forbrukslån, svindel
Under kvinneuken får du muligheten til å lære mer om økonomi, pensjon og sparing. 
Slik kvitter du deg med dyre lån
konfirmasjonsgave, skattegrep
Årets gjennomsnittskonfirmant får over 30.000 kroner
Forbrukerøkonom Elin Reitan sier du kan vurdere fastrente hvis du er usikker på om din økonomi tåler en renteøkning på noen prosent. I saken kan du se hva en renteøkning vil koste deg.

Vi sendte flere millioner søknader om forbrukslån

Her er en oversikt over hva du bør tenke på før du setter deg i dyr gjeld.

I fjor sendte nordmenn over 3,5 millioner søknader om forbrukslån. Dette er en økning på 24 prosent fra året før, ifølge NRK. Til tross for at kun 1,2 millioner av disse søknadene ble innvilget vitner søkeantallet om at det er mange som ønsker å bruke penger de egentlig ikke har. Og at det er stadig flere som fristes til dette.

En skummel cocktail

Jeg synes tallene er oppsiktsvekkende, men ikke overraskende.

De siste årene har det kommet stadig flere kredittilbydere på markedet, og mange av disse har utlån av dyre kreditter som hovedinntektskilde. Dette har ført til en økning i aggressiv markedsføring av forbrukslån, noe som naturlig nok har bidratt til at stadig flere har latt seg friste.

Dette kombinert med at vi lever i ett av vedens rikeste land, er en skummel cocktail. Vi lever i et svært forbruksdrevet samfunn, og de fleste ønsker å ta del i denne forbruksfesten. Da er det både lett og fristende å ty til dyre kreditter for å få råd til å være med på pengekjøret.

Dårlig impulskontroll

For når naboen, eller venner, drar på eksotiske feriereiser, bytter ut flatskjermen flere ganger i året eller har en dyr veske slengt over skulderen så er det ikke unormalt at vi higer etter det samme. Det er sånn vi mennesker funker i større eller mindre grad.

Dessuten har mange dårlig impulskontroll. Det vil si at vi er dårlige til å utsette behov. Så istedenfor å vente med å kjøpe noe til vi har spart opp nok midler, kjøper vi det heller på lånte penger for å få umiddelbare tilgang til det.

Les også: Foreldre tar opp forbrukslån for å dekke konfirmasjon

De unge er en utsatt gruppe

Spesielt mange unge sliter med dårlig impulskontroll. De har nemlig vokst opp i en tidsalder der det har vært vanlig å få penger etter behov. For mange av dem er det fremmed å utsette et behov og spare.

Mange unge har også liten kunnskap om økonomistyring. De får ikke lært så mye om dette på skolen, samtidig lærer mange lite på hjemmebane. Uten kunnskapen i bunn kan det fort gå galt den dagen man er gammel nok til å få innvilget dyre kreditter. Og går det galt får barna en svært dårlig start på voksenlivet.

Foreldre har derfor et stort ansvar i å lære barna sine hvordan de skal styre økonomien sin på en god måte. For det er som kjent gjerne lettere å forebygge, fremfor å snu en dårlig vane.

Dette bør du tenke på før du tar opp forbrukslån:

1. Regn ut

Regn ut hva forbrukslånet vil koste deg totalt sett, dersom du betaler det tilbake innen den planlagte tidsfristen. Regn også ut hva forbrukslånet vil koste deg dersom du ikke klarer å betale det tilbake innen tidsfristen din. Hva skjer dersom det tar et halvt år, ett år eller enda lengre tid enn du hadde tenkt å betale tilbake det du skylder?

2. Vurder din egen betalingsevne

Det også lurt å legge til rette for nedbetaling av den dyre kreditten. Gå gjennom forbruket ditt og se hva du har brukt penger på de siste seks til tolv måneder. Da ser du hvor du sløser, og hvor du har rom for innsparing. Den visuelle oversikten gjør det gjerne også tydelig for deg hvor mye du har til overs til å nedbetale forbrukslånet ditt.

3. Definer en realistisk tidshorisont

Det er også viktig å ha en klar formening om når du makter å tilbakebetale det du skylder. Vil du for eksempel få igjen penger på skatten som kan brukes til nedbetaling, eller kommer det andre midler din vei som du kan bruke på å kvitte deg med det dyre lånet? Har du ingen klare formeninger om når du vil få råd til å nedbetal gjelden din er det gode grunner til å styre unna et slikt lån.

4. Vurder sparing

Før du tar opp en dyr kreditt er det lurt å vurdere om du heller kan spare til det du skal kjøpe eller betale. I noen tilfeller har du behov for penger umiddelbart, for eksempel dersom vaskemaskinen ryker eller du får lekkasje på badet. Andre ganger kan du vente med innkjøpet eller betalingen, for eksempel dersom du vil kjøpe deg en sykkel eller ny flatskjerm. I slike tilfeller er nesten alltid et forbrukslån en dårlig løsning.

Har du tidligere hatt problemer med å nedbetale forbrukslån eller kreditter bør du være forsiktig med å ta opp denne typen lån igjen. Forbrukslån og andre dyre kreditter vokser raskt, og du kan fort havne i en uheldig situasjon dersom du ikke makter å nedbetale gjelden din etter ønsket tidsplan.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler