feriepenger
IPS
Ta grep om pensjonen - det lønner seg
Under kvinneuken får du muligheten til å lære mer om økonomi, pensjon og sparing. 
Slik kvitter du deg med dyre lån
Stadig flere unge dropper BSU-sparing. Stoler de på at foreldre skal hjelpe de inne på boligmarkedet, eller er det et trendskifte på gang?

Slik får du mest mulig ut av skatte- og feriepengene

Dette er et grep de fleste vil nyte godt av.

Både skatte- og feriepenger er på vei inn på kontoen din i disse dager, og det til stor glede for mange.

Feriepenger tjenes opp året før du avvikler ferie, og betales ut istedenfor lønn. Feriepengeordningen er over 50 år gammel, og ble innført i en tid da folk flest hadde strammere privatøkonomi og kredittkort ikke eksisterte. For å sikre at folk hadde penger til ferien avsatte arbeidsgiver en viss prosentsats, som en form for tvungen sparing.

Til tross for at mye har skjedd siden innføringen av feriepengeordningen eksisterer den fortsatt i dag. Og det er det nok mange som er glade for.

Dette får du

Feriepenger skal være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Er du over 60 år har du rett på minimum 12,5 prosent. Har du en tariffavtale som sikrer deg 5 ukers ferie er den ordinære satsen 12 prosent, eller 14,3 prosent for arbeidstakere over 60 år. Det er lønnen for 2017 som legges til grunn for utbetalingen.

Foruten ordinær lønn inkluderer feriepengegrunnlaget både overtid, ulempetillegg, lønn under reise og akkord. Det samme gjelder bonus og variable ytelser og provisjoner. Det som ikke regnes med i feriepengegrunnlaget er blant annet fjorårets feriepenger, reise- og diettgodtgjørelser, sluttvederlag, bilgodtgjørelse, naturytelser og andel av nettoutbytte (aksjer).

Les også: Dette er de beste tidene å kontakte oss på

Legg en plan for pengebruken

I tillegg til feriepengene er det er det en del som får utbetalt skatteoppgjøret sitt i juni, noe som betyr at kontoen din kanskje blir svært så velfylt.

Men før du begynner å dra kortet vil jeg anbefale deg å legge en plan for hvordan du har tenkt å forvalte pengene dine. De ekstra midlene har for mange en tendens til å sive ut av kontoen, nesten ubemerket.

Med en plan sikrer du i hvert fall at pengene går til det formålet du ønsker. Så uansett hvordan du har tenkt å forvalte disse pengene, reflekter litt over pengebruken. Så vet du akkurat hva de går til, og du har samtidig sjansen til å få mest mulig ut av dem.

Benytt muligheten

Nå har også mange en gyllen mulighet til å friskmelde privatøkonomien og gjøre den mer robust.

Her er fem tips:

Kvitt deg med dyr gjeld. Med ekstra penger på konto har du en fin anledning til å kvitte deg med kredittkortgjeld og forbrukslån. Makter du å slette denne dyre gjelden går du også en lysere sommer i møte, rent økonomisk sett.

Få ned gjeldsgraden på boliglånet. Mange har strukket den økonomiske strikken langt for å realisere boligdrømmen. Benytt anledningen til å få ned gjeldsgraden på boliglånet ditt og betal ned så mye du makter, etter du har prioritert nedbetalingen av den dyre gjelden.

Spar deg opp en buffer. Økonomien din blir mer robust med en buffer som du kan tære på behov. En buffe bør bestå av to til tre månedslønner.

Start en langsiktig spareplan. Stadig flere nordmenn ser verdien av å spare i fond og aksjer. Med litt ekstra penger på konto har du kanskje rom i økonomien til å starte en månedlig spareavtale? Eller du kan fylle opp BSU-kontoen din, og få skattefradrag og høy rente på kjøpet.

Les mer om BSU her: Mange gjør denne BSU-feilen

Legg av penger til ferien. Det er viktig å ikke bruke opp alt du har. Det er fint å ha rom for å kose seg litt ekstra i ferien. Dessuten bør du unngå å feriere på lånte penger.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler