Det er spesielt ett fradrag du bør være ekstra oppmerksom på. Det er nemlig lett å gjøre denne skattetabben.
Det er lett å gjøre denne skattetabben
Tar opp forbrukslån for å finansiere konfirmasjon

Seks grep lommeboken din vil nyte godt av

Slik får du privatøkonomien i toppform.

Våren byr på nye muligheter. Også for lommeboken din. Jeg får ofte spørsmål om hvilke grep man bør ta for å sikre at økonomien holder seg sunn og frisk. Svaret avhenger naturligvis av hvordan det står til med økonomien i utgangspunktet. Men det er grep de fleste lommebøker vil kunne nyte godt av.

Her er seks tips.

 1. Skaff deg oversikt og skriv budsjett

For å få mest mulig ut av pengene dine er det viktig å ha oversikt over hva som går inn og ut av kontoen din. Gå inn i nettbanken din å se hva du har brukt penger på de siste seks til tolv månedene. Den visuelle oversikten gjør det lettere å kutte unødvendig forbruk, og er et godt utgangspunkt for ditt budsjett.

Svært få nordmenn skriver budsjett. Faktisk så er vi blant de aller dårligste til å budsjettere i hele Europa, ifølge en OECD-rapport. I studien kommer det videre frem at de som skriver budsjett begynte med dette først når økonomien ble strammere. Altså er budsjettskriving forbeholdt trange tider. Det er synd for jeg tror de aller fleste kan nyte godt av en slik øvelse. Et budsjett gir deg både god oversikt over forbruket ditt, og kontroll på pengestrømmen. Budsjettet er også et verktøy du kan bruke for å få mest mulig ut av pengene dine. Og det er vel noe de fleste av oss ønsker?

Les også: Disse bør binde renten

 2. Hold lommetyvene i sjakk

Kaffelatte fra kaffebaren, en flaske vann fra kiosken, mat på farten eller andre forbruksdrypp i hverdagen er kjøp vi kanskje ikke tenker så mye over, men som fort summerer seg til store beløp. For mange av oss kan det være mye å spare på å holde disse lommetyvene i sjakk. Det betyr nødvendigvis ikke at du skal kutte all kosen. Men det er mye å spare på å redusere forbruket.

 3. Planlegg matinnkjøpene

Mange nordmenn har et unødvendig høyt matbudsjettLite planlegging og daglige turer til butikken er noen av årsakene til dette. Sparepotensialet er stort om du heller planlegger matinnkjøpene dine, skriver handleliste og besøker butikken én til to ganger i uken. Sørg også for å sjekke hva du allerede har i skap og skuffer før handleturen, så slipper du å komme hjem med varer du allerede har.

4. Sjekk dine finansielle avtaler

Minst et par ganger i året bør du påse at du har den beste boliglånsrenten, de riktige forsikringene, den billigste strømleverandøren og det mest optimale mobilabonnementet for deg. Få nordmenn tar seg tid til dette, og taper derfor unødvendig mye penger.

 5. Lag deg en solid plan for nedbetaling av gjeld

De færreste går gjennom livet uten gjeld. Men uansett om du har boliglån, forbrukslån, kredittkortgjeld eller andre gjeldsbelastninger er det viktig å ha en plan for nedbetaling av den gjelden du påtar deg. Sørg også for at du holder deg til den nedbetalingsplanen du har laget deg.

6. Spar opp en solid buffer

Det er lurt å ha midler tilgjengelig som du kan tære på ved behov. Det gjør økonomien din mer robust for ytre påvirkninger, som for eksempel arbeidsledighet og sykdom. Det er også viktig å spare for fremtiden, spesielt etter at den nye pensjonsreformen ble innført. Endringen gjør det nødvendig for mange å spare på egenhånd for å få det livet de ønsker seg som pensjonist. Begynner du å legge av midler på et tidlig tidspunkt er det ikke så mye som skal til for å spare opp nødvendig kapital.

Del denne artikkelen

Relaterte artikler