samboere
Forbrukerøkonom Elin Reitan gir deg fem gode grunner hvorfor du bør spare til din egen pensjon.
Overraskende mange tror pensjonssparing er unødvendig
Silje Hermansen (f.v.), Monica Heggernes og Kristine Sudmann mener de aller fleste vestlendingene har mulighet til å spare mer. Foto: Linn Mevold Skogheim
Vestlendingene verst i klassen

Slik lager dere en samboerkontrakt

Det første dere bør gjøre når dere flytter sammen.

Det er viktig å skrive samboerkontrakt, og det er noe jeg anbefaler alle par som flytter sammen om å gjøre. En av grunnene er at i motsetning til gifte så har ikke samboere et like godt lovverk som beskriver fordeling av verdier ved samlivsbrudd. Og det kan fort bli mye krangling og uenigheter, dersom dere går fra hverandre og skal begynne å fordele verdier.

Allikevel er det få norske par som skriver samboerkontrakt. Faktisk oppga 80 prosent av samboere at de ikke hadde samboerkontrakten på plass, i en undersøkelse vi gjennomførte for et par år siden. Mange av disse vil nok angre bittert på dette. For som sagt kan en samboerkontrakt være et godt hjelpemiddel for å sikre en rettferdig fordeling av eiendeler, dersom dere skulle gå fra hverandre en dag.

At man kan gå fra hverandre er noe de færreste par ønsker å tenke på. Spesielt dersom forholdet er nytt, og dere er hodestups forelsket. Det er allikevel da dere bør lage samboerkontrakten, for det er lettere å komme frem til en rettferdig fordeling og rettferdige retningslinjer når dere er gode venner.

Forbrukerøkonom Elin Reitan oppfordrer alle par som flytter sammen til å skrive samboerkontrakt.

Hva bør den inneholde?

Det er ingen formkrav til samboerkontrakter. Den må naturligvis underskrives av begge parter. Og selv om det ikke er det ikke er noe krav så er det ofte lurt å få den underskrevet av et par uavhengige vitner.

Når det kommer til hva det bør stå i samboerkontrakten så tenker jeg at den, som et minimum, må inneholde en beskrivelse av partenes eierandel i bolig og andre ting dere eventuelt eier. Dere bør også inkludere andre verdifulle gjenstander.

Mottar noen av dere arv, så er det lurt å skrive ned hva og hvem som eier dette i kontrakten. Få også gjerne med hvordan den gjelden dere har felles fordeles mellom dere.

Her finner du eksempel på en kontrakt (pdf 148 kb)

Jeg synes også det er viktig å skrive ned hvordan dere gjør det med økonomien ved et eventuelt brudd. Det høres dramatisk ut, men det er lettere å komme til en rettferdig enighet om dette når man er venner.

Les også: – Revurder forholdet dersom partneren har pengeproblemer 

Sjekkliste for samboerkontrakt:

 • Begges navn og fødselsnummer
 • Eierforhold til fast eiendom
 • Liste over eiendeler ved avtalens inngåelse
 • Liste over eiendeler ervervet i fellesskap
 • Livsforsikring med gjensidige begunstigelse eller som er tegnet på hverandres liv
 • Gjeldsansvar og utgiftsdekning
 • Arv, gaver, verdipapirer, bankinnskudd, avkastninger og verdistigninger
 • Løpende utgifter
 • Eventuell underholdsplikt
 • Deling ved samlivsbrudd
 • Vær oppmerksom på at alle samboerforhold er forskjellige
 • Hva som er nødvendig å inkludere i samboeravtalen vil derfor variere avhengig av behov

Her ser du hvordan du lager den viktige kontrakten:

Del denne artikkelen

Relaterte artikler