for vane å spise opp middagsrestene, sjekke skuffer og skap før du går i butikken og spise deg regelmessig ut av fryseren. Bruks også sansene før du kaster mat. Det er stor forskjell på «best før» og «siste forbruksdag» hvorav førstnevnte fint kan spises lenge etter datostemplingen er gått ut.

5. Bosett deg utenfor bykjernen

Boutgiftene tar en stor jafs av studielånet, spesielt om du bosetter deg midt i bykjernen. Du kan ofte spare en del på å bosette deg utenfor sentrum. Det kan også være smart å bytte bolig i studieåret, da leieprisene oftest er høyest ved studiestart.

6. Dropp innboforsikringen

Dersom du ikke endrer folkeregistrert adresse er de eiendelene du tar med deg til studenthybelen dekket av dine foreldres innboforsikring, så lenge du er student.

7. Ta opp fult studielån

Det er lurt å ta opp fullt studielån selv om du nødvendigvis ikke trenger pengene. Studielånet er rentefritt mens du studerer, og du kan få litt avkastning på pengene om du setter dem i banken. Husk også at deler av studielånet kan bli gjort om til stipend ved fullført studie. Men tar du opp fullt studielån så fordrer dette imidlertid at du ikke bruker opp pengene du låner, og at du betaler tilbake det du har lånt når du er ferdig med studiene.

8. Søk legater

Mange tenker ikke på at de kan få ekstra penger på konto ved å søke på legater. I Legathåndboken og på UNIFOR finner du en god oversikt over hvilke legater du som student kan søke på.

9. Kjøp brukt eller få gratis

Det er ingen grunn til å blakke seg når du skal innrede studenthybelen. Mange gir bort gratis møbler og hvitevarer. Følg med på ulike markedsplasser ved å abonnere på søk der det er mulig. Du kan også spørre familie og venner om de har ting de ikke bruker som du kan låne.

10. Dropp bilen

Bil er et tapssluk og derfor lurt å kvitte seg med dersom du har mulighet til det. Du kommer langt med et månedskort på kollektivtransport.

 

Del denne artikkelen

Relaterte artikler