Silje Hermansen (f.v.), Monica Heggernes og Kristine Sudmann mener de aller fleste vestlendingene har mulighet til å spare mer. Foto: Linn Mevold Skogheim
samboere
Slik lager dere en samboerkontrakt
På ett år har Nordea reddet 5000 trær, ved å redusere antall utsendte kundebrev med 15 millioner.
Slik reddet vi 5000 trær
Silje Hermansen (f.v.), Monica Heggernes og Kristine Sudmann mener de aller fleste har mulighet til å spare mer. Foto: Morten Wanvik

Vestlendingene verst i klassen

Vestlendingene sparer i snitt halvparten av det Oslo-folk sparer.  – Vi har er stort sparepotensial her, sier Monica Heggernes i Nordea Bergen.  

– Vi opplever at mange har for lite kunnskap. De vet ikke hva som skjer med pengene sine når de bare står på sparekonto, sier Heggernes.

Sammen med Silje Hermansen og Kristine Sudmann ønsker hun å bevisstgjøre vestlendingene. De er alle autoriserte finansielle rådgivere som daglig gir råd om sparing.

– Det er på tide at vestlendingene endrer sparevanene sine, sier Kristine Sudmann.

Dårligere enn Oslo

En undersøkelse Norstat har gjort for Nordea viser at menn og kvinner på Vestlandet i gjennomsnitt sparer 740 kroner i måneden. Sparesummen er jevn med store deler av resten av landet, bortsett fra i Oslo der de sparer 1 200 kroner i måneden, altså nær dobbelt så mye som i Bergen.

– Den enkelte bestemmer over sin egen økonomi, men vi ser at de aller fleste har mulighet til å spare mer. Det kan være avgjørende og viktig for fremtiden, sier Silje Hermansen.

Tidligere var mange sikret 66 prosent av lønnen sin i pensjon uten å spare selv. Slik er det ikke lenger. Det du får fra folketrygden og arbeidsgiver kan i verste fall være halvparten av dagens inntekt. Derfor bør du starte så tidlig som mulig med egen pensjonssparing.

Sparepengene kan tape seg i verdi

– Vi har hatt 30 år med fallende renter og i dag er det dessverre en veldig lav rente på innskudd i alle banker, inkludert hos oss. Hvis folk vil ha pengene sine på konto skal de få lov til det. Men da må de vite at det ikke alltid er det beste alternativet, sier Hermansen.

De merker også at finanskrisen fra 2007 til 2009 fortsatt preger mange nordmenn.

– Flere vi snakker med er redd for å spare i fond. De er skeptiske og utrygge, sier Heggernes.

Derfor bruker hun og de andre rådgiverne tid sammen med den enkelte for at de skal forstå mulighetene som finnes. Man må være klar over at det å la penger stå på sparekonto over tid vil føre til at tapt kjøpekraft.

– Vi vil ha fornøyde kunder og da må vi gi gode råd. De må få kunnskap om at det finnes flere andre gode alternativer til det å spare på sparekonto eller i rene aksjefond, sier Heggernes.

Fikk du med deg denne? 10 tips når du skal spare i fond

Er fondsparing risikabelt?

Når rådgiverne har samtaler med kunder får de mange spørsmål og historier om dårlige erfaringer.

– Flere spør om de kan tape noe og forteller om naboen eller svogeren som har tapt mye penger. Mange tror det er høyrisiko å plassere sparepengene sine i fond, sier Hermansen.

Derfor er de opptatt å være så konkrete som mulig i rådgivningssamtalene.

– Det er viktig å synliggjøre hvilke svingninger man kan forvente seg, og vi går helst ned på kroner og øre for den enkelte. Det er også viktig å snakke om planer og drømmer for fremtiden som kan påvirke økonomien, forteller Sudmann.

Ønsker du råd om sparing og pensjon? Ring 232 06 001 eller start en chat med oss. 
Vi har åpent hele døgnet, alle dager, hele året!

 

Del denne artikkelen

Relaterte artikler