Det er spesielt ett fradrag du bør være ekstra oppmerksom på. Det er nemlig lett å gjøre denne skattetabben.
Det er noen tider på døgnet det er lettere å komme i kontakt med Elida og resten av gjengen på Nordeas kundeservice.
Dette er de beste tidene å ta kontakt med oss på
Seks grep lommeboken din vil nyte godt av
Det er spesielt ett fradrag du bør være ekstra oppmerksom på. Det er nemlig lett å gjøre denne skattetabben.

Det er lett å gjøre denne skattetabben

Tar du ikke grep utsetter du bare problemet.

Det er viktig å sjekke skattemeldingen nøye. For selv om den i stor grad er forhåndsutfylt er det ingen garantier for at alle opplysninger som står der er korrekte, eller at alle fradrag du har krav på står oppført der.

Du er selv ansvarlig for at alle opplysninger er korrekt utfylt, inkludert de forhåndsutfylte postene. Innrapporterer du ikke disse feilene kan du faktisk bli ilagt straffeskatt fra Skatteetaten i ettertid.

Les også: Tre ting du bør gjøre med skattemeldingen

165.000 nordmenn sjekker ikke

Til tross for dette er det mange som ikke sjekker de forhåndsutfylte tallene i skattemeldingen. Det viser en fersk undersøkelse YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea.

Fem prosent av respondentene, som er mellom 18 og 65 år, svarer nemlig at de stoler på at det som står i skattemeldingen er riktig, og at de derfor ikke går gjennom de forhåndsutfylte opplysningene.

Foruten å sjekke de forhåndsutfylte postene er det viktig å påse at alle fradrag du har krav på er registrert, slik at du ikke går glipp av penger som kan komme deg til gode. Mange har skattemeldingsangst og tenker at det er vanskelig eller kjedelig å gå gjennom skattemeldingen sin. Det gjør nok at mange går glipp av verdifulle fradrag.

Blant postene du bør sjekke er også et par nye for året, og spesielt ett fradrag bør du være litt oppmerksom på.

Unngå skattetabben

I fjor ble nye IPS lansert. IPS står for Individuell Pensjonssparing, og er et spareprodukt som i år har fått seg en aldri så liten oppgradering. Sparer du i det som omtales som nye IPS får du en ganske stor skattefordel.

I 2017 var denne skattefordelen 24 prosent, og det vil si at dersom du sparte maksbeløpet, som er 40 000 kroner, har du fått et skattelette på 9 600 krone som følge av denne sparingen.

Det kan være fristende å bruke opp disse midlene, men gjør du det utsetter du egentlig bare et problem. IPS har nemlig noe som kalles skattesymmetri, og det avslaget du får på skatten nå er egentlig bare en utsatt skatt som du må betale tilbake den dagen du tar ut IPS-midlene. Ønsker du å utnytte IPS-fordelene fullt ut er det derfor viktig at du reinvesterer det skattelette du har fått på måter som kan få disse midlene til å vokse seg større. Slik at du kan nyte godt av en meravkastning på disse midlene, som på mange måter kan ses på som et gebyr- og rentefritt lån fra staten.

I skattemeldingen finner du beløpet du har spart i den oppgraderte versjonen av IPS i post 3.3.5.. Husk å sjekke at denne er korrekt utfylt.

Les også: IPS for dummies

Nye poster for aksjesparekonto

I fjor ble aksjesparekontoen lansert. I en aksjesparekonto kan du samle EØS-registrerte aksjer, aksjefond (aksjefond med minst 80 prosent aksjeandel) og egenkapitalbevis. Sparingen som du plasserer her kan du kjøpe og selge uten å måtte betale skatt, så lenge du holder deg innenfor aksjesparekontoen. Det er først når du realiserer gevinsten din at du må betale skatt. Du kan også ta ut den opprinnelige sparekapitalen din uten å skatte av det, så lenge gevinsten av sparingen din blir stående på aksjesparekontoen.

I skattemeldingen er det opprettet flere poster i forbindelse med aksjesparekontoen. Sjekk postene og de forhåndsutfylte tallene, for å påse at informasjonen er korrekt.

3.1.5 Utbytte aksjesparekonto

3.1.8 Gevinst salg aksjesparekonto

4.1.8 Formue aksjesparekonto – aksjedel

4.1.8 Formue aksjesparekonto – rentedel

4.1.8 Formue aksjesparekonto – kontanter

3.3.8 Tap aksjesparekonto

Del denne artikkelen

Relaterte artikler