Under kvinneuken får du muligheten til å lære mer om økonomi, pensjon og sparing. 
feriepenger
Slik får du mest mulig ut av skatte- og feriepengene
forbrukslån, svindel
Vi sendte flere millioner søknader om forbrukslån
Under kvinneuken får du muligheten til å lære mer om økonomi, pensjon og sparing. 

Slik kvitter du deg med dyre lån

Disse seks stegene hjelper deg ut av gjeldsuføret.

Stadig flere nordmenn ønsker å ta opp forbrukslån. I følge NRK sendte nordmenn over 3,5 millioner søknader om forbrukslån i fjor. Dette er en økning på 24 prosent fra året før.

Les også: Vi sendte flere millioner søknader om forbrukslån

Til tross for at de aller fleste ikke har problemer med å betjene forbruksgjelden sin, er det noen som overvurderer sin egen betalingsevne og får problemer med å betale tilbake det de skylder. Da kredittgjeld vokser raskt, på grunn av høye renter, er det fort gjort å havne i et økonomisk uføre dersom du ikke betaler tilbake gjelden din fort.

Her er seks tips til hva du kan gjøre for å komme deg ut av et gjeldsuføre.

1. Erkjenn problemet

Det første du må gjøre er å erkjenne at du har et pengeproblem. Det er først når du er ærlig med meg selv, og erkjenner at du har et problem, at du kan begynne å jobbe deg ut av pengeproblemene.

2. Identifiser gjelden din

Neste steg er å finne ut hvor mye du faktisk skylder. For noen er dette enkelt, mens andre må jobbe litt hardere for å få den fulle oversikten. I den siste skattemeldingen din får du en oversikt over hvem du står i gjeld til, og hvor mye du skyldte, 31 desember året før. Gjeld du har opparbeidet deg etter denne datoen vil imidlertid ikke stå her. Du kan også foreta en kredittsjekk av deg selv, via for eksempel Experian, Proff, Bisnode eller Kredittopplysningen. Da får du en oversikt over hvilke betalingsanmerkninger som er registrer på deg.

3. Lag deg en oversikt

Når du vet hvor mye du skylder, og til hvem, kan det være lurt å organisere gjelden din. Dette gjelder spesielt dersom du har mange kreditorer. Du kan for eksempel lage deg en tabell med fire kolonner der du i første kolonne skriver navnet på kreditorene, i andre kolonne skriver det du opprinnelig skyldte, i tredje kolonne skriver hva som er påløpt av renter og gebyrer, mens du i fjerde kolonne skriver hva den totale gjelden din til hver enkelt kreditor er. Da har du en fin oversikt over gjelden din, og et godt verktøy når du skal begynne å nedbetale det du skylder.

4. Vurder nedbetalingsalternativer

Deretter er det viktig å vurdere hvilke nedbetalingsalternativ du har. Har du boliglån kan du vurdere å refinansiere boliglånet ditt og bake den dyre gjelden din inn i dette. Men selv om boliglånet ditt gjerne har en lavere rente enn kredittgjelden din kan dette bli en dyrere løsning for deg, fordi boliglånet gjerne har lang nedbetalingstid. Nedbetal derfor den delen du har bakt inn i boliglånet ditt i et raskere tempo enn resten av lånet.

Kan du ikke bake inn dine dyre kreditter i et boliglån kan du for eksempel ta opp et nytt lån, som du bruker til å tilbakebetale smålånene dine med. Eller du kan alternativt be arbeidsgiver eller noen du kjenner om et privat lån.

5. Frigjør midler til nedbetaling

Neste steg blir å finne midler til nedbetaling. Dette er viktig uansett om du baker inn gjelden din i boliglånet, tar opp et lån eller om du skal betale tilbake hver enkelt kreditor etter en avtalt nedbetalingsplan. Det er essensielt at du kutter forbruket til beinet og skriver budsjett. Vurder også om du har noe du kan selge unna, for å få tilgang til ekstra kontanter. Eller ta på deg en ekstrajobb om det er realistisk. En periode med avdragsfrihet på boliglånet kan også frigi nødvendige midler.

6. Oppsøk hjelp

Du kan også søke hjelp, og denne hjelpen kan du få helt gratis. I kommunen din er det gjerne en økonomisk rådgiver som kan bistå deg. Du kan også ringe Navs gjeldstelefon. De kan hjelpe deg med å skaffe deg oversikt over gjelden din, samt sette opp et budsjett som legger til rette for nedbetaling av det du skylder. Her kan du også få hjelp til å søke om offentlig gjeldsregister. Dette er en siste utvei for de som har gravd seg ned i en dyp gjeldsgrad, og noe du kun får én gang i livet.

Det er også viktig å ta nødvendige grep for å hindre at du havner i et nytt gjeldsuføre. Jeg vil anbefale deg å begynne å skrive budsjett, og at du holder deg tro til budsjettet ditt. Vurder også om du skal klippe kredittkortene dine i to, eller oppbevar kredittkortet ditt et annet sted enn i lommeboken. Da slipper du å friste deg selv til å dra dette kortet, når du egentlig ikke har råd.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler