GRÜNDER: Nordlendinger ligger godt over landsgjennomsnittet når det kommer til drømmen om egen bedrift.
FREMTIDENS BANK: Nordea er nå den banken i Europa som investerer mest i ny teknologi og nye plattformer. Administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge skriver i denne kronikken at investeringene gjør Nordea til Europas største fintech.
Slik skal vi skape kreativitet og innovasjon
Forbrukerøkonom Elin Reitan gir deg fem gode grunner hvorfor du bør spare til din egen pensjon.
Overraskende mange tror pensjonssparing er unødvendig
GRÜNDERÅND: Nordlendinger ligger godt over landsgjennomsnittet når det kommer til drømmen om egen bedrift.

Flest nordlendinger har en gründer i magen

En av fem nordlendinger drømmer om å bli gründer.

Gründerånden er aller sterkest blant de unge mellom 18 og 29 år, viser en fersk undersøkelse. Brynjolv Anke er leder av Business Banking Direct i Norden, og leder dermed Nordeas  satsing mot alle bedriftskunder som betjenes utenom kontornettet. Han er selv født i Narvik, og er fornøyd med nordlendingenes gründerånd.

– Dette synes jeg er veldig bra. Vi trenger folk som er villige til å starte bedrifter og bidra til at vi får noe å leve av etter oljen, sier Anke.

Resultatene kommer frem i en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Nordea. 15 prosent av alle nordmenn drømmer om å starte egen bedrift, mens hele 21 prosent av nordlendingene svarer at en egen bedrift er noe de drømmer om. På Sørlandet er tallet bare 12 prosent. Anke tror noe av årsaken kan være at vi har sterke vekstnæringer i nord.

Brynjolv Anke er fornøyd med nordlendingenes gründerånd. Han er selv født i Narvik, og er leder for 500 000 bedriftskunder i Nordea.

Brynjolv Anke er fornøyd med nordlendingenes gründerånd. Han er selv født i Narvik, og er leder av Business Banking Direct Norden.

– Nordlendingene bor i mulighetenes landsdel, med sterke vekstnæringer som sjømat, reiseliv og energi. Dette skaper godt grunnlag for gründerånd og knoppskyting. At nordlendingene i tillegg er åpne, uredde og kanskje hakket mer risikovillige enn «søringan», spiller kanskje også inn, mener Anke.

Gode råd til gründere

Brynjolv Anke har flere gode råd til dem som ønsker å starte sin egen bedrift.

– Først og fremst er det hardt arbeid. De som lykkes står opp om morran, jobber og står på med lidenskapelig engasjement. Har de i tillegg en god plan, knytter til seg relevant nettverk og kompetanse, pluss passer på at de ikke går tom for penger, så er sjansen større for å lykkes.

Han påpeker at det er viktig å finne ut om det faktisk finnes et marked for det du ønsker å gjøre eller lage.

– Finn tidlig ut om noen vil ha produktet ditt. Det hjelper ikke at du er forelsket i idéen din, hvis markedet ikke er det, sier han nøkternt.

Unngå fallgruvene

Selv om det er bra med gründerånd og optimisme, må man også ha en god dose sunn fornuft for å lykkes som gründer. Anke har fire gode råd for ikke å gå rett i fella:

  • Ikke vær for optimistisk. Husk at det er lettere å klekke ut en idé, enn å utvikle en bedrift
  • Ikke start uten en plan. Merk: Vinneren har alltid en plan, taperen har alltid en unnskyldning.
  • Ikke ta økonomien for gitt. «Det ordner seg» – ikke. Det koster å starte en bedrift, sett tæring etter næring og vent med å ta ut lønn.
  • Familie og venner er ikke nødvendigvis dine beste ansatte. Knytt til deg rett kompetanse.

Ønsker du å starte egen bedrift? Se vår guide her.

Drømmer du om å starte egen bedrift?

Landsdel

Nord-Norge: 21 %

Midt-Norge: 15 %

Østlandet: 14 %

Sørlandet: 12 %

Vestlandet: 15 %

Aldersfordeling:

18-29 år: 29%

30-39 år: 25%

40-49 år: 15%

50 år+: 6%

Spørreundersøkelsen er gjennomført av Norstat på oppdrag fra Nordea.

Fikk du med deg denne?: Skal tilby skreddersydde løsninger for startups

Del denne artikkelen

Relaterte artikler