ferie
nattklubbsvindel
Nordmenn svindles for store summer på utenlandske nattklubber
Med små grep kan betalingsterminalen i butikken din bli aktivert for kontaktløs- og Apple Pay-betaling
Kan kundene dine betale med Apple Pay?
Johner Bildbyra AB

Slik unngår du feriesmellen

Ti tips som holder ferieøkonomien i sjakk.

Pengene sitter gjerne litt løsere når vi er på ferie. Vi nyter livet i fulle åndedrag. Vi lever mer i nuet. Vi unngår å tenke for mye på fremtiden. Og slik skal det være. Men uten en økonomisk plan og forberedelse kan sommerferien fort bli en dyr affære, da det er lett å bruke mer enn planlagt.

Årets ferie

I utgangspunktet har nordmenn flest et relativt høyt feriebudsjett. I følge en undersøkelse gjennomført av YouGov på oppdrag for Nordea skal norske familier bruke rundt 24.300 kroner på årets sommerferie. Dette er cirka 16 prosent mer enn i fjor. Det økte forbruket er et tydelig tegn på at den økonomiske optimismen er større. For hvordan vi forventer at økonomien vår skal utvikle seg i fremtiden har nemlig mye å si for hvor løst eller stramt vi skrur til forbrukskrana. I år løsner vi altså opp og bruker mer penger enn på lenge.

Les også: Derfor bør du har to reiseforsikringer

Kostbar utenlandsferie

Spesielt utenlandsferien er kostbar. De husholdninger som skal til utlandet denne sommeren planlegger nemlig å bruke cirka 30.400 kroner på årets ferie. De som skal feriere i Norge planlegger å bruke 12.500 kroner, altså nesten 60 prosent mindre.

Uansett om du planlegger utenlandstur, eller norgesferie er det viktig å ha ferieforbruket under kontroll. Bruker du penger uten å tenke kan du fort komme hjem til en økonomisk blåmandag. Da kan du gå en mørk høst i møte.

Her er ti tips til deg som vil unngå feriesmellen:

Lag budsjett

Finn ut hvor mye du kan og vil bruke på året sommerferie og lag et feriebudsjett. Regn ut hva lommeboken tåler av daglig forbruk så har du et godt verktøy å benytte deg av når du er på reise.

Husk reiseforsikring

Uten kan ferien din blir svært dyr. Betaler du minst 50 prosent av reisens totale transportkostnad med kredittkortet er gjerne reiseforsikring inkludert. Vurder om du også skal kjøpe deg en helårs reiseforsikring, så er du godt sikret, da to forsikringer kan komplettere hverandre. Med en helårs reiseforsikring er du også sikret når du er på farten her hjemme i Norge.

Det er imidlertid grenser for hva en reiseforsikring dekker. Pakk derfor ikke med deg alt for dyre gjenstander. Det er også slik at reiseforsikringen ikke dekker skader som du selv påfører tingene dine. Skulle du for eksempel miste mobiltelefonen din i vannet er ikke dette noe den vanlige reiseforsikringen din dekker.

Husk også å ta med deg Europeisk helsetrygdekort dersom du skal på ferie i Europa. Kortet dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Kortet bestiller du via Nav sine nettsider.

Sjekk valutakursen før du drar på ferie

Laster du ned mobilbanken før du reiser, har du alltid en valutakalkulator lett tilgjengelig, rett i lomma. Da kan du enkelt finne ut eksakt hva ting koster med et enkelt tastetrykk, og kan da lettere unngå de potensielle handlesmellene.

Betal alltid i lokal valuta

Dersom du får spørsmålet når du betaler med kort bør du alltid betale i lokal valuta. Årsaken til dette er at dersom du betaler i norsk valuta så er det brukerstedet som setter kursen, og denne kursen kan være høyere enn det kortselskapene tilbyr. Du kan i tillegg bli ilagt et gebyr.

Reis med to kort

Dersom det ene skulle bli stjålet har du ett annet å leve på. Vurder også om du skal bruke kredittkortet på ferie. Da er du bedre sikret dersom du skulle bli utsatt for svindel, blant annet fordi svindlerne ikke får direkte tilgang til lønnskontoen din. Du får også god oversikt over ferieforbruket, noe som gjør det lettere å identifisere feil.

Om ulykken skulle inntreffe og du av ulike grunner må sperre kortet ditt, kan dette enkelt gjøres gjennom Mobilbanken. I det du sperrer kortet, blir det automatisk bestilt og utstedt et nytt kort. Siden du trolig ikke har muligheten til å vente på at kortet skal komme i posten i løpet av en uke, er det nye kortet tilgjengelig i Mobilbanken innen 24 timer (Mastercard samme dag, og VISA dagen etter). Deretter kan du enkelt legge til kortet i Apple Wallet, og være klar for å betale med Apple Pay i kontaktløse betalingsterminaler dagen etter. Her finner du oppskriften.

Les mer om Apple Pay her.

Følg med på kontotransaksjonene

Det er lurt å sjekke kontoaktiviteten din et par ganger i uken i løpet av ferien for å påse at transaksjonene stemmer overens med din aktivitet. Laster du ned mobilbanken og Nordea Wallet før du drar på ferie tar det deg bare noen minutter å gå gjennom kontoaktiviteten din. I Nordea Wallet får du god og rask oversikt over alle transaksjoner på kortene dine. Husk også å oppheve eventuelle regionsperrer på kortene dine før du drar på ferie.

Les mer om Nordea Wallet her.

Ikke overfør penger fra din konto når du betaler for ting

Ikke betal for varer du kjøper med å føre over penger direkte fra din konto. Det samme gjelder dersom du skal leie feriebolig i utlandet.

Bruk delingsøkonomiske alternativer

Aktører som for eksempel Airbnb har utleiemuligheter i alle prisklasser. Sørg for at du har kokemuligheter der du skal bo i sommer. Restaurantbesøk tar nemlig en stor jafs av feriebudsjettet, og det er dyrt å spise alle måltider ute.

Ferier på hytta

Dersom du har stram økonomi og tilgang til hytte så kan det være lurt å legge ferien dit i år. Nordmenn er på topp når gjelder å eie feriebolig i Norden, men vi er på bunn i bruk i sommerferien. Utenlandsferien koster. Har du ikke råd til det bør du droppe den dette året.

Reis utenom fellesferien

Da får du mye mer ferie for pengene.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler