nattklubbsvindel
Her finner du Nordea-profilene under Arendalsuka
ferie
Slik unngår du feriesmellen

Nordmenn svindles for store summer på utenlandske nattklubber

Slik reduserer sjansen for at du blir et offer for nattklubbsvindel.

Den årlige gutteturen til Gdansk i Polen går ikke helt som planlagt for de tre nordmennene i 30-årene.

Etter en middag på en restaurant bestemmer de seg for å stikke innom en nattklubb. Etter å ha utvekslet noen ord med dørvakten beveger de seg bort til baren. Der bestiller de seg hver sin øl. De får samtidig med en shot på kjøpet av den hyggelige bartenderen. Også et par kvinnelige ansatte kommer bort til dem, og kompisene nyter oppmerksomheten mens de spanderer en flaske champagne på de lettkledde jentene. Stemningen stiger, og en av de tre kameratene gjør opp regningen på 100 euro før de beveger seg bort til en sittegruppe lengre inn i nattklubben.

Etter dette husker de tre kun bruddstykker fra kvelden før de våkner opp på hotellrommet sitt, dagen etter.

De puster lettet ut da de alle finner både kort og mobiler i lommene sine. Men da den ene av de tre går inn i mobilbanken for å sjekke kontobeholdningen oppstår det en lett panisk stemning. Det er forsøkt foretatt ti transaksjoner på Visa-kortet hans den kvelden. De fleste av dem har han ikke kjennskap til. Seks av dem har blitt godkjent, og totalt er Visa-kortet blitt belastet for diverse kjøp for til sammen 12.000 kroner. Alle transaksjonene er koblet til nattklubben som de tre kameratene hadde besøkt kvelden før.

Han sveiper også inn på oversikten over kredittkorttransaksjoner, og ser til sin forskrekkelse at her har det blitt foretatt ytterligere åtte transaksjoner, med beløp som til sammen summerer seg til 34.000 kroner. Totalt har han altså blitt belastet for 46.000 kroner, og han mener selv at han ikke kan erindre å ha foretatt disse kjøpene. Senere får han opplyst at alle transaksjoner er gjennomført og godkjent med pin-kode.

Les også: Trodde hun hadde funnet kjærligheten – ble svindlet for flere hundre tusen

Mange tilfeller

Slik kan en typisk gjenfortelling av en antatt nattklubbsvindel fra utlandet være.

Hvert år melder flere titalls nordmenn at de blir utsatt for svindel på utenlandske utesteder. Det er i hovedsak menn som rapporterer om denne typen svindel. Ofte mener de som fremmer krav at de er blitt dopet ned av personalet på nattklubber, strippeklubber og bordell før noen, gjerne ansatte, har tappet kontoen deres. Hovedvekten av klagene som kommer inn til Finansklagenemnda blir avvist på grunn av bevisets stilling. Kjøpene er nemlig gjerne verifisert med personlig pin-kode, og da er det kortholders ansvar å bevise at han ikke er den som har foretatt og godkjent transaksjonene.

Selv om det er liten tvil om at enkelte utesteder utnytter sårbare, og fulle, nordmenn har du selv et stort ansvar for hva som skjer med deg og dine eiendeler. Det er viktig å ikke opptre uaktsomt. Og spesielt når du er i utlandet er det lurt å være på vakt og ta sine forhåndsregler. I Norge er utelivsbransjen ganske gjennomregulert, med strenge krav og kontroller. Mange steder i utlandet er det ikke slik, og du gjør lurt i å passe ekstra godt på. Også når du ikke ferdes på nattklubber.

Her er noen tips til hvordan du kan forebygge nattklubbsvindel i utlandet:

Skjul pin-koden godt

Det er svært viktig å skjule pinkoden sin godt, slik at andre ikke får tak i den. Det er lurt å være oppmerksom på hvem som er rundt deg når du slår inn koden i en betalingsterminal, eller minibank. Det er viktig å kunne koden utenat. Har du vanskeligheter for å huske koden skal du aldri oppbevare koden sammen med kortet.

Husk også å alltid sjekke beløpet i displayet på betalingsterminalen før du trykker pinkode og gjennomfører kjøpet.

Be alltid om kvittering

Kvitteringer på kjøp du foretar deg er det lurt å ta vare på. Da har du bevis på hvilke transaksjoner som er gjennomført, på hvor mye og når.

Sjekk prislisten før du bestiller noe

Det er lett å tro og forvente at når du er i et land med lave levekostnader, der det meste er billig etter norsk standard, så er alt billig. Det er ikke alltid tilfelle. Enkelte utesteder kan ha høye priser, noe som kan være kjedelig å oppdage etter du har tilbragt en hel kveld med mange turer i baren. Sjekk derfor alltid prislisten før du bestiller noe, og betal hver gang du foretar et kjøp fremfor å sette noe på en regning som du betaler på slutten av kvelden.

Oppbevar kortet ditt på et trygt sted og slipp det aldri av syne

Det er lurt å oppbevare bankkortene sine på en måte som gjør det vanskelig for andre å få tak i dem, eller gjør de umulig å miste. Ikke ha de slengende i en lomme på dressjakken eller i baklommen på buksa. Sørg også for at du aldri slipper kortet ditt ute av syne. Legg det ikke igjen i baren, eller gi det fra deg.

Sjekk kontoutskriften din jevnlig

Det er lurt å følge med på kontoaktiviteten din, også når du er på ferie. Gjør det som vane å sjekke aktiviteten på kortet ditt en gang om dagen, for å påse at alle transaksjoner stemmer.

Sperr kortet

Dersom kortet ditt blir stjålet eller du mistenker at du kan ha blitt utsatt for svindel sperr kortet umiddelbart.

Oppsøk lege

Dersom du ikke husker noe, eller lite, fra byturen og mistenker at du er blitt dopet er det lurt å oppsøke lege og få tatt en blodprøve.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler