Seks grep lommeboken din vil nyte godt av
Forbrukerøkonom Elin Reitan forklarer hvorfor du bør spare til din egen pensjon.
– Tre ting du bør gjøre med skattemeldingen

Tar opp forbrukslån for å finansiere konfirmasjon

Skal du arrangere konfirmasjon? Her er seks tips som holder kostnadene nede.

Det er dyrt å arrangere konfirmasjon. Og det er liten tvil om at mange foreldre, også i år, vil gå en kostbar konfirmasjonstid i møte. En gjennomsnittsfamilie vil faktisk punge ut rundt 37.000 kroner, for gave og antrekk og fest, skal vi tro en undersøkelse Nordea gjennomførte i 2016.

For mange av de som kaster seg på pengegaloppen blir regningen langt høyere. Jeg har hørt om foreldre som tar opp forbrukslån for å dekke konfirmasjonsutgiftene. Dersom de høye rentene begynner å påløpe, og utfordringene med tilbakebetaling melder seg, kan hele familieøkonomien velte. Er det verdt det?

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea gir tips til hvordan du kan kutte konfirmasjonsutgiftene.

Konfirmasjon er opprinnelige et kristent ritual, blant annet ment å markere overgangen fra ungdom til voksen. Tidligere var denne markeringen knyttet opp mot skoleavslutningen, og var i sin tid en forutsetning for både ekteskapsinngåelse og visse typer arbeidsansettelser, skal vi tro Wikipedia.

Borgerlig variant

I dag vil de færreste si at en 14-åring er voksen. Det er helle ikke slik at du må ha stått konfirmant for å gifte deg eller ta deg arbeid. Dessuten velger mange den borgerlige varianten av konfirmasjon, så denne markeringen er heller ikke en viktig bekreftelse på den kristne tro, slik den var tidligere.

Men til tross for at konfirmasjonen har mistet mye (om ikke all) sin funksjon virker det som om konfirmasjonsbegivenheten blir stadig dyrere. Forventingene til konfirmanten er høye, og villigheten til å skuffe barna er liten. For å unngå at konfliktnivået på hjemmebane eskalerer gjør foreldre sitt beste for å innfri barnas ønsker. De leier flotte lokaler, bestiller dyr catering, kjøper kostbare klær og fyller opp konfirmantens konto med store pengebeløp. Ekstra dyrt kan det blir for dem som finansiere markeringen med lånte penger.

Her er seks tips til hvordan du holder konfirmasjonskostnadene nede:

1. Kommuniser

Mye kan gjøres med kommunikasjon og åpenhet rundt familiens økonomiske situasjon. Hvorfor ikke forklare barna dine hvorfor dere som familie ikke kan punge ut store summer i forbindelse med konfirmasjonen? Ungdommene forstår nemlig mer enn du aner, men du kan ikke forvente at de forstår dersom du forklarer.

2. Lag budsjett

Det første du bør gjøre dersom du skal avholde konfirmasjon er å sette opp et budsjett. Dette gjør det mer visuelt tydelig for deg hva konfirmasjonen vil kreve av midler, og det er lettere å ta gode, økonomiske valg.

3. Hold konfirmasjonen hjemme

De siste årene har det blitt ganske vanlig å avholde konfirmasjonsfesten i et leid selskapslokale, med cateringmat. Dette koster. Det er mye å spare på å flytte rundt på møblene i stua hjemme og sette opp et langbord. Dersom du også setter familie og venner i sving slik at du kan servere hjemmelaget mat, uten alt for mye stress, har du en svært god ramme for konfirmasjonen.

4. Velg enten eller, ikke både og

Det kan være nyttig å spørre seg selv om det er nødvendig at konfirmanten din både får en stor pengesum og et kostbart antrekk? Kan ikke antrekket være gave nok i seg selv? Eller antrekket kan kjøpes billig, og gaven heller får litt mer fokus?

5. Finn riktig fokus

Fokuser også på å gi konfirmanten en fin ramme rundt festen, fremfor å forsyne dem med store mengder kontanter eller flotte gaver. For eksempel er arvegods både trendy og miljøvennlig. En opplevelse kan også være en fin og rimeligere gave, som blir høyt verdsatt.

6. Senk presset

Mange foreldre opplever et enormt pengepress i forbindelse med konfirmasjonen, og smører gjerne på både når gjelder gave, fest og antrekk i redsel av å skuffe.  Som nevnt er det viktig å snakke med konfirmanten om forventninger og forklarer den økonomiske situasjonen. Det kan også være en idé å snakke med andre foreldre i nærmiljøet om mulige retningslinjer for hvordan dere feirer konfirmantene.

Les også: Seks grep lommeboken din vil nyte godt av

Del denne artikkelen

Relaterte artikler